Showing posts with the label SensationShow All
Mengapa dengki penjawat awam tetap dapat gaji masa PKP?

Kpd yg terkesan dgn musibah Covid-19 ini moga rezeki utk kalian berterusan. Jgn mudah mengalah tapi yakinlah dgn ALLAH.  Kita sbg penjawat awam... Inilah peluang menambah saham akhirat dgn membantu mereka. Sesungguhn…

Tatacara pemakaian bagi lelaki

Maaf saya nak menegur sedikit. Utk kebaikan ya. Bila pakai baju kemeja (baju formal kerja), pakailah singlet. tak kisah baju kemeja anda warna apa pun. Ini bertujuan utk mengelakkan baju anda berbau peluh. Bukan itu saja …

Apa Ada Dengan Facebook?

😍Ada org buat fb dia mcm Family Planning....Hari2 cerita tentang proses tumbesaran anak dia 😱Ada org buat fb dia mcm shopping complex....setiap jam update tentang produk jualan 😘Ada org buat fb dia mcm Karda…

SENARAI PERKARA PELIK DI KELANTAN

1. Hub perniagaan di Kelantan 80% adalah milikan orang Melayu. Kau cari ada tak negeri lain macam ni. Karang aku ulas panjang, kau kata rasis. 2. Kuasa beli rakyat Kelantan sangat tinggi. Tak percaya? Tesco Kota Bharu pe…

Live harmoniously in this country

Dear Malaysians, Jawi is a language script, it will not turn you into a Muslim. Quite similar as to how Japanese hiragana cannot turn you into a samurai. Learning English or any other languages will not strip you of…

Adat berkawan

Dari kawan ada yang menjadi rapat.. Dari kawan ada yang menjadi sahabat.. Dari kawan ada yang menjadi kekasih.. Dari kawan  ada yang menjadi isteri /suami..  Dari kawan ada yang menjadi ipar..  Dari kawan ada yan…

Sehebat-hebat kita ada lagi yang lebih hebat

Jom hayati nukilan Abam Kie pada hari ni. Semoga ianya berguna kepada kita semua. In Shaa Allah. Syurga lelaki pada perempuan iaitu IBU Syurga perempuan pada lelaki iaitu suami. Sehebat-hebat suami …

Apa yang perlu anda tahu bila masuk tahun 2020?

Assalamualaikum kepada semua pembaca blog Abam Kie. Hari ni kita dah masuk tahun baharu 2020! Tak sangka cepat betul masa berlalu. Apa azam tahun ni? Seperti biasa, azam Abam Kie ialah melaksanakan azam yang tertangguh pada …

5 Things We Wish Could Be Easier In Malaysia

People are never satisfied with whatever they have. But as we live in this developing country named Malaysia, we cannot expect for much comfort and convenience like other developed nations. Yet, we wish that there are things …

Fuel subsidy should be for M40 and B40 groups only

I REFER to Budget 2019’s fuel subsidy, whereby the government will subsidise 30 sen/litre for petrol up to 100 litres per month for cars and 40 litres a month for motorcycles. I suggest the subsidy be for M40 and B4…

Libraries must keep up with times

FOR a week in last October, Libraries Week (Oct 8-13) celebrated the nation’s much-loved libraries. It was a time to remind the public about the contributions libraries, librarians and library workers made to their communit…

Jom muatturun kalendar kuda 2019

Kalendar kuda amatlah dinanti-nantikan oleh kita semua apabila tahun baharu bakal menjelang. Biasanya pekedai-pekedai akan memberikan kalendar ini secara percuma apabila pelanggan pergi membeli barang di kedai mereka. T…

Keburukan perkahwinan pada usia remaja

Sejak kebelakangan ini, Abam Kie melihat peningkatan kadar perkahwinan remaja di Malaysia dan ia menjadi seperti trend untuk anak-anak muda untuk berbuat demikian. Secara amnya, purata umur remaja yang berkahwin adalah an…

Apa yang unik di mytayar.com?

Assalamualaikum. Kawan2 dah siap sedia nak balik kampung ke? Tapi sebelum bertolak ke destinasi masing2 tu Abam Kie nak tanya sikit. Sudah ke periksa tayar2 kereta tu? Tekanan angin cukup ke? Bunga tu masih OK ke bagi cengkam…

How To Make Malaysia A Better Place To Live?

Here's what you as a citizen can do to make Malaysia a better place. New government, new habits, new era. You can make a difference in rebuilding this beautiful nation. 1. Be fluent in Bahasa Malaysia and English. Bo…

Bina lebih banyak pusat rekreasi dan bukannya pusat membeli-belah

Assalamualaikum. Memang tak dapat dinafikan lagi bahawa pusat membeli-belah banyak terdapat di kotaraya dan bandar-bandar utama di negara kita. Malahan pusat membeli-belah yang sedang dibina pun banyak. Macam di Kota Bharu ni…

8 perkara yang dilarang di Instagram

Assalamualaikum. Kawan-kawan ada akaun instagram kan? Kalau ada baguslah. Abam Kie pun ada gak. Hampir setiap hari update. Maklumlah kan ada HP Vivo V5 ni, kualiti fotonya comel sangat. Asyik nak snap foto aje. Sekali updat…

Gara-Gara Tidak Makan Nasi Lauk Telur Kicap

" Syg.... you nk mkn apa? " soal si lelaki. " I nak makan seafood, I suka sgt....." balas si gadis. Raut wajah lelaki tu berubah mendung.  " Sorry syg.. Mak I masak lauk ni je, nasi, telur, ki…

WAKE UP, PARENTS!!!

Years back, *poor illiterate parents* produced  🔹Doctors,  🔹Engineers, 🔹 Scientists, 🔹 Accountants, 🔹 Lawyers, 🔹 Architects, 🔹 Professors.., whom I will refer to as *Group 'A'*. These *Group …

Kenapa Rakyat Kelantan Dianggap Kaya?

Ada segelintir pemimpin yang melabelkan negeri Kelantan sebagai antara negeri yang termiskin dan termundur di Malaysia. Mentang2lah Kelantan ini diperintah oleh parti pembangkang, sesedap rasa je nak tuduh itu ini. Tak sayang…