Showing posts with the label NostalgiaShow All
Cerita Tentang Pasar Siti Khadijah,  Kota Bharu

Gurindam Jiwa Luka Sebut Pasar Siti Khadijah orey Kelate kenal belako, Kalu mari Kelate, x singgoh sini serupo x keno, Pasar Siti Khadijah bukey setakat tempat orey ne…

Kenangan merebus air guna dapur kayu

Ado lagi ko sini jerey air guno dapur kayu? Kalu nok masok guno dapur kayu mungkin x berapo nok ado doh, kalu jerey air guno dapur kayu mungkin sesetengah rumoh tu ado amal lagi. Dari segi raso, air hok rebus guno gas ko letrik…

Kenangan Makan Kenduri Pada Zaman Dahulu

Anok beranok ambo daley ni terr. Banyok ko keno gular cuti sekoloh ni? Baso dio lah main nga cuti sekoloh ni, jemeruk lah gular situ sini. Dulu2 x po lah demo gular bekwoh tu pun x nanti ko cuti sekolah ko gapo. Hari biasa, har…

Kenangan makan pisang salai

Tiba-tiba teman teringat kudapan ni, menggamit nostalgia zaman bebudak... PISANG SALAI namanya, meleleh ayo lio teman mengenangkan keenakan Pisang Salai ni 🤤. Kat kampung dulu jenis Pisang Awak le yang paling popular untuk dib…

Kenangan membanting padi pada zaman dahulu di Kelantan

Sapo sini beso mukul padi? Kecek mudoh gak, hok beso terlibat dengan khijoan penanaman padi. X kiro lah mukul ko, cedung ko, punggah anok semai kok atas batas ko, bowok kheto galo ko, bowok mesin ngetey sekalipun. Tapi penanama…

Nostalgia Kereta Sewa (Plate) di Kelantan

Umumnya di negeri Kelate, terutamanya masyarakat dulu2, jarey2 orey terutamanya golongan tua hok panggil teksi. Kebanyakan orey2 dulu lebih selesa panggil kheto plate, ataupun kheto sewa. Kalu tengok ko plate atas bumbung kheto…

13 Things From Your Life That Your Kids Would Never Recognize

If your kids think floppy disks are just the icon for the save button, you'll totally get this. 1. Pagers Many business men clipped these wireless devices onto their belt loops as a way of receiving voice messages. Translat…

Kenangan Penggunaan Telegram Pada Masa Dahulu

Sebelum ada emel, SMS, Whatsapp dan telefon bimbit seperti sekarang, orang pada zaman dulu menggunakan telegram untuk mengirim pesan. Telegram yang abam kie maksudkan ini bukannya apps Telegram yg korang install dalam HP tu. Ng…

Kenangan generasi yang lahir sebelum tahun 1980an

Anda lahir sebelum 1980an jika: .... (tapi beruntung dpt mengguna dan mengikuti perkembangan teknologi terkini ....) 1. tak ade letrik di rumah 2. pegi sekolah jln kaki lebih 5km 3. tengok tv hitam putih rumah orang (setiap malam…

Pengalaman berjalan kaki ke sekolah 4 dekad lalu

Sapo dulu gi sekoloh jaley kaki? Kalu peringkat budok2 sekoloh dulu, tamboh2 yang tinggal sekitar kampung, buleh kato kebanyakan dey merasa gi sekoloh jaley kaki. Paling x dok pun jarey2 sekali, jaley kaki jugok ko sekoloh kes ba…

Kenangan semasa di sekolah rendah

Gurindam Jiwa Luka Terkenang masa yang lalu, Hatiku menjadi sayu, Maso tu baru naik darjoh satu, Maka bermulalah dunia baru. Semangat tu gak nok gi sekoloh turun jak pagi, Kadey2 x dey ceroh tanoh, lopat turun hungar gi, Ado jug…

Living in the 80s

I grew up in Malaysia.....Regardless of the weather, our dinner time was at 7:00 PM and bed time was 9:30 PM Eating out at a restaurant was never a huge deal, that only really happened when it was a birthday or a very special…

Terkenang Semasa Dulu (Bahagian 3)

Kat atas tu gambar matawang zaman sebelum 80an. Masa tu masih ada nilai RM1000 tapi selepas kemelesetan ekonomi tahun 1998 dulu wang RM1000 sudah dilenyapkan dari edaran. Kalau ada lagi kan best sebab dompet takkan tebal dan…

Terkenang Semasa Dulu (Bahagian 2)

Assalamualaikum. Pada kali ini Abam Kie ingin menyambung posting nostalgia zaman kanak-kanak dahulu. Ingat lagi tak dengan kerusi santai yg dibuat drp dawai bersalut plastik yg berwarna-warni tu? Biasanya kerusi mcm ni budak2…

Terkenang Semasa Dulu (Bahagian 1)

Selama tiga post berturut2, Abam Kie akan kongsikan gambar2 kenangan zaman dahulu sekitar tahun 70an dan 80an dengan rakan2 blogger sekalian. Semoga dengan paparan ini dapat mengembalikan nostalgia zaman kanak2 dahulu. If on…

Nostalgia to those born in early 70s and before

To ALL those Born in the 40's, 50's, 60's and early '70s... First, we survived with mothers who had no maids. They cooked and cleaned while taking care of us at the same time. We took aspirin, candies …