Showing posts with the label NostalgiaShow All
Kenangan Penggunaan Telegram Pada Masa Dahulu

Sebelum ada emel, SMS, Whatsapp dan telefon bimbit seperti sekarang, orang pada zaman dulu menggunakan telegram untuk mengirim pesan. Telegram yang abam kie maksudkan ini bukannya apps Telegram yg korang install dalam HP tu. Ng…

Kenangan generasi yang lahir sebelum tahun 1980an

Anda lahir sebelum 1980an jika: .... (tapi beruntung dpt mengguna dan mengikuti perkembangan teknologi terkini ....) 1. tak ade letrik di rumah 2. pegi sekolah jln kaki lebih 5km 3. tengok tv hitam putih rumah orang (setiap malam…

Pengalaman berjalan kaki ke sekolah 4 dekad lalu

Sapo dulu gi sekoloh jaley kaki? Kalu peringkat budok2 sekoloh dulu, tamboh2 yang tinggal sekitar kampung, buleh kato kebanyakan dey merasa gi sekoloh jaley kaki. Paling x dok pun jarey2 sekali, jaley kaki jugok ko sekoloh kes ba…

Kenangan semasa di sekolah rendah

Gurindam Jiwa Luka Terkenang masa yang lalu, Hatiku menjadi sayu, Maso tu baru naik darjoh satu, Maka bermulalah dunia baru. Semangat tu gak nok gi sekoloh turun jak pagi, Kadey2 x dey ceroh tanoh, lopat turun hungar gi, Ado jug…

Living in the 80s

I grew up in Malaysia.....Regardless of the weather, our dinner time was at 7:00 PM and bed time was 9:30 PM Eating out at a restaurant was never a huge deal, that only really happened when it was a birthday or a very special…

Terkenang Semasa Dulu (Bahagian 3)

Kat atas tu gambar matawang zaman sebelum 80an. Masa tu masih ada nilai RM1000 tapi selepas kemelesetan ekonomi tahun 1998 dulu wang RM1000 sudah dilenyapkan dari edaran. Kalau ada lagi kan best sebab dompet takkan tebal dan…

Terkenang Semasa Dulu (Bahagian 2)

Assalamualaikum. Pada kali ini Abam Kie ingin menyambung posting nostalgia zaman kanak-kanak dahulu. Ingat lagi tak dengan kerusi santai yg dibuat drp dawai bersalut plastik yg berwarna-warni tu? Biasanya kerusi mcm ni budak2…

Terkenang Semasa Dulu (Bahagian 1)

Selama tiga post berturut2, Abam Kie akan kongsikan gambar2 kenangan zaman dahulu sekitar tahun 70an dan 80an dengan rakan2 blogger sekalian. Semoga dengan paparan ini dapat mengembalikan nostalgia zaman kanak2 dahulu. If on…

Nostalgia to those born in early 70s and before

To ALL those Born in the 40's, 50's, 60's and early '70s... First, we survived with mothers who had no maids. They cooked and cleaned while taking care of us at the same time. We took aspirin, candies …

Nama-Nama Jalan di Kuala Lumpur Sebelum Merdeka

FLASHBACK ... OLD NAMES OF KUALA LUMPUR ROADS 1) Jalan Raja Laut = Broadrick Road  2) Jalan Cheng Lock = Foch Avenue  3) Jalan Dang Wangi - Campbell Road  4) Jalan Dewan Bahasa = Old Airport Road  5) Jalan Esfahan…

Kasut Sekolah Badminton Master Keluaran Bata

Dengan ini Abam Kie mempersembahkan kepada anda, kasut sekolah "Badminton Master" yang dikeluarkan oleh syarikat Bata. Abam Kie tidak berapa pasti tahun awal pengeluaran kasut Badminton Master ini. Tahu-tahu, kasut …

Kenduri kahwin serba sederhana di Kelantan

Pada cuti Hari Raya Aidil Fitri yang lalu, kawan lama Abam Kie yang berasal dari Johor Bahru ada datang menghadiri kenduri kahwin anak saudaranya yang bernikah dengan gadis berasal dari Machang, Kelantan. Jadi inilah sedikit …

Kenangan Membeli Majalah Edisi Bumper Raya

Dulu sebelum zaman smartphone, bila nak raya berebut beli ni kat kedai mamak jual paper. Cari bumper puasa dan bumper raya dia. Fuh rindu siot! Jika anda menjadi remaja pada tahun 80an, 90an dan awal alaf ini pasti kenangan m…

Kenangan Stesen Bas Kota Bharu

Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat melepak dan bertemu kekasih. Setiap tempat tumpuan tentu sekali menjadi ingatan kepada mereka yang pernah ada peristiwa dan kenangan di situ. Di Kota Bharu, Kelantan satu tempat…

Enjoy the company of our children

Enjoy the company of your children.... Very touching message. A beautiful post from one mother to another mother... ● There were days when my home used to be filled with laughter, arguments, fights, jokes and loads of mi…

Kenangan Menonton Wayang Pacak Semasa Kecil

DEKAD 60-an dan 70-an dulu, tayangan gambar 'wayang pacak' Jabatan Penerangan menjadi satu medium utama kerajaan untuk menyampaikan maklumat sambil berhibur secara langsung kepada rakyat khususnya di kampung. Zaman tu…

Indahnya kehidupan zaman dahulu

Assalamualaikum. Gurindam Jiwa Luka yang ditulis di dalam loghat Kelantan ini mengisahkan seorang insan yang mengimbau kenangan zaman dahulu dimana kehidupan dalam serba kekurangan tanpa teknologi dan kemudahan namun tetap g…

Pengalaman Membuat Getah Keping Semasa Kecil

Ketika melayari internet, Abam Kie terjumpa gambar mesin getah.. Tiba-tiba terkenang kembali saat-saat ketika bersama Allahyarham ibu di Kampung Tandak, Machang, Kelantan hampir 40 tahun yang lampau. Dah tua kan Abam Kie ni?…

Nukilan buat mantan guru-guru SMACH

Abam Kie adalah hasil keluaran sekolah berasrama penuh iaitu Sekolah Menengah Sains Machang, Kelantan. Kami adalah batch keempat di sekolah ini yang mula dibuka pada Julai 1983. Antara SBP yang sezaman dengan SMACH ialah SM S…