Showing posts with the label MindShow All
Apa perlu buat untuk staycation

Ramai orang mesti tak sabar nak bercuti, dah lama sangat terperap. Tambahan kerajaan dah pun lancarkan 'travel bubble' Langkawi bagi menggerakkan kembali sektor ekonomi pelancongan. Memang sambutan hangat diterima bila se…

7 Beautiful University Campuses In Malaysia

Sprawling grounds and manicured gardens: these university campuses in Malaysia are in a class of their own. 1. University Sains Malaysia, Penang The second oldest university in the country, Universiti Sains Malaysia's (USM) c…

10 habits that confirm you are a typical Malaysian

The fact that Malaysia is a melting pot of different faiths and ethnicities is a matter of national pride. However, despite the sheer diversity of the population, there are some habits that almost every Malaysian has. These h…

20 Terrifying Two-Sentence Horror Stories That Will Keep You Up At Night.

If you're looking for a horrifying story that will keep you up tonight, don't waste all that time watching a horror movie. Here are twenty terrifying horror stories wrapped up in two sentences or less. 1. I woke up to h…

Bermimpi Mengambil Anak Angkat Lelaki

Assalamualaikum. Comel kan baby boy di atas tu kan? Memang sejak perkahwinan pertama lagi Abam Kie berhajat nak ada anak lelaki. Namun kesemua anak abam kie ditakdirkan perempuan. Mula2 tu ada rasa ralat dan kecewa terutama sekal…

Sejarah Pertukaran Waktu di Malaysia

Pada hari ini, Abam Kie ingin berkongsi sejarah pertukaran waktu di negara kita. Semoga dengan perkongsian ini, generasi hari ini akan lebih menghargai sejarah lampau yang membina negara kita Malaysia sehingga ke tahap sekarang. …

Jangan khianati kawan

JANGAN 'CEDERA'KAN KAWAN Banyak yang kita lakukan boleh 'cederakan' kewangan dan hati kengkawan. 1. Kita pinjam duit kawan, tapi tak pernah nak pulangkan. Tiap kali nak pinjam buat sedih macam muka jamban! Dah la …

Dunia Kini Berubah Angkara Covid 19

DUNIA SUDAH BERUBAH!!! 1. Dulu IMAN yang harus kuat, sekarang IMUNISASI yang di fokus. (Dunia sedang waspada) 2. Dulu kalau orang BERSIN diucapkan Alhamdulillah, umur panjang. Sekarang orang BERSIN....., dianggap sdg sakit dan me…

Lain Ulu Lain Parang, Lain Dulu Lain Sekarang

Berikut adalah kisah dulu-dulu.... Lain Ulu Lain Parang. Lain Dahulu Lain Sekarang. 50 tahun lalu. 50 tahun kini. 50 tahun yang lalu, anak menantu takut dgn mertua. Kini mertua takut sama anak menantu. 50 tahun yan…

Life begins at 40?

IS IT TRUE THAT 'LIFE BEGINS AT 40?' Dalam satu group whatsapp orang pencen yang nama saya ada bersama tetapi saya sekadar memerhati, saya lihat perbualan mereka walau dalam nada bergurau menjurus kepada soal ta…

Anak Kita dan Anak Orang

Anak kita... Sayang sungguh mereka kepada kita. I love you mama hampir setiap masa. Peluk cium tak terkira. Tapi ketika kita memasak mereka terlentang di depan tv. Kita yang berpeluh hingga ke kaki. …

Istilah Sebenar Didalam Bercinta

jika kamu memancing ikan.. setelah ikan itu terlekat di mata kail.. hendaklah kamu mengambil ikan itu.. jangan sesekali kamu lepaskan ia semula.. ke dalam air begitu saja.. kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajam…

9 PERKARA BUANG MASA

Harga sebuah kejujuran

Assalamualaikum. Kali ini abam kie nak bercerita tentang pengalaman abam kie di sebuah outlet 7-11 di Kelantan ni. Dalam perjalanan pulang ke rumah semalam, abam kie sempat singgah kat 7-11 sebab nak beli tidbits atau jajan s…

Tanda-tanda pilihanraya makin hampir

12 TANDA-TANDA HAMPIRNYA PILIHAN RAYA (PRU14) 1. Akan munculnya makhluk yg dtgnya 4 tahun sekali di tempat2 awam spt di pasar borong, pasar malam, stesen bas, kawasan nelayan dan ada yg datang ke  rumah- rumah. 2. Me…

Cara menjadi pemimpin yang baik dan berjaya

Assalamualaikum dan Good Morning  kepada semua rakan blogger. Menjelang tahun baharu 2018 yang bakal menjelang tiba tak lama lagi, izinkan Abam Kie berkongsi sedikit tips motivasi daripada Datin Dr Marzelina Ahmad Marzuki, Pa…

Hebatnya ganjaran bersedekah

Assalamualaikum. Pada pagi ini abam kie ingin berkongsi kisah sebenar yang terjadi kepada kawan abam kie yang mengajar di KL tu. Kisahnya tentang rezekinya yang melimpah ruah selepas dia membelanja kawan2nya di kantin seko…

Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

Assalamualaikum. Ramai diantara graduan amat gerun bila menghadiri temuduga badan2 korporat yang dilaksanakan dalam Bahasa Inggeris. Selain daripada penguasaan bahasa Inggeris yang sederhana atau cukup2 makan je, mereka juga …

Famous failures in the world

Something worth reading especially to those who think that they have never achieved their success in life. He didn’t speak until he turned 4, and didn’t read until he was 7. His teachers described him as slow, mentally han…

Mengirim hadiah giveaway dengan pos berdaftar

Baru-baru ini abam kie ada menganjurkan GA bagi meraikan kawan2 yg selama ini menyokong blog abam kie yg suam2 kuku ini. Alhamdulillah, sambutan daripada kwn2 boleh tahan gak! Hadiah kali ini berbentuk barangan fizikal dan…