Showing posts with the label LanguageShow All
Indahnya loghat Kelantan

Bahasa Kelantan memang unik. Orang Kelantan memang ada sangat banyak kata ganti nama diri sendiri.  Aku, kawe, ambo, kito, ore, sayo.  Itu antaranya. Penggunaan pula berbeza berdasarkan situasi, tempat dan dengan sia…

Some Popular English Proverbs To Live By

As an English teacher, I always encourage my students to include some proverbs  in their compositions to get some merit marks. In addition, it is a good way to impress the examiners when they mark my students' essays late…

Why do I enjoy reading Reader's Digest?

Reader's Digest offers something for everyone. A decent medium sized magazine which is convenient to carry and read as it is not too detailed and are a good combination of happenings around the world and many things. …

Complimentary Books from Times Educational

As an English Language teacher, I have a large collection of reference books which I have been keeping since I was first posted to Papar, Sabah almost 21 years ago. These books are very essential in preparing my lessons and n…

Review buku cerita Tolong Jangan Sentap

Saya mengenali saudara Izman Pauzi sejak 2008 lagi. Semasa itu kami adalah antara blogger lelaki yang aktif menghasilkan entri blog saban minggu. Biarpun cuma mengenali di alam maya hubungan kami memang akrab kerana kami adal…

Practise using proper language on social media

THESE days, social media is a crucial platform for us to express our thoughts, share knowledge and build up our social network. It is inseparable from our daily life. I have noticed that a lot of people tend to use broken…

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 4)

Assalamualaikum. Kini tibalah kita ke pelajaran yang terakhir dalam edisi mari belajar bahasa Thai. Semoga dengan adanya pembelajaran seperti ini, kawan2 akan lebih berminat untuk mempelajari Bahasa Thai. terima kasih. War…

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 3)

Assalamualaikum. Dah lama kita berhenti belajar Bahasa Thai ni. Jadi pada hari ini abam kie nak menyambung sesi pembelajaran yg tertangguh itu. Harap murid2 dpt beri perhatian ye? Terima kasih. Hari Sabtu = Wan Sao Hari …

 Ten Simple Ways to Improve Your English

I’ve just thought up of some simple ways for anyone who is interested in improving their English. I myself am trying to improve in this language each day. There’s always so much to learn and it can be really fun! You just ne…

EJAAN YANG MENGELIRUKAN

Siapa kat sini pakar Bahasa Melayu?  Mohon pencerahan. Seratus peratus betulkah maklumat di bawah ini : Ramai calon peperiksaan masih keliru akan ejaan bagi sesetengah perkataan. Kekeliruan ini berlaku apabila mereka…

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 2)

Bagaimana kawan2 blogger yg dihormati? Sudah hafal ke pelajaran bahasa Thai yang lepas? Harap2 dah khatam lah ye? OKlah, kita teruskan pelajaran kedua kita pada hari ini. Sila baca dan hafal baik2 ye? Saya = Phom,Kra'…

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 1)

Kawan2 nak belajar bahasa Thai ke? Jom kita masuk kelas dengan abam kie. Mula2 sekali kena praktik dulu yg ni pelan2 satu = neng dua = song tiga = saam empat = si lima = ha enam = houk tujuh = chet lapan = …

Perkataan yang sama tapi tak serupa

Ini ialah sesuatu yang menarik untuk dibaca. Semoga terhibur! Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai. Aurat dan urat adalah dua benda yang berb…

Improve language through speaking

Hello my fellow bloggers! It baffles me how top graduates can pass all their examinations with flying colours and…

Strategies to Effectively Master the English Language

Today, a staggering one billion people in the world speak English or are in the process of learning it. Interestingly, many people erroneously attribute this to US political and economic hegemony. In reality, it is the Bri…

How to Master the English Language

As an experienced English teacher, I would like to share a few tips that I have been doing since I was a child to improve my English. I have to confess that I’m not even a very proficient English teacher actually; it just ha…

Tak boleh sorok bau budu

Adakah anda orang Kelantan? Cara percakapan anda baik. Bahasa Malaysia anda pun baik. Bila bertutur langsung tidak kedengaran slang mana-mana negeri. NAMUN… Identiti Kelate anda dapat dikesan Tanpa Anda Sedari bila anda terla…

Mari belajar Manglish

10 perkataan English yang digunakan orang kita di Malaysia. Berlainan jauh sungguh maksudnya.. 👉TACKLE English : menangani, mengatasi Org kita : Mengorat 👉CHOP English : cincang Org kita : Rubber stamp 👉BUDGET…

Peribahasa moden yang diubahsuai

Assalamualaikum, Apa khabar kawan2 blogger yg dihormati sekalian? Maaflah sebab abe kie x sempat nak BW blog kalian dan membalas komen korang yg sgt bernas tu. In sha Allah bila abe kie stabil n tenang daripada kesibukan…

Jom Kita Gunakan Istilah Bahasa Melayu

Assalamualaikum. Pada hari ini kita dapati banyak istilah bahasa Inggeris masih digunapakai di dalam kehidupan seharian. Kita sudah terbiasa menggunakan istilah berkenaan biarpun ada istilah bahasa Melayu yang bersesuaian. P…