Showing posts with the label HealthShow All
Bahaya Perut Boroi Dan Cara Merawatnya

Istilah perut boroi atau buncit apabila terbentuk perut meninggi melebihi 1½ inci. Puncanya lemak berkumpul hasil pengambilan gula pasir dan gula pemanis yang diproses. Lemak berkenaan mula menyaluti organ seperti arteri, usus, p…

Tips Untuk Memutihkan Gigi

RAMAI orang inginkan gigi putih bersinar. Tetapi tidak semua tahu kaedah tradisional yang terbukti lebih berkesan berbanding kaedah moden yang banyak menggunakan peralatan canggih. Gigi anda pasti tampak lebih putih berseri sel…

Projek menambahkan berat badan

Assalamualaikum. Sejak akhir2 ini, berat badan Abam Kie semakin menurun. Dulu2 sebelum Covid19 berat badan pernah mencapai 83kg! Selepas dijangkiti Covid19 tahap 4, berat turun mendadak sehingga 73kg! Tapi syukurlah dapat bina …

Surah Al-Quran Bagi Penawar Penyakit

Assalamualaikum. Sekarang semakin ramai umat Islam yang memilih cara perubatan ISLAM apabila ditimpa penyakit. Ini adalah cara yang betul kerana setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati. Di bawah ini Abam Kie kongsikan senarai …

8 cara mencegah obesiti

Assalamualaikum. Malaysia dicanang sebagai negara yg mempunyai bilangan penduduk yang paling tinggi mengalami masalah obesiti atau kegendutan di ASEAN. Iyolah kan, bila berjalan2 di bandar, pasti terjumpa orang yg obese atau …

Kenapa kita perlu ambil vaksin?

Bagus cara penulisan sahabat kita ni tentang *vaksin covid19*. Mudah difahami. Moga2 bermenafaat *In Shaa Allah*. Eleh... Ambil Vaksin Pun Kena Covid Juga! *Cerita dia macam ni*. Covid tu ibarat macam *hujan lebat* yang terpaksa …

Waktu Tidur Yang Sesuai Bagi Umat Islam

Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan dapatannya bahawa dalam sehari, kita hanya memerlukan tidur selama 3jam, saya cuba...saya tidur sebelum jam 12 dan cuma bangun semula pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa menga…

Panduan Kesihatan Untuk Usia 50

INILAH PANDUAN KESIHATAN UNTUK USIA 50 KEATAS🌹 A. Empat hal untuk diperiksa sekerap mungkin:   (1) Tekanan darah (2) Gula dlm darah (3) Fungsi Ginjal (4) Kolestrol B. Tiga hal yang perlu dikurangi:   (1) Garam (2) Gula…

6 makanan penyebab kanser

PERNAH atau tidak anda mendengar bahawa istilah kita adalah apa yang kita makan atau we are what we eat? Sedap memang sedap, tetapi jika anda makan banyak makanan tidak berkhasiat, secara tidak sengaja atau tidak sedar anda akan …

Bagaimana mengatasi kebosanan di dalam wad?

Assalamualaikum wbt dan semoga semua sihat sejahtera. Abe Kie sudah dua kali masuk wad. Kali pertama pada April 2019. 4 malam di wad Hospital Raja Perempuan Zainab 2, Kota Bharu kerana pembedahan laser batu karang. 2 tahun kemudi…

Tips Untuk Mendapatkan Bentuk Badan Yang Menarik

MEMILIKI bentuk badan menawan atau tubuh langsing akan membuatkan individu itu yakin di khalayak ramai dan sentiasa bersedia berdepan pelbagai situasi. Namun, bagi mengekalkan potongan badan seperti itu, perlu amalkan rutin sihat…

Khasiat Rumput Sambau Yang Degil

DEGIL2 PUN BANYAK MANFAATNYA TAU...   Assalamualaikum sahabat syurga, saya nak share salah satu jenis tumbuhan yang semua orang tak pandang pokok ni walau pun sebelah mata. Sebab apa?? Mungkin sebab ia adalah tumbuhan yang meny…

Cara Mudah Menghilangkan Kutil di Badan

Assalamualaikum. Kawan2 pernah mengalami masalah kutil atau ketuat di badan tak? Memang menyedihkan jika benda ini tumbuh di badan kita. Malu dengan orang lain kerana badan kita ada cacat-cela sedikit. Apa itu kutil? KUTIL adal…

Makanan Yang Dapat Menambahkan Berat Badan

MASALAH berat badan berlebihan barangkali adalah hal biasa yang dialami kebanyakan daripada kita tetapi ada juga yang berdepan situasi kadar timbangan kurang. Golongan ini sentiasa mencuba pelbagai cara untuk menambah berat bad…

How to keep your sperm healthy?

Here are some dos and don'ts to help you prevent those types of male infertility that are avoidable. DO 1. Eat well A well-balanced and nutritious diet ensures good and healthy sperm production. 2. Sleep well Having adequate…

Kaedah menangani Covid 19

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie ingin berkongsi satu artikel tentang kaedah menangani Covid 19 yang berkesan. Mungkin kita terpaksa hadap benda alah ini sampai hari kiamat. Nazubillahiminzalik. Semoga artikel ini bermanfa…