Showing posts with the label CrimeShow All
Teknik Pembeli Online Menipu Bayaran

Ni pic yg mmang cuba sendiri mmang boleh hold payment dan cancel. memang keji sgt taktik ni, baca modus operandi dia 👇🏻👇🏻 1. Buat SCHEDULED PAYMENT 2. Pilih tarikh bayaran 3 hari akan datang. Contoh : Customer inform akan ban…

Cara Nak Saman Pemandu Mabuk Yang Mengakibatkan Kematian

Assalamualaikum. Nak kongsi ilmu sikit... Cukup ramai dah yang ulas tentang kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati ni. Jadi, aku tak nak ulas tentang hukuman dan pendapat aku tentang undang-undang pemandu mabuk yang bunu…

Pengalaman Ditipu Penjual Barang Elektrik di Lazada

Assalamualaikum. Perkongsian kali ini bukanlah nak mendedahkan keaiban Abam Kie atau sesiapa tapi dipohon agar kawan2 blogger menjadikan pengalaman pahit Abam Kie semasa membeli barang dalam talian ini sebagai pengajaran un…

Apa itu social engineering?

*Apa itu " Social Engineering *???*👍🏻💸💸💸💸💸💸💸💸💰 Waktu itu saya menghantar isteri ke sebuah bank di pusat bandar untuk mengambil wang di ATM.🏧 Sesudah sampai di tempat tujuan, isteri saya turun terlebih da…

Duit dicuri dari akaun kad debit

Assalamualaikum kepada semua kawan blogger yang masih sudi membaca entri2 yang suam2 kuku di blog Abam Kie ini. Pada kali ini Abam Kie ingin berkongsi pengalaman kehilangan duit sebanyak RM2100 daripada akaun kad debit Public…

Cara mengesan kamera tersembunyi di dalam hotel

Hati2 dgn hotel2 skrng ni. Kamera pun dah canggih. Jenis kamera muncung jarum adalah kamera yg digunakan oleh sindiket yg suka ambik keuntungan dari org yg sengaja dizalimi terhadap penghormatan mangsa. Pesan pada sahabat …

Awas! Budak Lelaki Melayu Minta Ais Krim Tutti Frutti

Awas...!! Sedang saya menikmati tutti frutti saya..... Tiba-tiba datang seorang kanak-kanak lelaki Melayu dalam lingkungan umur 8 tahun. Duduk di sebelah meja saya dan berkata: “Pakcik.. ..Mahal tak ice-cream tu…