Showing posts with the label CrimeShow All
Kad Kredit Maybank Digodam Oleh Penjenayah Siber

Ini merupakan kali kedua kad kredit Maybank digodam oleh penjahat atau hacker. Kejadian pertama pada awal 2018. Yang terkini berlaku awal Januari 2024. Tetiba pada satu pagi Abam Kie menerima notifikasi transaksi kad kredit ber…

Bagaimana akaun Telegram anda digodam?

Hari ni saya nak share satu general knowledge yang masih ramai tak tahu.   Lately ni, banyak sangat account Telegram kawan2 kita yang kena HACK ❌   Secara ringkas ini cara mereka beroperasi πŸ‘‡   Teknik yang mereka gunakan ini d…

Cegah pemandu laju dan berbahaya

Saya baru menjadi seorang pesara dan, mungkin akibatnya, saya menjadi lebih sedar tentang keselamatan di sekeliling saya. Satu perkara - antara banyak lagi - yang menarik perhatian saya ialah mengabaikan had laju yang dipamerkan …

Menangani penunggang motosikal yang ganas

BARU-BARU ini saya menonton beberapa siri video yang mengganggu di YouTube, yang dirakam oleh kamera papan pemuka kenderaan di jalan raya Malaysia. Video ini memberi penerangan tentang isu mendesak penunggang motosikal berbahay…

Scammer Alaf Baharu

Scammer terhormat alaf baru yang diagung-agung, disanjungi dan tidak salah secara zahir oleh pihak berkuasa. "Sifu/Business Coach" Paling famous sekarang ialah kelas Business Coaching, Marketing, How To Reach RM1juta Pe…

Teknik Pembeli Online Menipu Bayaran

Ni pic yg mmang cuba sendiri mmang boleh hold payment dan cancel. memang keji sgt taktik ni, baca modus operandi dia πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ» 1. Buat SCHEDULED PAYMENT 2. Pilih tarikh bayaran 3 hari akan datang. Contoh : Customer inform akan ban…

Cara Nak Saman Pemandu Mabuk Yang Mengakibatkan Kematian

Assalamualaikum. Nak kongsi ilmu sikit... Cukup ramai dah yang ulas tentang kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati ni. Jadi, aku tak nak ulas tentang hukuman dan pendapat aku tentang undang-undang pemandu mabuk yang bunu…

Pengalaman Ditipu Penjual Barang Elektrik di Lazada

Assalamualaikum. Perkongsian kali ini bukanlah nak mendedahkan keaiban Abam Kie atau sesiapa tapi dipohon agar kawan2 blogger menjadikan pengalaman pahit Abam Kie semasa membeli barang dalam talian ini sebagai pengajaran un…

Apa itu social engineering?

*Apa itu " Social Engineering *???*πŸ‘πŸ»πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’° Waktu itu saya menghantar isteri ke sebuah bank di pusat bandar untuk mengambil wang di ATM.🏧 Sesudah sampai di tempat tujuan, isteri saya turun terlebih da…

Duit dicuri dari akaun kad debit

Assalamualaikum kepada semua kawan blogger yang masih sudi membaca entri2 yang suam2 kuku di blog Abam Kie ini. Pada kali ini Abam Kie ingin berkongsi pengalaman kehilangan duit sebanyak RM2100 daripada akaun kad debit Public…

Cara mengesan kamera tersembunyi di dalam hotel

Hati2 dgn hotel2 skrng ni. Kamera pun dah canggih. Jenis kamera muncung jarum adalah kamera yg digunakan oleh sindiket yg suka ambik keuntungan dari org yg sengaja dizalimi terhadap penghormatan mangsa. Pesan pada sahabat …