Kes warga emas ditemui mati di rumah yang mereka tinggal bersendirian semakin kerap berlaku. Seperti dalam kes ini, kematian mereka biasanya hanya ditemui apabila bau busuk dari mayat yang mereput merebak.

Saya percaya bahawa, pada masa kini, ramai warga emas hidup bersendirian di luar pilihan berbanding keperluan jika mereka masih sihat, mudah bergerak dan mampu menjaga diri. Tetapi pada usia mereka "kematian mengejut" masih merupakan kemungkinan yang tidak diingini. Oleh itu, mereka mungkin ingin mengambil langkah berjaga-jaga berikut.

Warga emas sendiri mesti berkomunikasi dengan sekurang-kurangnya seorang jiran; mereka kemudiannya mesti melihat di luar rumah sekurang-kurangnya sekali sehari, sama ada mengambil surat khabar, menjaga taman, atau sekadar bersiar-siar atau bersenam. Jiran kemudian akan tahu untuk membunyikan penggera jika mereka tidak dilihat selama satu atau dua hari.

Sekurang-kurangnya seorang jiran harus mempunyai nombor telefon warga emas berkenaan dan nombor ahli keluarganya. Ia juga merupakan idea yang baik untuk memberikan satu set kunci rumah kepada jiran yang dipercayai untuk memastikan akses cepat sekiranya perlu.

Teknologi juga boleh membantu sekarang. Warga emas boleh menyediakan sistem penggera kesihatan. Butang tekan hendaklah dipasang dalam jarak yang mudah dicapai di lokasi strategik seperti bilik mandi, di tepi katil, di sepanjang tangga atau mana-mana bahagian rumah yang boleh berlaku kejatuhan. Penggera boleh ditetapkan untuk berbunyi di rumah jiran atau, terima kasih kepada applikasi perkhidmatan kecemasan, pada telefon ahli keluarga atau perkhidmatan kecemasan langganan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat, apabila kecemasan berlaku, jiran-jiranlah yang mendapat akses pertama dan boleh memberikan bantuan segera. Ahli keluarga, saudara mara dan rakan-rakan mungkin terlalu jauh.

Jika anda seorang warga emas yang ingin hidup bersendirian, anda mesti mengambil tanggungjawab untuk menjaga diri anda terlebih dahulu.

Sudah tentu, walaupun semua langkah berjaga-jaga telah diambil, kematian mengejut masih boleh menyerang. Tetapi sekurang-kurangnya senior boleh melakukan apa yang mungkin lebih awal daripada masa untuk memudahkan jalan, bukan sahaja untuk dirinya tetapi juga untuk masyarakat sekeliling.




11 Comments

  1. Mungkin sebab ni makin ramai warga emas di kota yg memilih kediaman fasiliti untuk warga emas sbb ada orang untuk pantau setiap hari dan on-site clinic untuk kes kecemasan / dapatkan bekalan ubat.
    Anak2 pun kena call orang tua setiap hari untuk bertanya khabar mak / ayah yang tinggal seorang diri di kampung.

    ReplyDelete
  2. ramai anak2 kjar kemewahan dibandar, dibiarkan ibubapa bersendirian dikampung. Balik pun jarang2..huhu

    ReplyDelete
  3. betul sgt ni.. byk juga dgr kes2 mcm tu..

    ReplyDelete
  4. betul..chances untuk warga emas mati mengejut memang tinggi begitu juga dengan anak muda sekarang yang tinggal bersendirian di rumah jenis studio atau apartment 1 bilik.

    ReplyDelete
  5. Itulah kenapa memang hubungan baik dengan Jiran harus selalu dijaga. Krn memang orang terdekat di saat kemalangan sebenarnya Jiran lah. Terkadang anak sodara pun sudah jauh di kota lain.

    ReplyDelete
  6. warga emas xsuka susahkan anak2nya selagi boleh urus diri mrk..anak2 kena pantau tiasa

    ReplyDelete
  7. Emak saya tinggal sendirian.. Tapi anak-anak sering datang rumah.. Malamnya emak tidur di rumah abang saya yang tertetak di hadapan rumah mak.

    ReplyDelete
  8. Rasa macam takut jadi warga emas yang bersendirian...kalau boleh ada teman sampai mati hehehehe

    ReplyDelete
  9. Panjang lebar kalau nak kisahkan tapi itulah realiti..

    ReplyDelete
  10. Memang ada datang rumah Uwan setiap hari hantar makanan. Ajak tinggal sekali, dia tidak mahu.

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.