Terdapat banyak kemudahan untuk penduduk di sesebuah kawasan perumahan, seperti taman permainan, kawasan barbeku, kafeteria, tempat letak kereta berbumbung, gimnasium, trek joging, taman permainan, kolam renang, dewan orang-ramai dan gelanggang tenis.

Satu-satunya perkara yang hilang ialah perpustakaan kecil. Jika rumah pangsa kos sederhana dan rendah mempunyai perpustakaan mini, masyarakat boleh meminjam lebih banyak buku.

Ramai yang lebih suka mendapatkan maklumat menggunakan enjin carian seperti Google.

Data yang kami perolehi tidak selalunya berkaitan dan sesetengah maklumat mungkin tidak betul. Itulah sebabnya perpustakaan diperlukan.

Kajian 2019 oleh Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Kebangsaan Malaysia menunjukkan bahawa rakyat Malaysia hanya membaca dua buah buku setahun.

Berdasarkan kajian, kebanyakan anak muda memilih untuk melayari Internet dan melawat laman media sosial.

Oleh itu, perpustakaan memainkan peranan penting dengan menyediakan bukan sahaja untuk mereka yang mencari maklumat, tetapi juga untuk penduduk menjadi lebih bermasyarakat sebagai sebuah komuniti.

Jika perpustakaan didirikan di rumah pangsa atau pangsapuri, warga emas boleh membaca untuk mengisi masa lapang, ibu boleh menubuhkan kelab bercerita kepada bayi dan remaja boleh membentuk kumpulan belajar.

Ringkasnya, perpustakaan berfungsi sebagai pusat komuniti dengan membantu penduduk berintegrasi ke dalam komuniti.

Mempunyai perpustakaan mini membantu memupuk sikap positif dalam diri manusia dan membantu dalam pembentukan perspektif dan idea baharu.




 

15 Comments

  1. idea yg bagus..dkt sini, DBKL ada buka perpustakaan komuniti di bgn UTC, ada disediakan juga komputer...tapi satu kelemahan perpustakaan mcm ni ialah kebanyakan buku2 lama....lebih sesuai sebagai tempat utk bacaan santai .

    ReplyDelete
  2. saya dah jual novel2 saya a.kie..xcukup ruang nak buat mini library..tambah kt area rumah ramai yag suka pinjam dan buat macam harta sendiri..

    ReplyDelete
  3. saya pun kurang baca buku.. kalau cari/tambah info, memmang guna google ja..

    ReplyDelete
  4. Seronok juga setiap tempat ada perpustakaan mini.

    ReplyDelete
  5. setuju..budak2 zaman sekarang ni semua online jer...

    ReplyDelete
  6. Semakin kurang masyarakat kita membaca buku sebab banyaknya medium bacaan lain yang lebih mudah diakses

    ReplyDelete
  7. ya betul sekarang dah tak rajin baca buku. nak baca 1 buku setahun pun susah . program nilam masa zaman saya memang best . time tu setiap hari nak pergi pusat sumber

    ReplyDelete
  8. Idea yang menarik dan bagus... Sebab memang kita dapati hari ini ramai dah kurang membaca buku.

    ReplyDelete
  9. betul tu zaman skrg ni dah semakin kurang sbb ramai guna enjin carian google aje

    ReplyDelete
  10. dulu2 pernah jaga bilik bacaan di kampung la ni xtau ada ka lagi

    ReplyDelete
  11. Malangnya rumah unlce ni pun dah terpaling mini... perpustakaan mikro mungkin boleh...

    ReplyDelete
  12. setuju sangat...
    teringat ruang bacaan yg arwah ayah sediakan dirumah kami...rumah kecik je masa kami kecik tapi dia tetap buatkan satu ruang bacaan bertingkat.

    ReplyDelete
  13. Di Jakarta sekarang nih sudah banyak tempat disediakan untuk orang2 bisa membaca gratis abam. Namanya book hive. Selalu ada di taman2 Jakarta. Jadi itu berupa lemari besar yang isinya buku. Tapi buku2 itu berasal dari banyak orang yg ingin donasi buku2 mereka yg tak terpakai. Jadi taro saja di lemari tuh. Orang yang datang nak baca boleh baca, bawa pulang ataupun baca di tempat. Tapi diharapkan utk kembalikan setelah baca.

    Atau kalo mereka nak ambil bukunya, tak apa juga, cuma bisalah tukar dengan buku di rumah yg mungkin tak dibacalagi kan.

    So far beberapa taman yg saya datangi, koleksi bukunya buanyaaak dan macam2 genre. Saya sendiri sering donasi buku Kat sana, Trutama buku2 yg saya tak terlalu suka. Tapi bisa jadi menarik utk orang lain. Dan tempat book hive ini selalu ramai dengan orang2 yg suka membaca

    ReplyDelete
  14. aida sokong. perlu ada. then ada kan at least 1 hari dlm 2 minggu, hari terbuka library mini tu. invite anak-anak. ada kan program. kita pupuk sikap sukakan buku kat anak-anak. parents involve sekali.
    rumah aida ada 2 rak buku anak-anak. novel. komik. alhamdulillah.

    ReplyDelete
  15. Bagus sangat idea ini.. Boleh dijadikan sebagai salah satu kerjasama dengan komuniti setempat..

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.