Terdapat lebih daripada 10,000 sekolah di negara kita dan di bawah sistem piramid, kira-kira 5.2 juta pelajar yang bersaing di peringkat asas sukan sekolah mereka di daerah (800,000) dan di negeri (100,000) dan di peringkat sekolah kebangsaan (12,000 hingga 14,000) hingga jadilah yang terbaik untuk negara.

Pada masa ini hanya beberapa Persatuan Sukan Nasional (NSA) seperti badminton, skuasy, boling, badminton, hoki, berbasikal dan terjun yang ada program pencarian bakat baharu, tetapi kebanyakan yang lain telah lama mengabaikan pengembangan saluran bakat pemain pelapis.

Atas sebab itu, negara perlu membayar harga tinggi dengan persaraan Datuk Lee Chong Wei dan Datuk Nicol David. Kita menghadapi kekurangan bakat.

Kementerian Belia dan Sukan, Persatuan Sukan, Majlis Sukan Negara dan Institut Sukan Negara mesti melakukan pemikiran dan analisis strategik sukan yang berprestasi rendah.

Mungkin dengan menggunakan beberapa atlet negara kita yang terbaik dengan sijil kejurulatihan untuk melatih di sekolah, daerah dan negeri kita sekurang-kurangnya sebagai permulaan sukan elit kita untuk memanfaatkan potensi atlet muda dan kesinambungan mereka dalam sukan dengan memberi mereka peluang pendidikan dan kerjaya .

Prinsip yang sama berlaku seperti mana jurulatih kebangsaan Jamil Adam dari Bonnie Bunyu (pemenang pingat emas) dan Jong Yee Khie (pemenang pingat perak) di Powerlifting Paralympics, Tokyo, ingin bekerja di peringkat akar umbi dengan lebih banyak bilangan mungkin di negeri-negeri utama dengan sekarang lapan lelaki dan 50 wanita atlet Paralimpik hanya di Pusat Kecemerlangan Paralimpik di Kampong Pandan tidak memadai kerana mereka memerlukan kumpulan yang lebih besar untuk Sukan Olimpik Paris 2024 dan Paralimpik untuk memiliki peluang yang lebih luas untuk pingat.

Sudah tentu, ini adalah perintah yang tinggi, tetapi untuk membantu melangkah ke arah mencapainya, program pembangunan sukan di peringkat akar umbi mesti merangkumi semua kaum untuk mengenal pasti yang terbaik di negara ini.

Menteri Belia dan Sukan yang baru dilantik, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, memerlukan rangka tindakan untuk rancangan pembangunan akar umbi, strategi pelaksanaan, dana dan pemimpin yang mempunyai watak dan kepimpinan berwawasan yang tepat untuk menjadikannya kenyataan.

12 Comments

 1. harap malaysia dapat mencari pelapis bakat-bakat seperti ini pada masa akan datang. sayang kalau tiada..

  ReplyDelete
 2. anak lelaki minat main bola, leh la try antar kalu ada peluang.

  ReplyDelete
 3. Betul tu. Sepatutnya, sebelum atlet-atlet hebat bersara diorang dah sediakan pelapis siap-siap. Esok lusa dato' Jijoe pun dah nak bersara. Pelapis pun tak ramai. Yang nampak menyerlah pun Shah Firdaus seorang tu jer.

  ReplyDelete
 4. setuju..pelapis sangat penting.
  anak dara ammi haritu terpilih utk netball selection pastu semua tergendala sbb covid. ni kat asrama pun nampak dia letak nama utk netball...apa-apa jelah janji bersukan

  ReplyDelete
 5. pelapis itu penting. kena cari pelapis yg sanggup 'disagat' cukup bagi kental

  ReplyDelete
 6. semoga semakin ramai pelapis bleh dijumpai

  ReplyDelete
 7. banyak dh budak2 yg berkebolehan sekarang cuma nk kena asah je lagi

  ReplyDelete
 8. bersukan banyak kebaikannya jika bersungguh sungguh dlm gelanggangnya

  ReplyDelete
 9. Atlit negara amat kita banggakan..tahniah buat mereka

  ReplyDelete
 10. malaysia mmg memerlukan ramai atlit pelapis untuk diketengahkan di peringkat antarabangsa. kalau boleh untuk semua jenis sukan dan bukan hanya untuk sukan2 terpilih

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.