Assalamualaikum. Nenek moyang kita selalu merawat penyakit atau demam menerusi cara rawatan tradisional dengan meminum atau memakan sumber makanan semulajadi. Zaman tu mana ada hospital dan doktor kan? Jadi sehingga masa sekarang pun kita sebenarnya boleh merawat sakit2 ringan dengan memakan sumber alam semulajadi. Jadi pada hari ini, Abam Kie ingin berkongsi minuman atau makanan yang boleh kita ambil apabila kita mengalami sakit2 ringan, demam dan ketidakselesaan badan. Selamat mencuba ya, kawan2!  

1. Madu untuk Mengurangkan Batuk


2. Pisang untuk Melawan Sakit Kepala


3. Nanas Untuk Menghentikan Kahak


4. Beras Jasmin Basmathi Membantu Anda Tidur Dengan Nyenyak


5. Sup Ayam untuk Melawan Virus


6. Teh Halia untuk Melegakan Kesakitan Otot


7. Kacang Dhal untuk Meningkatkan Tenaga


8. Serbuk Cili Merah Untuk Mengatasi Radang Sinus


9. Yogurt Baik Untuk Usus Dan Mencegah Cirit-Birit


10. Biji Labu untuk Mengurangkan Tempoh Selsema


11. Air Kelapa untuk Memulihkan Elektrolit


12. Ubi Keledek untuk Meningkatkan Sel Darah Putih




13. H20 untuk Menghilangkan Gejala Baru


Dan Elakkan Perkara Ini ...

Semasa anda makan untuk mengurangkan simptom anda, ingatlah bahawa sebenarnya ada makanan tertentu yang dapat membuat anda merasa lebih teruk dan membuang tenaga yang diperlukannya untuk menyembuhkan dirinya sendiri. Perkara yang harus dielakkan termasuk alkohol, makanan bergula seperti ais krim dan biskut, dan makanan tinggi lemak seperti burger dan kentang goreng.

16 Comments

  1. Mak izzati sampai sekarang akan suruh izzati makan sup ayam dengan teh halia bila demam. Alhamdulilah, memang rasa lega sikit.

    ReplyDelete
  2. tq for sharing. suka makan sup panas, time demam or time badan rasa nak demam tu...patut la kan..
    :-)

    ReplyDelete
  3. selalu bila tak sihat atau demam selain bubur, sup ayam adalah antara lauk yang saya suka makan... bila baru baik cirit birit saya memang akan cari yogurt atau yakult

    ReplyDelete
  4. tq sharing abam kie..shida dgr btg keladi pn byk khasiat dia..

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing...kalau demam mesti nak yg masam2...mulut rasa payau je..

    ReplyDelete
  6. kalo demam mesti tekak rasa nak sangat makan sup2.. reneh ayam tu lama2 kasi macam da nak hancur tu.. sedapnya !!

    ReplyDelete
  7. selalu buat sup ayam untuk anak-anak kalau diaorang demam :)

    ReplyDelete
  8. Tapi kalau saya batuk tak boleh makan madu. Mesti lagi gatal rasa tekak nih. tak tau la kenapa..

    ReplyDelete
  9. Terima kasih abam Kie. sekarang musim tidak menentu. Pakat2 jaga kesihatan ya

    ReplyDelete
  10. Bila kurang sihat air kelapa dan sup biasa yang PC minum dan makan Cikgu AK.

    ReplyDelete
  11. Yang pasti kena makan ubat :)

    ReplyDelete
  12. Betul tu Abam Kie, orang dulu pandai jaga kesihatan kan...

    ReplyDelete
  13. Wah banyak rupanya sebab selalu amalkan yang kelapa tu je. Nice sharing boleh diamalkan lepas ni 🤩

    ReplyDelete
  14. terima kasih atas info yang diberi..nice sharing :)

    ReplyDelete
  15. tq abam.. bagus ni mama kena ingat ni

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.