Monday, 17 July 2017

Kenapa aku tak beli kereta?


Ada seorang kawan abam kie yang bekerja di BNC. Umur dia dah hampir nak pencen tapi dia masih belum memiliki kereta. Selama ini dia bergantung kepada pengangkutan awam dan ehsan kawan2 untuk membawanya ke mana2. Jadi pada satu hari Abam Kie tanya kat dia kenapa dia masih belum memiliki kereta sampai sekarang? Lalu dia dengan pantasnya menyenaraikan alasan2 berikut. Macam nak gelak je. Tapi terpaksalah abam kie kongsikan di sini untuk tatapan kawan2. Sila baca, ya?

1. Installment bulanan HR-V mahal 
2. Bukan keperluan harian 
3. Masih bujang 
4. Tak nak jadi penyumbang jem 
5. Masih ada alternatif lain untuk dari A ke B seperti bas, komuter, LRT, monorel, Grabcar, Uber, helikopter, jet peribadi, kereta kebal, kapal selam dan teksi 
6. Malas nak fikir bab maintenance 
7. Duit installment tu boleh guna untuk investment 
8. Belum ada tukang bayar kereta aku 
9. Boleh pakai kereta family 
10. Takut terkena tempias sayang kereta dari sayang keluarga 
11. Takut kereta kena selfie 
12. Tak nak ramai nak tumpang nanti 
13. Senang nak bagi pinjam duit kat kawan/family 
14. Hari-hari naik motor. 
15. Beli kereta tersadai je kat rumah (dulu ada kereta) sekarang dah jual. 
16. Kereta orang asyik pinjam je😁 
17. Risau anak terlebih so x pasti nak beli kereta besar mana dulu 
18. Cadang nak kerja dekat overseas lepas kahwin. 
19. Dengar cerita 2020 sepatutnya dah ada kereta terbang. Target yang itu la. 
20. Harga minyak asyik berubah-ubah tiap minggu. Apa barang cucuk Ron 95?
21. Tak lama lagi nak kahwin jadi duit yg ada tu nak buat belanja hantaran.

Dan macam-macam lagi....

9 comments:

  1. Banyak juga alasan dia... hihi...

    ReplyDelete
  2. wah alasannya...ada pro dan kontranya pada setiap alasan yang diberikan..apa pun semua terserah pada diri masing-masing..ada yang lucu juga tu Cikgu AK alasannya..

    ReplyDelete
  3. Haha.. bayk juga alasan ya yg logik. Bagus gak duit Tu buat investment

    ReplyDelete
  4. Banyaknya alasan dia. Boleh di terima akal pula tu. Cuma no 19 tu kelakar. Sama mcm pemikiran masa kecik2 dulu. Ada kereta terbang masa 2020. Hehe

    ReplyDelete
  5. Hehehe macam2 alasan dok ada ye..

    ReplyDelete
  6. kereta murah sekarang. pakai kereta second hand je.

    ReplyDelete
  7. mungkin belum ada rezeki lagi kut beli kete.. hihi.

    ReplyDelete
  8. Kereta ni walaupun perlu tetapi ianya adalah satu liabiliti yang merugikan. Tetapi ianya terpulang kepada individu. Kereta second hand atau yang baru, kita cuma gah dengan gaya. Hakikatnya ramai yang muflis dek kerana tak bayar pinjaman.

    ReplyDelete

Thanks for your comment and please come again.