10 perkataan English yg digunakan orang kita di Malaysia..Berlainan jauh sungguh maksudnya..
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
1‌‌. TACKLE
English : menangani, mengatasi
Orang kita : Mengurat
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
2.‌‌ CHOP
English : cincang
Orang kita : Rubber stamp
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
3. ‌‌BUDGET
English : belanjawan
Orang kita: contoh ayat "makan nasi bajet laaa"
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
4. ‌‌ACTION
English : bertindak
Orang kita: berlagak
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
5. ‌‌BLUR
English : kabur , samar-samar
Orang kita : bingung

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌6. ‌‌SOUND
English : bunyi
Orang kita: marah
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
7. ‌‌SLUMBER
English : tidur lena
Orang kita : bersahaja
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
8. ‌‌CABLE
English : kabel
Orang kita : "orang dalam"
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
9. ‌‌TERROR
English : Keganasan
Orang kita : Hebat
‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌
10. ‌‌SPENDER
English : orang yg berbelanja
Orang kita: seluar dalam

Contoh ayat klasik :

"Apasallah dia ni blur sgt, cable dah putus kot, dah kena sound pun slumber je, action plak tu, macamlah terror sangat, spender pun mak bapak beli, ada hati nak tackle anak dato, budgetlah sikit.."

HIDUP MALAYSIA!
‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌‌‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍‍‌‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌‌‌‍‌‌‌‌‌‌‍‌‍‌‌‌‌‌‍‌‍✌

6 Comments

  1. haha fun post especially nya ayat yg last tu :D
    my favourite word would be terror, such a terror :D

    ReplyDelete
  2. hahaha.. kann.. pastu kadang bila nak guna in good term rasa macam salah pulak..

    ReplyDelete
  3. memang ayat akhir tu PC selalu dengar la cikgu AK..hehehehe..

    ReplyDelete
  4. dapat perbetulkan ayat yang salah
    tq

    ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.