Assalamualaikum. Terbaca artikel ini di kumpulan Whatsapp Abe Kie. Ada baiknya abe kie berkongsi artikel ini kerana ianya bermanfaat kepada kita semua. Selamat membaca!...

7 JENIS PERSAHABATAN, HANYA 1 SAMPAI AKHIRAT ::

1. TA'ARUFFAN
Persahabatan yang terjalin secara kebetulan, seperti pernah bertemu di stesyen kereta api, hotel, hospital, pejabat pos, ATM, dan lainnya.

2. TAARIIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah, misalnya teman sekampung, satu kelas, satu sekolah, satu asrama dan sebagainya.

3. AHAMMIYYATAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor kepentingan tertentu seperti rakan bisnes, politik dan sebagainya.

4. FAARIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, badminton, memancing, dan sebagainya.

5. AMALAN
Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya, misalnya sama-sama guru, doktor, arkitek dan sebagainya.

6. ADUWWAN
Sahabat tetapi musuh, depan kita bukan main dia baik lagi tapi bila belakang kita ... Allah! Pijak semut pun tak mati! Talam dua muka. Seperti firman Allah SWT : "Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati mereka, bila kamu ditimpa musibah, mereka senang hati ..." (Surah Ali Imran : 120)

Rasulullah SAW mengajarkan doa : "Allahumma Ya Allah ... selamatkanlah aku dari sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan."

7. HUBBAN LIMAANAN
Sebuah ikatan persahabatan yang lahir batin, tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH Azza wa jalla, saling menolong, menasihati, menutupi aib sahabatnya, memberi hadiah, bahkan diam-diam di penghujung malam, ia doakan sahabatnya. Boleh jadi ia tidak bertemu tetapi ia cinta sahabatnya kerana Allah Ta'ala.

Dari 7 macam persahabatan di atas, 1 - 6 akan LENYAP di Akhirat. Yang tinggal hanya 1 ikatan persahabatan iaitu persahabatan yang ke-7. Persahabatan yang terjalin kerana Allah Taala seperti firman Allah SWT : "Pada hari itu (Kiamat) sahabat - sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain kecuali persahabatan kerana ketaqwaan" (Surah Az-Zukhruf :67)

Semoga persahabatan terjalin antra satu dgn lain kerana Allah. Aamiin....

5 Comments

 1. Subhanallah. Baru tau jenis2 sahabat ni.. Sampai ada 7 jenis ye.
  Harap tergolong sebagai yang ke-7 tu.
  Insyaallah..
  Terima kasih Abe Kie sudi singgah blog saya. Banyak sangat nak balas BW sampai lupa singgah sini.
  Thanks again.

  ReplyDelete
 2. Ya.. insyaAllah... sahabat lillahitaala ni biasanya tak pandai menipu, kalau tak elok dia kata tak elok, kalau elok dia kata elok... macam cermin muka...

  Abe Kie sahabat blogger lillahitaala no. 7, kerana saya selalu dapat nasihat dan 'insight' supaya ingat matlamat yang dituju... :D, Alhamdulillah..

  Baarakalllahu fik...

  ReplyDelete
 3. Ayat 67 surah Az-Zukhruf menjadi peringatan buat diri kita semua. Allahu'alam.

  ReplyDelete
 4. Jenis persahabatan yang ke 6 paling menyakitkan..

  ReplyDelete

Thanks for leaving your comment. Please come again. I will visit your blog soon.