Showing posts with the label TechnologyShow All
Bersedekah kini lebih mudah dengan apps Sujood

Assalamualaikum. Sebagai umat Islam, kita disunatkan bersedekah kepada masjid-masjid sebagai pahala yang mengalir semasa kita di alam barzah dan akhirat nanti. Sesungguhnya, infaq, wakaf, sedekah dan sumbangan yang kita berikan…

8 Microsoft Word tips that you should know

1.2 billion people use Microsoft Word. Most of us think we know it inside out. But we don't. Here are 8 Microsoft Word tips you'll wish you already knew: #1: Convert a pdf into Word. Frustrated by not being able to edit…

How to use your Gmail account effectively?

Gmail has 4,258,000,000+ active users. But only a few use the platform effectively. Here are 10 productivity hacks that you cannot miss: 1. Create infinite aliases Use the "+" ( plus sign ) to create unlimited aliases. …

9 Nostalgic Things Malaysians Did When We Were Just Getting Connected

The early 2000s definitely felt like simpler times. No one really knew what a smartphone was and most people probably only had one giant computer sitting around under a cloth somewhere at home for everyone to use. But even then, …

Kenapa Masih Guna Sistem Pemfailan Konvensional?

1. Dulu gaji cikgu kecil. Tak ramai mampu beli komputer. 2. Jadi dokumen-dokumen perlu dicetak supaya cikgu-cikgu yang tiada komputer dapat akses kepada dokumen tersebut. 3. Pada masa sekarang, kebanyakan cikgu memiliki sekur…

Tanda-tanda phone sudah masuk dalam hati

Tanda-tanda phone sudah masuk dalam hati adalah: 1) Lepas solat terus cari phone. 2) Baca Quran pun dah tak ada keghairahan. 3) Bangun tidur terus capai phone. 4) Waktu Tahajjud dilengahkan kerana melayan phone lagi. 5) Nabi re…

Ciptaan yang paling hebat pada abad ini

Apa ciptaan yang paling Hebat, Dahsyat dan Luar Biasa di ABAD ini...??? ELEKTRIK...? PESAWAT...? KENDERAAN...? TELEVISYEN...? KOMPUTER...? SALAH BESAR, Ternyata BUKAN...! Ciptaan yang paling hebat di Abad ini adala…

TM Unifi Sudah Dipasang di Rumah Abam Kie

Abam Kie sudah melanggan perkhidmatan TM sejak 2003 lagi. Masa tu masih guna dial-up. Kalau nak sambung Internet akan keluarlah bunyi dial yang 'annoying' tu. Masih ingat lagikah?  Dalam tahun 2010 rasanya Streamyx baru…

7 alarming things a hacker can do when they have your email address

Once a hacker has access to your email, they can access a lot of your information. Here are some of the things they can do – and how to stay safe. Send emails from your address   This is probably the most obvious thing hackers ca…

Menggunakan router 4G dengan plan tanpa had UMobile

Assalamualaikum. Abe Kie ada guna Streamyx a.k.a Unifilite di rumah tapi servisnya kadang2 bermasalah. Boleh dikatakan setiap bulan ada saja kelajuan internet tu turun di bawah 1Mbps. Bila terjadi sebegini anak2 tak sedap duduk…

Cara Hantar Fail dan Foto Melalui Telegram

“Susah nak nak hantar video. File besar sangat, tak lepas!” Selalu jadi tak kat korang situasi macam ni? Biasanya bila nak send video dlm WhatsApp atau e-mel kan. Elok korang hantar kat Telegram. Meh Abam Kie share tips nak h…