Showing posts with the label HealthShow All
Projek menambahkan berat badan

Assalamualaikum. Sejak akhir2 ini, berat badan Abam Kie semakin menurun. Dulu2 sebelum Covid19 berat badan pernah mencapai 83kg! Selepas dijangkiti Covid19 tahap 4, berat turun mendadak sehingga 73kg! Tapi syukurlah dapat bina …

Surah Al-Quran Bagi Penawar Penyakit

Assalamualaikum. Sekarang semakin ramai umat Islam yang memilih cara perubatan ISLAM apabila ditimpa penyakit. Ini adalah cara yang betul kerana setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati. Di bawah ini Abam Kie kongsikan senarai …

8 cara mencegah obesiti

Assalamualaikum. Malaysia dicanang sebagai negara yg mempunyai bilangan penduduk yang paling tinggi mengalami masalah obesiti atau kegendutan di ASEAN. Iyolah kan, bila berjalan2 di bandar, pasti terjumpa orang yg obese atau …

Kenapa kita perlu ambil vaksin?

Bagus cara penulisan sahabat kita ni tentang *vaksin covid19*. Mudah difahami. Moga2 bermenafaat *In Shaa Allah*. Eleh... Ambil Vaksin Pun Kena Covid Juga! *Cerita dia macam ni*. Covid tu ibarat macam *hujan lebat* yang terpaksa …

Waktu Tidur Yang Sesuai Bagi Umat Islam

Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan dapatannya bahawa dalam sehari, kita hanya memerlukan tidur selama 3jam, saya cuba...saya tidur sebelum jam 12 dan cuma bangun semula pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa menga…

Panduan Kesihatan Untuk Usia 50

INILAH PANDUAN KESIHATAN UNTUK USIA 50 KEATAS🌹 A. Empat hal untuk diperiksa sekerap mungkin:   (1) Tekanan darah (2) Gula dlm darah (3) Fungsi Ginjal (4) Kolestrol B. Tiga hal yang perlu dikurangi:   (1) Garam (2) Gula…

6 makanan penyebab kanser

PERNAH atau tidak anda mendengar bahawa istilah kita adalah apa yang kita makan atau we are what we eat? Sedap memang sedap, tetapi jika anda makan banyak makanan tidak berkhasiat, secara tidak sengaja atau tidak sedar anda akan …

Bagaimana mengatasi kebosanan di dalam wad?

Assalamualaikum wbt dan semoga semua sihat sejahtera. Abe Kie sudah dua kali masuk wad. Kali pertama pada April 2019. 4 malam di wad Hospital Raja Perempuan Zainab 2, Kota Bharu kerana pembedahan laser batu karang. 2 tahun kemudi…

Tips Untuk Mendapatkan Bentuk Badan Yang Menarik

MEMILIKI bentuk badan menawan atau tubuh langsing akan membuatkan individu itu yakin di khalayak ramai dan sentiasa bersedia berdepan pelbagai situasi. Namun, bagi mengekalkan potongan badan seperti itu, perlu amalkan rutin sihat…

Khasiat Rumput Sambau Yang Degil

DEGIL2 PUN BANYAK MANFAATNYA TAU...   Assalamualaikum sahabat syurga, saya nak share salah satu jenis tumbuhan yang semua orang tak pandang pokok ni walau pun sebelah mata. Sebab apa?? Mungkin sebab ia adalah tumbuhan yang meny…

Cara Mudah Menghilangkan Kutil di Badan

Assalamualaikum. Kawan2 pernah mengalami masalah kutil atau ketuat di badan tak? Memang menyedihkan jika benda ini tumbuh di badan kita. Malu dengan orang lain kerana badan kita ada cacat-cela sedikit. Apa itu kutil? KUTIL adal…

Makanan Yang Dapat Menambahkan Berat Badan

MASALAH berat badan berlebihan barangkali adalah hal biasa yang dialami kebanyakan daripada kita tetapi ada juga yang berdepan situasi kadar timbangan kurang. Golongan ini sentiasa mencuba pelbagai cara untuk menambah berat bad…

How to keep your sperm healthy?

Here are some dos and don'ts to help you prevent those types of male infertility that are avoidable. DO 1. Eat well A well-balanced and nutritious diet ensures good and healthy sperm production. 2. Sleep well Having adequate…

Kaedah menangani Covid 19

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie ingin berkongsi satu artikel tentang kaedah menangani Covid 19 yang berkesan. Mungkin kita terpaksa hadap benda alah ini sampai hari kiamat. Nazubillahiminzalik. Semoga artikel ini bermanfa…

Tips Persediaan Sebelum Dan Selepas Vaksinasi

Sebelum anda pergi mendapatkan suntikan vaksinasi Covid, sila lakukan perkara berikut 1. Makan sebagaimana biasa dan jangan pergi dengan perut kosong. 2. Minum air suam sekurangnya 250cc. Cara ini akan mengurangkan ketidaksele…

10 Khasiat Pokok Letup-Letup

Passiflora feotida atau nama tempatannya pokok letup-letup berasal daripada keluarga yang sama dengan buah markisa iaitu Passifloraceae. Oleh sebab itu, letup-letup juga dikenali dengan nama lainanya iaitu buah markisa belukar. N…

Why is health very important?

*Jack Ma's advice* 👍 “A cleaning lady bought some health products. The people around her asked, "You work so hard every day with a little income, why are you so willing to spend so much to look after your health?" …

Testosterone Boosting Foods For Men

Testosterone plays a vital role in the libido for men, and also, a small, but essential, role in women. Here are some foods to help give you a natural boost in your testosterone levels. 1. Oysters Oysters are well-known…

Menu Sihat Untuk Pesakit Kencing Manis

Pesakit diabetes atau umumnya disebut kencing manis tidak boleh mengambil sebarang makanan bagi tujuan mengawal kadar gula darah. Bagi mereka yang baru sahaja didiagnosis dengan penyakit ini, mungkin anda juga sedang mencar…