Showing posts with the label FinanceShow All
Beri ganjaran kepada diri sendiri dulu

REWARD DIRILAH DULU! "Kereta nie aku beli sebab reward diri masa habis belajar walau cukup cukup makan. Janji konvo bro" cerita Ustaz Madi pada Ustaz Abu Shapiq . "Tiap bulan aku beli satu handbag sebagai reward di…

Duit Pencen Takkan Simpan Jer?

1. Bila kita bersara, bagi kakitangan kerajaan yang khidmat lebih 30 tahun akan dapat 60% dari gaji akhir. Gaji ini tidak termasuk elaun, gaji semata mata. Mereka juga akan dapat ganjaran persaraan bergantung gred gaji akhir mere…

Membuka Akaun Emas Maybank Islamik

1.Kalau suka beli emas atau kumpul emas, aku cadangkan buka lah akaun MIGA. (Maybank Islamic Gold Account). 2.Maybank akan bertindak sebagai agen yang menjual,membeli dan menyimpan emas 999.9 yang kita beli. 3.Zaman sekarang, ket…

Tips pengurusan kewangan dari Sifu

Assalamualaikum.  Baru-baru ini saya melayari satu page FB mengenai kewangan dan admin telah mengutara satu soalan kepada para sifu kewangan yang rata-rata berumur 40 ke atas: “Apakah nasihat kewangan terbaik untuk diberikan …

Dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain juga

Kita kalau bergaji RM3,000 bukannya semua kita makan sorang-sorang. Gila kedekut. Tak best wei, makan sorang. Agihkan kepada orang lain juga. 1. Rezeki isteri Kena bagi isteri nafkah selayaknya. Kalau dua-dua bekerja, gaji suam…

Senarai Semak Sebelum Masuk Bulan Cukai

Assalamualaikum. Mulai 1 Mac 2022 kita boleh mula isi e-filing income tax untuk taksiran cukai tahun 2021 kan? Jadi pada hari Jumaat yang penuh barakah ini, Abam Kie ingin berkongsi senarai semak atau check list pengiraan cukai d…

Tips Kewangan 2022

SELAMAT DATANG 2022 Jika kita tidak mampu TAMBAH PENDAPATAN tahun baru ini, kita KURANGKAN PERBELANJAAN . Baru kita jadi jejaka tampan & jelitawan. 1. Batalkan langganan Astro anda, tengok extravaganza bukan boleh jadi kaya …

Cara menyimpan resit untuk LHDN

Assalamualaikum. Pada bulanMac nanti kita akan isi e-filing kan? Meh, saya tunjukkan cara saya simpan resit untuk LHDN. 1. Kumpul semua resit hari ini, tampal di A4 , guna glue stick lagi mudah. 2. Photostat setiap helai A4 tadi …

Penutupan akaun simpanan Yippie di Maybank

Assalamualaikum. Abe Kie membuka akaun simpanan Yippie di Maybank untuk setiap anak sejak mereka masih bayi lagi. Ini bertujuan untuk menyimpan duit raya mereka. Semasa mereka di sek rendah dulu memang la duit raya tu berjaya abe…

Buka Akaun Simpanan Hong Leong Bank Di Rumah Sahaja

Berikutan penerbitan garis panduan Electronic Know-Your-Customer (eKYC) oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada 30hb Jun 2020, Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB) merupakan bank pertama di Malaysia yang menawarkan si…

Autodebit Zakat Wang Simpanan Bank Muamalat

Assalamualaikum. Kawan2 ada mengeluarkan zakat wang simpanan kan? Kalau sudah, Alhamdulillah. Jika belum, marilah kita sama2 mengeluarkan zakat berkenaan kerana mengeluarkan zakat adalah Rukun Islam yang keempat.  Jika kita men…