Showing posts from 2022Show All
Pesanan kepada kita yang semakin berusia

Nasihat alim ulama bagaimana cara menjalani umur yang sudah mencapai 40 hingga 70 tahun : 1 - Jangan berlebihan bergurau hingga terjebak dalam hal-hal yang tidak ada manfaatnya untuk akhirat. 2 - Jangan berlebihan berhias, bersol…

7 perkara dalam hidup yang perlu difahami

Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu: 1. Apabila meninggal dunia ayah kamu , maka matilah pimpinan dan nasihatnya. 2. Apabila meninggal dunia ibu kamu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajar nya. 3. Apabila me…

All are good, but in different ways

An Amazing Reminder...... Some have the ability to wake up in the middle of the night for Tahajjud Salaat daily, but others can not wake up despite much effort. However, they fast on Mondays and Thursdays throughout the year. Oth…

Perubahan dasar pendidikan yang merugikan Bumiputera

Rakan2 semua, cuba kaji sejarah. 1. 1998 seorang Timb. Menteri Pendidikan kaum Cina mencadangkan supaya PMR bukan jadi penentu naik ke Ting 4. Naik T4 secara "automic promotion". Budak2 MELAYU melompat "kegiranga…

8 Microsoft Word tips that you should know

1.2 billion people use Microsoft Word. Most of us think we know it inside out. But we don't. Here are 8 Microsoft Word tips you'll wish you already knew: #1: Convert a pdf into Word. Frustrated by not being able to edit…

Perbezaan Dunia Pendidikan Dulu dan Sekarang

Pendidikan. Beza dulu dan sekarang.    Dulu : Murid tunggu cikgu kat pagar. Cikgu masuk pagar, murid bagi salam, berebut nak angkat beg dan barang cikgu.   Sekarang : Guru tunggu murid kat pagar. Murid sampai, guru senyum ucap …

Antara boss dan pekerja

Bos, Dia nampak kamu masuk lambat, Tapi dia tak nampak kamu balik lambat. Bos, Dia nampak masa kamu berehat, Tapi dia tak nampak masa kamu buat kerja macam esok dunia kiamat. Bos, Dia marah kamu bila kamu buat salah, Tapi dia tak…

Punca kita lalai dan cara mengatasinya

Tak sangka dia tulis gini..   Dengar di Radio IKIM... Ustaz Pahrol Mat Juoi kupas tentang LALAI. Mula² Ustaz kongsi tanda² LALAI.   Tanda2 LALAI antaranya:   1. Kurang membaca Al Quran 2. Kurang berzikir 3. Lalai dlm solat, …

Kenapa kaunter perkhidmatan cuma buka satu sahaja?

KISAH SEBENAR KENAPA KAUNTER KERAJAAN 1 BUKAK LAIN KOSONG 1. Masuk opis jam 9.00 pagi. Punch dulu lepas tu keluar beli breakfast. Balik ofis jam 9.30 pagi. Kantoi dengan bos M40 gred41 sebab kaunter takda org. Org tunggu dah …

Dapat hadiah Lenovo Tablet dari RinggitPlus

Assalamualaikum. Cantik tak tablet Lenovo yang abam kie dapat sebagai hadiah daripada RinggitPlus.com ni? Mesti cantik kan? Kalau check harga di pasaran mahunya dekat RM700. Untunglah abam kie dapat FOC je. Mana mungkin begitu?…

Ehsan seorang isteri dalam membuat kerja rumah

EHSAN SEORANG ISTERI 👰🏻‍♀️ Dulu² masa sehari lepas nikah, Tok Kadi kat sini mmg akan minta pasangan pengantin baru tu datang sendiri utk ambil sijil nikah. Masa mula² sampai, Tok Kadi tu panggil saya dulu, tanpa suami. Dia suru…

30 Tips Untuk Keluarga Bahagia Till Jannah (For Men Only)

Assalamualaikum.  1. Kalau isteri bergaji RM3K dan kau bergaji RM4K, ingat household income is not RM7K but it remains RM4k. That's the math of happy marriage. 2. No matter how right you are, minta maaf dulu walaupun kita…

Beri ganjaran kepada diri sendiri dulu

REWARD DIRILAH DULU! "Kereta nie aku beli sebab reward diri masa habis belajar walau cukup cukup makan. Janji konvo bro" cerita Ustaz Madi pada Ustaz Abu Shapiq . "Tiap bulan aku beli satu handbag sebagai reward di…

Jom Kenali Scammer Islamik

1. Syarikat Travel Umrah Tulis dalam iklan, hotel kat Tanah Haram 50 meter dari masjid. Turun je lif, jalan sikit dah sampai lantai putih. Makcik pakcik yang tua-tua ni sakit lutut baca iklan ni, terus amek pakej. Bila sampai nah…

Duit Pencen Takkan Simpan Jer?

1. Bila kita bersara, bagi kakitangan kerajaan yang khidmat lebih 30 tahun akan dapat 60% dari gaji akhir. Gaji ini tidak termasuk elaun, gaji semata mata. Mereka juga akan dapat ganjaran persaraan bergantung gred gaji akhir mere…

How to use your Gmail account effectively?

Gmail has 4,258,000,000+ active users. But only a few use the platform effectively. Here are 10 productivity hacks that you cannot miss: 1. Create infinite aliases Use the "+" ( plus sign ) to create unlimited aliases. …

Membuka Akaun Emas Maybank Islamik

1.Kalau suka beli emas atau kumpul emas, aku cadangkan buka lah akaun MIGA. (Maybank Islamic Gold Account). 2.Maybank akan bertindak sebagai agen yang menjual,membeli dan menyimpan emas 999.9 yang kita beli. 3.Zaman sekarang, ket…

Cabaran Menjaga Ibu Yang Terlantar Sakit

"Mama, tolong tengok jap, mak kencing ni." Jerit suami dari luar. Waktu ni aku ada dalam bilik sedang menyiapkan kerja. Bergegas aku keluar. "Napa lambat bubuh pampers?", tanyaku pada suami. "Luqman ni ha…

Kedudukan Setengah Tahun Carta Pengomen Tegar Blog

Assalamualaikum. Ingat tak tentang entri mengenai carta pengomen tegar blog Abam Kie pada bulan Jan lalu? Jika x ingat, meh abam kie tulong peringatkan. Pada penghujung tahun 2022 ini, Abam Kie akan memilih 5 orang pengomen teg…