thes's Love Giveaway

Assalamualaikum. Pada cuti Tahun Baharu Cina ni Abam Kie terbuka hati untuk join guveaway oleh thes. Yang best tentang GA ni ialah semua blog peserta akan diletakkan di dalam bloglist beliau. Sangat berbaloi kan? Jom la kita sama…

8 Tips on How to Study at Home Effectively

How often do you study at home? Some students find it better to study at home rather than school, well some find it the other way around. However, when it comes to short school break or mid-semester break, you will be around…

Best part-time jobs to do after SPM

SPM is over! A moment of celebration after battling for years to finally escape high school.  Besides preparing your study journey after SPM , there are many other things you can do while waiting for SPM results. Work…

Dilema Guru Yang Mengajar Dari Rumah

KPM : Gunalah teknik terbaik semasa PdPR ini. Boleh guna secara online, offline atau off-site. Cikgu : Baik boss. Ibubapa : Kami nak guru buat kelas secara LIVE baru ada sesi soal jawab. Guru : Baik. Kita buat Google Meet. Ibub…

Giveaway Sii Nurul

Assalamualaikum. Pada hujung minggu ni Abam Kie nak join GA yang dianjurkan oleh rakan blogger dari Sabah iaitu Sii Nurul. Ada dua hadiah disediakan kepada dua orang pemenang bertuah berupa wang tunai RM50. Yang best lagi tu se…

Tempoh bertenang talian mudah alih di Malaysia

Asssalamualaikum. Bagi pengguna prabayar ini selalu kena peka tentang tarikh aktif talian hp masing-masing terutama sekali kepada yang jarang guna. Contoh mak ayah di kampung tu. Setiap bulan kita kena top up untuk mereka untuk m…

Lockdown atau Tidak Lockdown - Sediakan Stok Makanan Cara Bijak Tanpa Panik

Keadaan PKP semakin lama seakan sudah semakin menjadi biasa dengan kehidupan kita sekarang. Walaupun bosan tetapi demi keselamatan diri dan orang lain, nak tak nak kita perlu akur.  Jangkitan virus Covid-19 ini tidak nampak pada …

Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada

Yg hidup di kampung berasa nak ke bandar, yg di bandar pula ingin pulang ke kampung... Bila hujan, kita tanya bila laaa nak kemarau... Di musim kemarau kita tanya bila la hujan nak turun.. Bila duduk di rumah, rasa nak keluar, bi…

Paywave Memudahkan Pembayaran Di Kaunter

Paywave vs Pin? Pernahkah anda mengalami situasi dimana juruwang bertanya kepada anda untuk menggunakan paywave ataupun pin ketika anda ingin membuat pembayaran di kaunter? Setahu anda, jika anda memilih untuk membayar menggunaka…

I won Wallet Giveaway By Misya 2021

Assalamualaikum. Pada awal tahun 2021 ini Abam Kie menyertai satu giveaway anjuran rakan blogger Aimi Syahirah. Pada mulanya saja2 join sebab ada banyak masa terluang sementara menunggu sekolah dibuka. Jika dah buka sekolah sep…

Jom layan tempat-tempat menarik di Penang

Kebanyakan orang duduk di rumah sepanjang PKP ni, tapi kerjaya Abam Kie ni mana boleh stop, Abam Kie kena juga pergi ke sekolah dan mengajar calon-calon SPM 2020 tu. Selain daripada itu, Abam Kie kena buat mengajar murid-murid ti…

Membuka akaun Youth Savers-i di CIMB

Assalamualaikum. Pada cuti sekolah akhir tahun 2020, Abam Kie ada membawa anak sulung yang berusia 17++ tahun untuk membuka akaun simpanan di CIMB Tanah Merah, Kelantan. Dah dia ada banyak masa di rumah sebab SPM pun ditangguhkan…

5 Smart Grocery Shopping Tips To Save Money and Reduce Wastage

Every day, Malaysians throw out 16,688 tonnes of food, with households producing the largest amount of food wastage at 38% according to Solid Waste and Public Cleansing Corporation (SWCorp) data.  Furthermore, a Malaysian househo…