Apa perlu buat jika kereta dilanggar

Tips dari peguam kalau kereta anda dilanggar dari belakang. Boleh kongsi untuk manfaat bersama.  1. Jika ada orang langgar kereta anda dari belakang, jangan panik dan bawa bertenang. 2. Berhentikan kereta anda di tepi jalan di ka…

Panduan Membeli Rumah Teres

Assalamualaikum. Kawan-kawan masih tercari-cari rumah sendiri? Nak beli rumah teres? Tak nak duduk apartment atau kondominium? Di bandar-bandar besar mungkin susah nak jumpa rumah atas tanah (landed property) tapi kalau jumpa pun…

Bagaimana Allah menguji kita?

Lelaki yang wajahnya kacak, Allah uji dengan dikelilingi perempuan yang mahu menggodanya. Perempuan yang mukanya cantik, Allah uji dengan rasa mahu sentiasa kelihatan cantik.👩‍🦰👩‍🦰 Perempuan yang badannya langsing, Allah uji …

Mengapa suami wajib ada hibah takaful?

Setiap seorang lelaki wajib mempunyai satu pelan hibah takaful buat diri mereka terutamanya jika seorang sahaja bekerja, ada isteri, ada anak atau ada keluarga. Hibah takaful adalah pelan penggantian pendapatan (income replacemen…

Senarai Pengomen Tegar Blog Abam Kie 2020

Assalamualaikum. Setelah setahun berhempas-pulas meninggalkan komen di blog Abam Kie, maka kini tibalah masanya untuk memberikan ganjaran kepada pengomen tegar yang berkenaan. Terima kasih yang tidak terhingga kepada mereka yan…

Kelebihan dan kekurangan pelaburan emas

Assalamualaikum. Sekarang ni harga emas menunjukkan trend menurun jadi ramailah orang yang berlumba-lumba nak membeli emas. Macam Abam Kie ni sejak 3 tahun lepas ada la buka akaun GAP di Public Gold tu. Tapi nilai emas yang disim…

Menonton siaran TV dengan kualiti HD

Assalamualaikum. Abe Kie menggunakan perkhidmatan Njoi untuk menonton TV tempatan di rumah. Cuma masalahnya kualiti gambar siaran RTM dan Media Prima ialah dalam standard definition (SD) dan bukannya high definition (HD). Oleh …

Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom

Asssalamualaikum. Pada cuti hujung minggu ni Abam Kie ingin menunaikan jemputan rakan blogger Eza Boom Boom untuk menyertai segmen bloglist di blog beliau. Syarat-syarat yang diberikan mudah sahaja. OKlah, sebab utama mengapa a…

Kasut Pallas Pilihan Murid Sekolah di Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apabila akhir tahun macam sekarang ni, pasti ibubapa akan sibuk menyiapkan peralatan anak-anak untuk kembali ke sekolah seperti pakaian seragam, kasut, alatulis, buku tulis dan sebagainya. K…

12 Amalan Pembuka Pintu Rezeki

Asssalamualaikum. Sempena hari Jumaat yang mulia ini dan ulangtahun keenam perkahwinan Abam Kie dan Kak Wan, izinkan Abam Kie berkongsi 12 amalan pembuka pintu rezeki sebagai satu perkongsian rohani dengan pengunjung blog Abam Ki…

Kempen Beli Barangan Malaysia dan Year End Sale PG Mall Kembali Lagi

Kawan-kawan suka membeli atas talian ke? Sekarang ni kedai dalam talian tumbuh seperti cendawan selepas hujan.  Platform e-dagang pun ada pelbagai sekarang untuk memudahkan masyarakat membeli barang atau servis. Kali ini Abam K…