Showing posts from 2022Show All
Jom Melabur di Go+ TouchnGo

Assalamualaikum. Kawan2 ada install apps TouchnGo ewallet ke? Kalau ada, maksudnya kawan2 pasti tahu tentang satu produk GO+ di dalam apps TnGo ewallet tu kan? Baiklah, teruskan membaca entri ini agar kawan2 lebih faham, ye? Te…

 Khutbah Jumaat: Khatib Kemam Gula-Gula, Jemaah Tidur

1. Khutbah Jumaat adalah satu perkara yang penting dan ianya salah satu syarat sah Solat Jumaat.  2. Solat Jumaat pula adalah solat yang wajib bagi lelaki selaku pemimpin keluarga.  3. Perkara wajib atau perkara penting tidak bol…

Tips Untuk Menunaikan Umrah Kali Pertama

Assalamualaikum. Pada hari ini izinkan Abam Kie berkongsi sedikit tips untuk mereka yang bakal menunaikan umrah. Semoga tips berikut bakal membantu bakal jemaah umrah sekalian. Persediaan. 1. Dah tau date nak pegi, jaga solat. …

Seven spooky places in Malaysia you should check out!

There are plenty of places around the world that are said to be haunted, and Malaysia is no exception. From eerie-looking buildings to dilapidated abandoned mansions, there are many of these dark tourism landmarks in Malays…

Jadual Perlawanan Bola Sepak Piala Dunia dan Saluran TV

*Ⓜ️ π•Šπ”Όβ„•π”Έβ„π”Έπ•€ β„™π”Όβ„•π•Œβ„ β„™π”Όβ„π•ƒπ”Έπ•Žπ”Έβ„•π”Έβ„•² ℙ𝕀𝔸𝕃𝔸 π”»π•Œβ„•π•€π”Έ β„šπ”Έπ•‹π”Έβ„ 𝟚𝟘𝟚𝟚 π”Ήπ”Όβ„π•Šπ”Όβ„π•‹π”Έ π•Šπ”Έπ•ƒπ•Œβ„π”Έβ„• 𝕄𝔸ℕ𝔸 𝕐𝔸ℕ𝔾 𝔸𝕂𝔸ℕ π•Šπ•€π”Έβ„π•‚π”Έβ„•.*   Sekarang ni musim Piala Dunia 2022. Kepada peminat2 bola memang sanggup berjaga…

Bahaya Perut Boroi Dan Cara Merawatnya

Istilah perut boroi atau buncit apabila terbentuk perut meninggi melebihi 1½ inci. Puncanya lemak berkumpul hasil pengambilan gula pasir dan gula pemanis yang diproses. Lemak berkenaan mula menyaluti organ seperti arteri, usus, p…

Rahsia orang Cina bina kekayaan

Kaum Cina sudah sememangnya terkenal dengan kekayaan ekonomi yang melimpah-ruah. Mereka menguasai ekonomi di negara2 yang mereka menetap termasuklah di Malaysia dan Asia Tenggara. Pada kali ini Abam Kie ingin berkongsi rahsia o…

Sahabat di mata seorang guru

Ψ§Ω„Ω„َّΩ‡ُΩ…َّ Ψ΅َΩ„ِّ ΨΉَΩ„َΩ‰ Ψ³َيِّΨ―ِΩ†َΨ§ Ω…ُΨ­َΩ…َّΨ―ٍ ΨΉَΨ¨ْΨ―ِΩƒَ وَΨ±َΨ³ُΩˆΩ„ِΩƒَ Ψ§Ω„Ω†َّΨ¨ِيِّ Ψ§Ω„Ψ£ُΩ…ِّيّ وَΨΉَΩ„َΩ‰ Ψ’Ω„ِΩ‡ِ وَΨ΅َΨ­ْΨ¨ِΩ‡ِ وَΨ³َΩ„Ω… Cikgu BM kata... Sahabat untuk selamanya. Cikgu BAHASA INGGERIS kata... Best Friend Forever. Cikgu SEJARAH kata…

Cerita Bilik Pengetua

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie ingin berkongsi ulasan sebuah buku yang pernah dibaca 2 minggu yang lalu bertajuk 'Cerita Bilik Pengetua'. Abam Kie beli buku ini di Kedai Buku Banggol, Tanah Merah, Kelantan. Buk…

Membeli koleksi buku 'Bicara Mata Hati'

Koleksi buku 'BICARA MATA HATI' ditulis oleh Allahyarham Tuan Haji Abd Ghani Haron. Pernah bekerja sebagai guru di Sekolah Menengah Sutan Mohd Jiwa dan SMK St Theresa, Kedah. Kemudian beliau menjadi Penolong Kanan Hal E…

Beli buku dari Mediamulia Sdn Bhd

Pada bulan lepas semasa membaca akhbar Kosmo, Abam Kie tertarik untuk membeli dua buku keluaran Mediamulia Sdn Bhd yang diiklankan di dalam akhbar berkenaan. Sekiranya ada masa lapang, pasti Abam Kie akan habiskan dengan membac…

Kerajaan lambat membaiki kemudahan sekolah yang rosak

Selama bertahun-tahun, saya tertanya-tanya mengapa kita mempunyai budaya penyelenggaraan yang lemah dalam hal bangunan dan kemudahan lama manakala kita berbangga dalam mengekalkan bangunan canggih kita. Diktomi ini amat ketara ap…

Warkah buat anak didikku

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada semua anak didikku  yang dikasihi sekalian……………… Alhamdullillah, sewaktu cikgu menulis warkah ini buat anakanda semua, cikgu sedang berada dalam keadaan sihat walafiat di bawah lembay…

Resepi Ayam Singgang Kelantan

Masakan singgang selalunya sinonim dengan ikan. Tetapi untuk resipi kali ini, kita akan gunakan ayam untuk dimasak singgang. Ia cukup mudah dan cepat untuk dimasak. Paling penting, rasanya sedap. Jom kita lihat bahan-bahan yang…

14 Persediaan Seorang Bakal Suami

Ala, kita straight to the point saja. Saya dah listkan 14 persediaan untuk bakal pengantin lelaki. Yang single tu sangatlah wajib baca. Kau kan seorang bakal suami kepada bakal isteri kau. 1. Yang paling penting adalah tabung kah…

Pertemuan dengan kawan lama dari Universiti Malaya

Assalamualaikum.  Beberapa hari sebelum cuti Maulud Nabi, aku menerima mesej Whatsapp dari seorang sahabat lama yang ku kenali semasa menginap di Kolej Kediaman Za'ba, Universiti Malaya pada tahun 1993 - 1995 dahulu. Sahabatk…