Showing posts from 2019Show All
Nama-Nama Jalan di Kuala Lumpur Sebelum Merdeka

FLASHBACK ... OLD NAMES OF KUALA LUMPUR ROADS 1) Jalan Raja Laut = Broadrick Road  2) Jalan Cheng Lock = Foch Avenue  3) Jalan Dang Wangi - Campbell Road  4) Jalan Dewan Bahasa = Old Airport Road  5) Jalan Esfahan…

Lapan Cara Mengempiskan Perut Yang Berkesan

Gelaran PHD (Perut Hala Depan) atau perut buncit tidak berlaku pada mereka yang gemuk sahaja. Ia juga menimpa pada mereka yang kurus tapi perut tetap buncit. Masalah perut buncit TIDAK lah pada penyakit keturunan atau…

1st Giveaway by YYSELLA

Asssalamualaukum. Pada hari cuti Krismas ini terbuka pula pintu hati nak join satu giveaway anjuran Cik Ella Suhaila. Hadiah ada lima iaitu tudung. Biarpun Abam Kie tak boleh pakai tudung tapi anak2 abam kie semuanya perempua…

Petua Dato Dr Haron Din Untuk Menyembuhkan Penyakit

Kena simpan ilmu ni sebaiknya...Orangnya pun dah takda lagi.😔  (Al-Marhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din) 1) Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu.  - Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.  - …

Perkara asas sebelum menunaikan umrah

Ini perkara-perkara asas yang perlu korang ambik tahu sebelum berangkat mengerjakan umrah : 1. Banyakkan solat sunat semasa di Malaysia lagi, solat dhuha, solat tahajud, solat taubat, solat hajat bagi memudahkan perjalana…

Belalang goreng makanan musim banjir

Assalamualaikum. Teringat semasa zaman remaja di kampung dulu sekitar pertengahan tahuan 80an, Abam Kie dan kawan2 ada menangkap belalang padi semasa musim monsun. Pada musim banjir sebegitu kami sukar mencari makanan ringan …

11 Simbol Kecemasan Pada Kereta Yang Perlu Diketahui & Difahami

Jika anda selalunya bawa kereta seorang diri untuk ke mana-mana, adalah pentingnya untuk mengetahui setiap simbol kecemasan yang ada pada kereta. Dengan cara itu akan memudahkan lagi kerja anda jika kereta anda mengeluarkan s…

Segmen Bloglist dan Banner Header Safirul Amar.Com

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie nak join segmen bloglist www.safirulamar.com. Syaratnya mudah je. Buat post dan follow IG dia. Hadiah2nya ialah tersenarai di blog list dia. Lepas tu seorang pemenang lagi akan dapat ba…

Bercuti di kampung kerana terputus bekalan air paip

"Pada tarikh 2.12.2019 telah berlaku mendapan tanah disebabkan faktor cuaca hujan yg berterusan pada paip air bersih bersaiz 700 mm di Loji Rawatan Air Bukit Remah, Tanah Merah, Kelantan. Kerja pembaikian segera telah d…

Kisah budak kelas belakang

P. S. Murid2 di atas bukannya dari kelas belakang. Mereka adalah bekas pelajar saya yg mengambil kertas BI Ulangan SPM. Mereka datang untuk meminta tips terakhir.  Masa tu ada pameran universiti dan kolej kat sekolah aku. …

Ikan Siakap Masak Kengsom

Assalamualaikum. Satu hari tu Abam Kie ada makan di Rantau Panjang. Salah satu menu yang ada di restoran itu ialah IKAN SIAKAP MASAK KENGSOM. Sepanjang hidup ni belum makan lauk ni. Jadi abam kie minta resepi dengan tuan puny…

Contest Isi Dialog Di Blog At-Tarmizi.Com

Assalamualaikum. Pada hari ini Abam Kie nak join satu peraduan yg mudah tapi lumayan hadiahnya. Peraduan ini dianjurkan oleh sdra Tarmizi dari Melaka. Baru2 ni dia jemput abam kie join. Kebetulan musim cuti sekolah ni ada masa…

Berkongsi akaun Netflix Untuk Penjimatan Yang Lebih Hebat

Assalamualaikum. Abam Kie mula-mula mendaftar Netflix ni pada bulan Jun lepas. Bila kita daftar, Netflix bagi kita menonton semua filem dan drama dalam tu secara percuma selama 30 hari. Jika kita x nak sambung, maka kita kena…

Cara Mudah Menukar Format Video Atas Talian

Assalamualaikum. Kadang2 bila kita muatturun movie atau video dari Telegram, YouTube atau laman web, pasti ada yang tidak boleh dimainkan di televisyen atau peranti elektronik yang lain. Jadi kita perlu menukar format video t…

Stok makanan pada musim banjir

As salam. Musim banjir tiba lagi. Sejak hari Rabu, 27 November 2019 lalu hujan turun mencurah-curah di bumi Kelantan, Negeri Serambi Mekah yang tercinta ini. Setiap kali tiba musim monsun, hati ini dirundung resah kerana ba…

Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com

Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com bermula pada hari ini, 20 November 2019 , iaitu tepat jam 10.00 pagi sehingga 11.59 malam 20 November 2019 . Semua dijemput join. Syarat-syarat…

Tahap Penguasaan Bahasa Inggeris Murid Melayu Membimbangkan

Hari tu bila Maya Karin buat statement tentang sorang budak yang dia tanya " adik, how old are u" budak tu tak faham padahal budak tu dah pun berumir 10 tahun, maknanya darjah Empat, ramai netizen yang maki Maya k…

Cenderahati daripada ejen Prudential BSN Takaful

Assalamualaikum. Sedang Abam Kie sibuk menanda skrip jawapan peperiksaan akhir tahun 2019, tetiba ternampak seorang pemuda menuju pantas ke meja abam kie di bilik guru ni. Tak lain tak bukan, seorang bekas pelajar Abam Kie yg…

Jamuan Akhir Tahun Kelab Guru dan Kakitangan

Assalamualaikum. Pada hari Sabtu, 2 November 2019 telah berlangsung Jamuan Akhir Tahun Kelab Guru dan Kakitangan di Restoran Matahari, Jalan Salor - Tunjong, Kota Bharu. Majlis ini bermula pada jam 10.30 pagi. Tapi kami, para…