Showing posts from 2018Show All
Membakar ayam tandoori

Assalamualaikum. Sempena sambutan hari lahir anak bongsu yg ketiga pada 1 Dis 2018, Abam Kie mengidam nak makan ayam tandoori la pulak! Abam Kie mula minat makan ayam tandoori ni apabila makan di sebuah gerai di Food Court …

Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi 2019

Assalamualaikum. Inilah segmen atau contest terakhir yang Abam Kie join pada tahun 2018 ini. Abam Kie join sebagai menyokong blogger muda ni. Bila baca entri2 di blognya, abam kie rasakan bahawa sdra Faiq bakal menjadi pelapi…

Kehandalan menipu adalah satu ‘kejayaan’

Bertahun-tahun lamanya sebelum berlaku pertukaran kuasa, para pelajar di menara gading diajar dan diberi harapan bahawa hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak perlu dibayar sekiranya berlaku peru…

Segmen Bloglist YEASLMN #2019 (Januari - Disember)

Assalamualaikum. Pada penghujung tahun 2018 ni semakin ramai plak rakan blogger yg buat segmen bloglist. Biasanya penganjur memberikan peluang kepada semua peserta ditempatkan di dlm blog list penganjur selama setahun! Best k…

Teknologi Masa Lalu Yang Sudah Lupus (Bahagian 3)

Assalamualaikum. Sehari menjelang cuti Krismas ini Abam Kie nak sambung perkongsian tentang teknologi masa lalu yang sudah lupus. Semoga ianya memberikan manfaat kepada kita kerana jika tiada yang lama maka tiadalah yang baha…

Giveaway The Berkat Di Mialiana.com

The Berkat ( theberkat.com ) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40. Siapa itu golongan B40? Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Me…

Bahaya Perut Buncit Dan Cara Mengatasinya

Apa Yang Menyebabkan Perut Buncit? Seperti halnya obesiti pada tubuh, perut buncit timbul oleh kerana pengambilan makanan yang melebihi tenaga yang diperlukan untuk aktiviti fizikal. Apabila anda makan terlalu banyak dan ku…

Appreciate your wife while she is still alive

So my male friends, please appreciate our wives who have sacrificed a lot for us. They are very sensitive. So, once their hearts are broken, it's quite difficult to get back to normal.

Fuel subsidy should be for M40 and B40 groups only

I REFER to Budget 2019’s fuel subsidy, whereby the government will subsidise 30 sen/litre for petrol up to 100 litres per month for cars and 40 litres a month for motorcycles. I suggest the subsidy be for M40 and B4…

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Assalamualaikum. Pada malam minggu ini, Abam Kie nak join segmen anjuran Mamapipiedotcom la plak. Sesiapa yang nak join boleh je klik banner kat atas tu ye? Good luck! Seperti yang mama ada beritahu dalam post sebelum ni,…

Apa makna rezeki?

Rezeki itu bukanlah bermakna kamu dapat apa kamu nak. Tapi bila kamu terima apa yang Tuhan beri. Kita belajar tentang sirah mengenai Siti Mariam(as) tidak berkahwin tapi dapat anak. Itu adalah rezeki beliau. K…

Better economic planning will help Kelantan shine

The construction of flyover in Tanah Merah, Kelantan. This project is due to complete in August 2019. I FEEL rather disturbed by the recent exchange of comments in Parliament about Kelantan. Coming from Kelantan myself, I …

Suggestions on repaying PTPTN loans

SO much has been said regarding the repayment of PTPTN loans and objections from borrowers, who give excuses about being unable to pay their loans. I have loans from universities and have paid in instalments as it is fair an…

55 Hari Segmen Bloglist #2 2019 Nurul Najihah

Assalamualaikum. Pada hari minggu ni tak ada kerja yang berat2 cuma dok di rumah sambil mengemas almari buku tu. Usai mengemas tetiba terlihat segmen bloglist kedua anjuran najihah. Jadi terus abam kie berminat untuk join seg…

Bagaimana Merancang Percutian Bajet Akhir Tahun?

Selepas satu tahun bekerja keras, sudah tiba masanya untuk anda pergi bercuti ke suatu destinasi pilihan anda. Walaupun anda teruja dengan perjalanan akhir tahun anda, anda mungkin juga bimbang tentang kenaikan harga musim pe…

Libraries must keep up with times

FOR a week in last October, Libraries Week (Oct 8-13) celebrated the nation’s much-loved libraries. It was a time to remind the public about the contributions libraries, librarians and library workers made to their communit…

Perkara Yang Kita Boleh Buat Untuk Cari Duit Poket

Kehidupan adalah sukar, dan ia lebih sukar apabila anda tidak mampu membawa pulang gaji enam angka setiap bulan. Tidak kira sebijak mana anda menguruskan wang anda, ada masa nanti apabila anda terlebih belanja kerana tergo…

SEGMEN BLOGLIST 2019

Assalamualaikum. Pada kali ini Abam Kie dengan berbesar hati sudi menyertai satu lagi segmen anjuran rakan blogger, Puan Hani Fadhlina Abdul Rahman. Dia adalah junior Abam Kie semasa menginap di Kolej Kediaman Ketiga, Univers…

Teknologi Masa Lalu Yang Sudah Lupus (Bahagian 2)

Assalamualaikum. Pada entri kali ini Abam Kie ingin menyambung senarai teknologi masa lalu yang sudah lupus. Jom kita mengimbau kenangan zaman remaja? Tech From The Past #11: Wordstar Masa Abam Kie study di UM antara…

How to Escape From the Rent Trap

There’s an increasing number of Malaysians are getting caught in the ‘rent trap’ and with the accommodation costs taking up so much of their income that they are struggling to save enough to buy a home of their own. Renting w…

Teknologi Masa Lalu Yang Sudah Lupus (Bahagian 1)

Assalamualaikum. Bermula pada hari ini Abam Kie ingin mengimbas kembali himpunan teknologi yang pernah popular suatu ketika dahulu (Tech From The Past) terutama dikalangan mereka yang lahir sekitar tahun 70/80/90an (70/80/90s…