Saturday, 29 April 2017

Suasana rumah seperti rumah Rasulullah


Hari ini ramai suami tidak mampu pergi solat dan belajar agama di masjid-masjid. Akibatnya, suami tidak mengajar anak isteri memahami Islam. Maka wujudlah tiga suasana di rumah2 di seluruh dunia:

1) Suasana Pawagam
TV dan audio yang besar2.. karaoke2.. video2 games. Anak2 dibesarkan dalam suasana kelalaian.. sehingga rasa terkilan bila terlepas drama di TV...menangis bila tengok drama2... ada juga ibu bapa yang bersyukur bila anak2 terpilih jadi penyanyi buat maksiat di pentas2.

2) Suasana Hotel
Rumah yang dihias mewah2 seperti hotel, berhawa dingin...setiap tahun tukar sofa baharu.. tilam2 mewah.. bilik air mewah..sehingga menjadi tempat rehat yang lebih merehatkan diri daripada berada di rumah Allah.

3) Suasana Restoran
Rumah yang dipenuhi dengan makanan seperti restoran...mewah...setiap saat dalam kekenyangan. fikiran hanya fikir makan dan minum sahaja.. fikir untuk penuhkan. perut.. peti ais penuh dengan makanan....aiskrim...dan pembaziran berlaku dengan begitu banyak.
Kita perlu berubah kepada Kefahaman Agama agar suasana rumah berubah.

Suasana rumah seperti rumah Baginda SAW dan Sahabat2 di Madinah tidak wujud lagi iaitu Suasana Rumah seperti Madrasah.
Hidupkan suasana bacaan al-Quran dan Hadis di rumah. 
Hidupkan suasana dakwah. Bercakap mengenai kebesaran ALLAH dan suasana Ilmu di rumah.
Hidupkan suasana zikir dan solat2 sunat di rumah..
Rumah penuh dengan Nur al-Quran-Hadis.. ALLAH turunkan Rahmat.. Keberkatan.. dan Sakinah ... keluarga hidup bahagia.
Lahirkan anak2  alim-alimah, Hafiz-Hafizah dan Daie-Daieyah yang memperjuangkan Islam di seluruh alam.

Suasana ini yang perlu kita wujudkan di rumah2 kita. Hari ini anak2 kita makan makanan penyihat otak dan penguat ingatan, kismis dan macam2 lagi tapi pencapaian exam tak cemerlang. Belajar tak pandai2.. rupanya bukan salah makanan kesihatan tapi sebenarnya hati anak2 gelap sebab tak dengar Hadis.

Wujudkan amalan bacaan taklim Hadis Nabawi di rumah2 kita. Cari satu masa kumpul keluarga baca Hadis2 Nabi SAW dan baca kisah2 para sahabat dalam kitab Hayatus Sahabah agar isteri dan anak2 kita mengenali kehidupan sahabat2 Nabi SAW, insan2 yang telah berjaya.

Barulah ahli keluarga  hidup secara sederhana dan tidak berhajat kepada mewah2 sehingga kadangkala melebihi kemampuan bapa dan suami

Semoga kita semua  berazam untuk hidupkan suasana rumah seperti masjid dan Madrasah dirumah kita..

Ya! Allah jadikanlah rumah2 kami seperti rumah baginda Nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat.. Aamiin
Muhasabah Diri ...

Thursday, 27 April 2017

Malam ini malam Jumaat!


Malam ni malam jumaat.
Malam yang penuh berkat.
Jangan hanya pikir hal syahwat.
Banyaklah baca selawat.

Malam ni malam jumaat.
Banyak sungguh perkara sunat.
Kutip lah ia dengan semangat.
Ngaji zikir tazkirah dan bertaubat.

Malam ni malam jumaat.
Alam dijadikan dengan rahmat.
Dunia  dihancurkan dengan kiamat.
Hendaklah kita selalu beringat.

Malam ni malam jumaat.
Tafakkur di sejadah baca munajat.
Mohon ampun segala khianat.
Masa berdosa selalu tak ingat.

Malam ni malam jumaat.
Alam kubur hendaklah diingat.
Di sana jarang orang yang selamat.
Kerana hidup dalam gelap gelemat.

Malam ni malam jumaat.
Baca selawat beroleh syafa'at.
Semuga hidup dapat berkat.
Dan mati pula dalam rahmat.

Malam ni malam jumaat.
Basahi mata dengan air yang hangat.
Menangis dan merintih dalam munajat.
Semuga segala dosa diangkat.

Wahai Allah yang bersifat kamalat.
Ampuni dosa hamba Mu ini yang jahat.
Terangi hatiku yang gelap gelemat.
Dengan kasih Mu berserta rahmat...

Sesekali utk berkongsi...satu kelainan..

*peringatan buat diri sendiri*...


Wednesday, 26 April 2017

Zenith Gold: Pelaburan Jangka Panjang Kita


Assalamualaikum dan Selamat sejahtera. Pernahkah anda mendengar tentang syarikat yang bernama ZENITH ? Ia menawarkan kepada anda semua suatu akaun emas untuk pelaburan dan mendapatkan keuntungan harian melalui pelaburan emasnya.dalam masa 400 hari.

Kepada yang Beranggapan Zenith Golds ni “SKIM CEPAT KAYA” maaf tiada tempat untuk anda yang negatif. Zenith Golds International (ZGI) merupakan Syarikat Yang menjalankan Perniagaan Bullion Emas, dan mempunyai Rangkaian ZENITH yang luas seperti perlombongan, perhotelan, perbankan, produk industri (jam tangan) dan sebagainya.

ZENITH GOLD INVESTMENT TELAH MELANCARKAN PROGRAM AFFILIATE PADA 7 SEPTEMBER 2014 SERENTAK DI SELURUH DUNIA BAGI MEMPERLUASKAN LAGI PENGEDARAN GOLD BULLION DAN  EMAS BAR.
Zenith Golds (ZG) adalah satu cabang Baru Dalam ZGI. Ini adalah Perniagaan, Perniagaan Sebenar!!! Zenith Gold International menyediakan platform untuk:

1. Pembelian gold bar 99.9 & gold bullion secara online.
2. Global Affiliate Program (ZEN- Zenith Enterpreneur Network)

Di Zenith Gold kita ada dua pilihan utk membeli fizikal gold atau melibatkan diri dalam spot gold indeks. Jumlah wang yg kita labur akan didagangkan oleh ZGI di Bursa Saham emas dunia! Jadi, sebagai ahli di ZGI, kita mendapat pulangan harian berlipat kali ganda sebab URUSNIAGA EMAS diniagakan setiap hari.

Kaedah & Istilah Perniagaan Emas:

1. Jual / Beli emas
2. IRA – Individual Retirement Account (satu kaedah merancang persaraan yg popular di negara maju seperti UK US.)
3. ETF – Exchange Trade Fund ( Future market/Option)
4. ETA – Estimated Time Arrival ( Delayed / Discounted / Profits)

Zenith Golds Investment – Pilihan Bijak !!! Mengapa???

1. Bagi yg berminat dengan plan PASIF zenith gold anda layak menerima ETA profits 0.5% – 2% DAILY. Plan pasif ini sesuai bg seorang yg sibuk dengan urusan kerja. Minima bagi pembukaan akaun emas adalah serendah 100usd/rm380 dan layak menerima keuntungan harian selama 400 HARI TANPA menaja orang lain.

2. Bagi yang membuka akaun dengan jumlah 1000usd/rm3800, Zenith Gold akan menghadiahkan gold bar 1g 99.99% dipos ke alamat rumah anda!

3. Bagi yang aktif menaja orang (global -1 dunia boleh register di bawah anda), 5 jenis BONUS menanti anda.

ZEN BUSINESS PLAN 5 BONUS:

1. ETA Profits – Pasif Income
2. Referral Bonus
3. Dual Team Bonus(Pairing)
4. ETA Matching Bonus
5. Placement Bonus
6. Rewards.

MENGAPA PERLU MENYERTAI ZEN & APAKAH FAEDAHNYA?:

1. Compounding ETA Profits dari 0.5% – 2% harian.
2. Menjana pendapatan pasif berterusan tanpa perlu menaja.
3. Modal serendah $100 (RM380) berpotensi menjana pendapatan sehingga RM28,000.

BAGAIMANA KEUNTUNGAN ANDA DIKIRA:

1. Setiap pelaburan anda akan dikira berdasarkan nilai CV (Cash Value)
2. Syarikat menetapkan setiap $100 (RM380) bersamaan 25CV
Pendapatan ETA Profit tidak tetap bergantung kepada urusniaga ETA emas & harga emas dunia dengan kadar keuntungan sebanyak 0.5% hingga 2% harian. Pengiraan di atas bertujuan untuk memudahkan pemahaman.
Keuntungan dari pelaburan anda hanya akan matang pada hari ke 100. Anda boleh mengeluarkan pulangan selepas 100 hari atau anda boleh meneruskan ke 200 hari, 300 hari & 400 hari.
Selepas 400 hari anda dikehendaki mengeluarkan kesemua pulangan anda dimana 70% cash (akaun bank anda) & baki 30% anda membeli emas fizikal dengan pihak company.

(Plan ZG diatas Adalah Plan Pasif… Tanpa Menjual/Tanpa Menaja/Tanpa Cari Orang)

LAIN-LAIN BONUS: BAGI YG AKTIF MENAJA ORANG LAIN

1. REFERRAL BONUS 30% ATAS NILAI CV

Contoh: anda menaja dgn jumlah pelaburan:

Ali – $100 (RM350), = 25CV x 30% = $7.50
Abu – $500 (RM1750) = 125CV x 30% = $37.50
Hamidah – $1000 (RM3500) = 250CV x 30% = $75.00

2. DUAL TEAM BONUS(PAIRING) 40% ATAS NILAI CV – INFINITY
– KIRI/KANAN = gt; 2500CV x 40% = $1000

3. ETA PROFITS MATCHING BONUS 5 LEVEL – TOTAL 15%

Anda akan overide 3% setiap level dari pendapatan harian ETA Profits direct & indirect sponsor anda sehingga 5 level.

Contoh:

Pendapatan harian ETA Profit Hamidah ialah $10 x 3% =$0.30
Pendapatan anda juga akan bertambah seiring dgn pertambahan pendapatan direct/indirect sponsor anda.

*** Syarat kelayakkan mesti sponsor 5 orang.

4. PLACEMENT BONUS 20 LEVEL

Setiap unit/akaun yg diletakkan di bawah rangkaian anda samada dari limpahan Upline, Direct & Indirect sponsor anda akan mendapat,

jika jumlah pelaburannya:

$100 =& gt; $0.25
$200 =& gt; $0.50
$1000 =& gt; $2.50

*** Syarat kelayakkan mesti sponsor 3 orang.

5. REWARDS SETIAP 3 BULAN( GROUP SALES)

** 125,000CV (Kiri / Kanan) = BMW 3 series
** 500,000CV (Kiri / Kanan) = BMW 5 series
** 2,000,000CV (Kiri / Kanan) = BMW 6 series

WITHDRAWAL

– Boleh dibuat pada 15 & 30hb setiap bulan (2 kali sebulan)
– wang akan didepositkan ke akaun bank anda (Maybank, CIMB & Public Bank) dalam tempoh 7 -14 hari bekerja.
**Deposit Bukan melalui Upline, Saya Atau Orang Tengah (Anda sendiri yg withdraw melalui WEB Akaun)
– 70% dari setiap withdrawal akan didepositkan ke akaun bank anda.
– 30% dikehendaki redeem/tebus gold bar 99.9 dari syarikat.
– 10% charge(handling fees) dikenakan bagi setiap withdrawal.

BAGAIMANA MENYERTAI ZEN:

# Mendaftar akaun emas melalui ZEN affiliate member (referrer).
# Setelah Register, anda akan diberi personal WEB AKAUN. Login hanya di Official Websitehttps://www.zenithgolds.com
Security website setaraf M2U(Maybank Online).
SERVER BAGI LAMAN WEB ZENITH DIKATEGORIKAN SEBAGAI GRED ‘A’ ,SAFE AND SECURE.

u/p: SYARIKAT TIDAK TERSENARAI DALAM WATCHLIST/BLACKLIST BNM

Rujuk di sini
http://www.sc.com.my/enforcement/investor-alerts/sc-inve stor-alerts/
http://www.bnm.gov.my/documents/2014/20141231_FCA_B M.pdf
http://www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/0301_st atus.htm

USAH RAGU-RAGU LAGI,BERTINDAK SEKARANG
SEMENTARA PAKEJ MINIMUM USD100@RM380 MASIH DIBUKA
JADI YANG TERAWAL, DAPATKAN INFO SELANJUTNYA

Nak Sertai Saya Melabur Melalui ZenithGold ?
Saya Marzuki Zainuddin akan membantu anda .
Whatsapp saya di 012-9820100 sekarang! Terima kasih.

Monday, 24 April 2017

Akses perkhidmatan Tabung Haji melalui i-Rakyat

Tabung Haji di Bank Rakyat

Asssalamualaikum. Abam Kie pasti ramai diantara kita yang ada akaun simpanan Tabung Haji. Iyolah kan? Sebagai umat Islam kita perlu menabung untuk menunaikan haji satu hari nanti. Sekarang ni perkhidmatan Tabung Haji secara atas talian dapat dinikmati menerusi sistem perbankan internet Bank Rakyat, i-Rakyat. Sebelum ni hanya Bank Islam dan Maybank yang ada perkhidmatan sebegini. Ini dapat memudahkan para pemegang akaun Bank Rakyat dan Tabung Haji untuk melakukan transaksi dari rumah dan pejabat.

Sistem perbankan internet i-Rakyat dapat diakses melalui pautan web www.irakyat.com.my.

Bila ada perkhidmatan sebegini maka kita boleh menguruskan urusan haji dengan lebih mudah tanpa perlu mengunjungi cawangan Tabung Haji dan Bank Rakyat.

Antara kemudahan yang ditawarkan adalah semakan baki akaun Tabung Haji, pendaftaran haji, semakan status pendaftaran haji, muatturun penyata mini dan pindahan dana di antara akaun Simpanan-i Bank Rakyat dan akaun Tabung Haji.

tabung haji bank rakyat

Selain daripada itu pengguna perkhidmatan ini juga boleh menikmati kemudahan melaksanakan simpanan berjadual dari akaun Simpanan-i Bank Rakyat ke akaun Tabung Haji dengan had transaksi maksimum harian RM10,000.

Jika kawan2 ingin membuat sebarang pertanyaan atau mendapatkan maklumat lanjut, sila hubungi Bank Rakyat di talian 1-300-80-5454 atau melalui laman sesawang www.bankrakyat.com.my. 

Jom kita pakat menyimpan di Tabung Haji bagi menunaikan Rukun Islam kelima ini!

Friday, 21 April 2017

Kebergantungan Sesama Manusia


Syurga *lelaki* pada  perempuan iaitu ibu.
Syurga *perempuan* pada lelaki iaitu *suami.*
Sehebat-hebat *suami* kena patuh pada *ibu.*
Sehebat-hebat *ibu* kena patuh pada *suami.*
Masa *hidup* anak perlukan *doa ibubapa.*          
Masa *mati* ibubapa perlukan *doa anak.*
Di *dunia* nasab itu pada *lelaki.*
Di *akhirat* nasab itu pada *perempuan.*

*Sehebat-hebat manusia*, bila mati dia tetap *perlukan orang lain* untuk *kebumikan jenazahnya.*
*Setinggi-tinggi ilmu* yang manusia ada. Dia tetap perlu *belajar* daripada seorang *guru.*
Berapa jauh pun seorang manusia itu mengembara. Pasti yang dirindu adalah *keluarga.*
Walau *sekaya* manapun seorang manusia. Dia tetap perlu *berurusan* dengan *orang lain...*

Seorang *General Manager* tidak akan mampu menguruskan perjalanan premis tanpa *general worker.*
Seorang *raja* tidak berkuasa tanpa ada *rakyat jelata.*
Inilah manusia... *Lemah.* Walau sehebat mana pun kita didunia. Walau memegang pangkat dan darjat tertinggi. Taraf kita hanya seorang *"Hamba".*

Lalu kenapa mahu rasakan kita adalah yang *terbaik* dan *terhebat*???
Bukankah itu hanya akan membawa kita kepada taraf *ujub, riak, sombong dan hina.*
Ingatlah wahai diriku dan yang sedang membaca. Iblis itu terlaknat hanya kerana satu sifat. Iaitu *sombong dan merasa dia lebih baik.*

Alangkah baiknya jika dunia yang sementara ini kita isi dengan kebahagian. Bahagia lihat orang lain bahagia. Derita bila lihat orang lain derita. Mahu yang terbaik buat diri sendiri dan orang lain.
Ingatlah...

Dunia untuk dikongsi bersama. Jika tidak, pasti Tuhan beri setiap seorang manusia itu sebuah bumi untuknya sendiri.

Sesungguhnya Tuhan tidak pernah salah merencana sesuatu. Pasti ada hikmahnya.
In Shaa Allah 

Wednesday, 19 April 2017

Let's follow Abam Kie's Twitter Account!


Assalamualaikum. Do you have a Twitter account? I do have one which I reopened two months ago. My former Twitter account gained almost 345 followers most of whom I didn't know who they were! They came from all over Malaysia but majority of them were from Indonesia. I wonder what made me attractive to their eyes! 

So why did I sign up for a twitter account then? First, I want to get the latest news from newspapers and television channel by just checking their tweets on my timeline. I need not to browse every single daily newspaper's website just to keep abreast with the current issues around me. It's a tedious process, you know, having to check their websites.

Furthermore, I also want to have some new friends online. At present, my followers stand at 30. Huh, what a long way to go before I could match my previous twitter account's followers. It is a sad thing because the person I follow may not follow back. In Facebook, mutual friendship exists as we have to approve the other party's request before we are declared friends. But in Twitter, it is a single-sided communication where we're merely fans to the celebrities, TV stations, newspapers and politicians.

In short, twitter is a not a popular form of social media like FB and IG in our country. But it is a good practice to have a twitter account though we might not check it out that often. 

By the way, if you want to follow my twitter account, my handle or ID is 'abamkie'. So please follow me now and I will surely follow you back! Thanks a lot....

Monday, 17 April 2017

Bersabarlah wahai cikgu


Terkejut bila mendengar ada berita seorang guru yang cuba terjun dari tingkat 4 sebuah sekolah di Putrajaya semalam. Namun atas pujukan rakan dan pihak bomba dan penyelamat dia berjaya diselamatkan dan dibawa ke.Hospital Putrajaya untuk dirujuk. Masalah yang dikesan ialah KEMURUNGAN.

Sahabat guru saya yang dikasihi semua. Mengapa ini berlaku? Dahulu pernah terjadi di sekolah Tamil di Kelang , guru cuba minum racun akibat tekanan kerja. Mengapa ye?

Profession yang amat mulia sebagai medium penyampai ilmu kini sudah menjadi satu profession yang berisiko tinggi untuk kemurungan. Guru kini sudah hilang 'NIKMAT' dan 'GHAIRAH' semasa mengajar. Tidak seperti zaman guru guru kita mengajar kita dahulu. Di bandar-bandar guru-guru kita dihormati oleh masyarakat setempat. Sampai di pasar membeli ikan pun apek cina boleh cakap, "CIKGU MAU IKAN APA? PILIH CIKGU..." sedangkan tak kenal pun apek tu. Saya sendiri melaluinya pada tahun 1997 dahulu di pekan Saratok, Sarawak. Bila ditanya... mana tahu saya guru?..apek tu cakap..kitak punya mua...ada landik punya orang.. kamek tahu itu mua cikgu (muka awak memang ada muka orang bijak dan orang bijak ialah cikgu...sekarang muka serabut dan serabai lah cikgu sebab stress huhu). 

Sekarang susah nak cari orang yang hormat pada guru. Malah bermacam-macam sumpah seranah dihamburkan pada guru. Sentuh murid salah...biarkan pun salah. Ada satu status saya baca...di media sosial..seorang memberi komen bahawa guru nak cepat balik rumah..sepatutnya tunggu semua anak murid diambil ibu bapa pulang baru lah guru balik. Saya terkentut membacanya (real punya kentut) apa dia ingat kami guru ni mandul? Takda anak di sekolah dan nursery yang perlu kami jemput? Ada kes ibubapa bila dipanggil untuk jemput anak yang demam supaya bawa pulang ke rumah dan dibawa ke klinik..mereka balas dengan jawapan..saya busy kat office ni...boleh bagi dia panadol tak? (Peraturan guru tak boleh bagi ubat pada murid hatta paracetemol kerana guru bukan pegawai perubatan yang sah). 

Ada guru yang terkejar-kejar dengan mesyuarat kurikulum lah, mesyuarat pelaksanaan program itu ini begitu begini, mesyuarat penetapan sasaran..sampai ada kes lupa anak dalam kereta sampai meninggal anak itu..semata mata mengejar meeting. Ada kes guru tiba-tiba pengsan dan mati semasa proses pengajaran. Ada guru meninggal sebab lemas semasa aktiviti perkhemahan. Yang meninggal akibat kemalangan jalanraya pun makin banyak.

Sedihkan? Sepatutnya suara comel anak anak murid jadi penghibur hati guru...kini guru terpaksa mengajar mengikut acuan-acuan tertentu. Kelas mesti mengikut PAK21..pendidikan abad ke 21. Murid murid duduk berkelompok...bila guru mengajar..susah nak fokus kontaks mata. Berbeza dengan guru zaman 70an 80an 90an.. naik kapcai..mengajar sambil gelak ketawa..menyakat murid merapatkan silaturrahim. Kalau garang masih dihormati. Anak-anak murid dahulu pun sekarang dah jadi orang yang kuat jiwanya. Bukan macam sekarang muridnya hati tisu..jiwa rapuh bagai kerepek...bila disindir masa kecil.sampai besar dia merepek.

Kembalikan keghairahan mengajar kepada guru guru. Jangan kekang kreativiti guru..biarkan guru melaksanakan tugas MENDIDIK dengan lebih teratur. Jangan dibebankan dengan tugas sampingan yang bukan jadi teras kerja. Sampaikan nak sambut pegawai pun duit guru diminta derma. (Kawan saya kat Sabah mengadu. Harap-harap tak berlakulah. Kesian kat cikgu2 kita) . Guru guru dah hilang semangat. Kalau jabatan lain boleh buat team building dan bina diri..untuk meningkatkan kualiti kerja. Manakala guru cukup dengar ceramah bebelan SISC sambil minum air mineral dan disaji..gula gula....hmmmm kalau dulu ada juga karipap dan koci..nak harap mihun jauh sekali.

Bertabahlah guru guru. Allah bersamamu.

Friday, 14 April 2017

Melanggan prabayar OneXox untuk anak


Assalamualaikum. Anak2 abam kie semuanya pakai handphone. Tapi ada satu masalah bila anak2 guna hp ni. Mereka jarang buat panggilan atau sms. Kredit ada tapi tak boleh guna sebab sudah tamat tempoh aktif. Lama-kelamaan talian tu akan expired. Betul tak?

Jadi untuk mengatasi masalah kredit x abis digunakan atau talian ditamatkan perkhidmatan sebegini, maka abam kie pun memilih satu syarikat telco yang bernama ONEXOX. Jadi kenapa abam kie memilih ONEXOX sebagai penyedia perkhidmatan mudah alih untuk anak2 abam kie? Meh baca sebab2nya di bawah ini. Orait?

1. Voice mail / panggilan bawah 10 saat yang sangat murah
Kini di ONEXOX apabila kita membuat panggilan ke mana-mana rangkaian samada bawah 10 saat atau panggilan masuk ke voice mail, kita hanya di kenakan caj sebanyak 5 sen sahaja.

2. Family and Friends

Di ONEXOX kita dapat menikmati penjimatan berganda-ganda dengan kadar Family and Friends. Kita boleh memilih 10 nombor ke mana-mana rangkaian malah ke talian tetap (TM). Berbanding telco-telco lain hanya boleh membuat panggilan Family and Friends  kepada sama rangkaian sahaja. Jadi sangat terhad untuk menggunakan sepenuhnya kadar istimewa ini.

3. Internet dengan kadar murah dan berkelajuan tinggi.
Kita boleh menikmati kadar yang paling berbaloi setiap bulan untuk melanggan data internet dengan kelajuan tinggi.di ONEXOX. Kita boleh menikmati kelajuan 7.2Mbps malah lebih dari itu bergantung pada kawasan.

4. Tempoh sah sehingga 28 bulan.

Kini kita tidak perlu risau lagi mengenai tempoh sah yang singkat seperti 7 hari atau 30 hari sahaja kerana di ONEXOX kita akan menerima sehingga 2 tahun 4 bulan.

Walaupun anda hanya top up RM10 sahaja dan selepas itu kita tidak lagi top up. Akaun anda masih boleh aktif menerima panggilan dan membuat panggilan (sekiranya masih ada baki) sehingga 28 bulan.

Untuk memiliki tempoh sah yang panjang ini syaratnya sangat mudah iaitu dengan dua cara. Iaitu:

i. Kekalkan nombor lama - Dengan mengekalkan nombor anda dan bertukar ke ONEXOX maka secara automatik anda layak mendapat tempoh 28 bulan ini.

ii. Starter Pack - Pilih nombor baru dari dealer-dealer ONEXOX dan daftarkan.

p/s : Tempoh sah akan diaktifkan selepas 2 minggu dari tarikh pengaktifan. Sekiranya selepas dua minggu anda masih tidak menerima tempoh sah 28 bulan maka sila hubungi dealer atau pihak ONEXOX (12273).

5. GST dikembalikan

Sebagai pengguna ONEXOX , kelebihan yang luar biasa apabila setiap kali anda membeli tambah nilai dan dikenakan GST. Jangan risau kerana ONEXOX akan pulangkan nilai 6% ke atas GST melalui kredit ke dalam akaun DA. Pengguna akan menerima pulangan baki kredit itu selepas 3 hari dari tambah nilai.

6. Plan fleksi 2 dalam 1 yang unik
Di ONEXOX ada dua akaun iaitu akaun biasa (MA) dan akaun istimewa (DA) . Dengan akaun istimewa pelanggan dapat menikmati kadar termurah di pasaran.

DA adalah akaun kadar murah - Hanya untuk panggilan & sms sahaja.  Digunakan terlebih dahulu bagi menikmati kadar murah.

MA adalah akaun kadar biasa - Untuk membuat langganan data dan pindahan kredit. Digunakan selepas tiada baki di akaun dedikasi. Sekiranya anda ingin melanggan data, anda perlu transfer dulu nilai DA ke MA mengikut pelan data yang anda inginkan.

7. Bayar mengikut penggunaan (30 saat per blok)

ONEXOX menggunakan 30 saat per blok. Jadi anda tidak dikenakan caj lebih dari yang sepatutnya. Sekiranya anda menggunakan 1 minit 10 saat. Anda akan dicaj sebanyak 1 minit 30 saat. Berbanding telco lain yang akan cas anda sebanyak 2 minit.

telco X = 28 sen / 1 minit ,
sekiranya 1 minit 10 saat = 2 minit = 56 sen

ONEXOX = 30 saat (pertama) = 9 sen , 30 saat (kedua) = 9 sen ,
sekiranya 1 minit 10 saat = 1 minit 30 saat = 27 sen

Jadi anda jimat 29 sen.

8. SMS percuma

Satu lagi kelebihan kepada pengguna ONEXOX di mana anda akan mendapat SMS percuma selama setahun. Iaitu sebanyak 1800 SMS setahun iaitu bersamaan 150 SMS setiap bulan.

Kesemua SMS ini tiada tamat tempoh dan boleh dibawa ke depan sekiranya tidak habis digunakan.

*SMS ini hanya boleh di gunakan antara pengguna ONEXOX dan XOX sahaja.

9. Semak Bil anda

Antara pelan prepaid di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan bil kepada pelanggan. Kini anda boleh memeriksa semua panggilan dan SMS bagi telefon anda setiap bulan.

Dengan cara ini pelanggan boleh memeriksa dan mengawal penggunaan telefon mereka. Jadi mereka boleh tahu ke mana hilangnya kredit yang mereka gunakan. Anda hanya perlu log in ke selfcare dan pilih bahagian bill statement

10. Tambah nilai

Apabila menjadi pengguna ONEXOX , anda tidak perlu risau kerana boleh membuat tambah nilai di mana-mana sahaja termasuk stesen minyak, kedai 7-11, supermarket besar dan kedai yang mempunyai sistem epay. Malah anda juga boleh melakukannya secara online melalui selfcare onexox. Di selfcare anda boleh membuat bayaran samada dengan online banking (maybank2u, cimbclicks etc) serta dengan kad debit atau kredit kad. Anda hanya perlu mendaftar sekali sahaja dan kemudian setiap kali ingin membuat tambah nilai hanya perlu masukkan nilai sahaja. Samada melalui  website atau melalui apps.

11. Tiada Spam SMS

Servis ini tiada di ONEXOX kerana bagi syarikat ianya hanya untuk memanipulasi pelanggan demi mendapat keuntungan secara mudah.

Jika anda pernah melanggan, pastikan anda menghentikan servis tersebut kerana ianya pembaziran yang tak patut berlaku atau lawati link ini untuk mengetahui caranya

http://www.skmm.gov.my/Sectors/Celco/Mobile-Content-Services.aspx atau www.skmm.gov.my

12. User get user

Salah satu kelebihan luar biasa yang tiada pada telco-telco lain selain ONEXOX ialah user get user. Dimana apabila anda berkongsi , anda akan diberi ganjaran.

Kebiasaan pelanggan yang gembira dengan produk yang mereka pakai pasti akan bercerita dengan orang di sekeliling mereka. Ini adalah lumrah manusia untuk berkongsi perkara yang baik dengan orang di sekeliling.

Di ONEXOX apabila anda berkongsi dengan sesiapa sahaja kebaikan produk ini. Kemudian mereka juga berminat untuk menggunakan simkad ONEXOX. Maka anda akan di beri ganjaran sebanyak 6% dari jumlah yang mereka top up setiap bulan. Anda akan terus mendapat ganjaran ini selagi mereka setia menggunakan simkad ONEXOX. Ganjaran ini akan di beri samada dalam bentuk kredit atau tunai terus ke akaun anda setiap bulan.

Jadi lebih ramai anda berkongsi maka lebih banyak yang bakal anda perolehi. Kemungkinan besar anda sudah tidak perlu membayar tambah nilai anda lagi setiap bulan kerana anda akan mendapatnya dari ganjaran 6% ni sahaja.

Syaratnya mudah sahaja iaitu hanya perlu menjadi pengguna ONEXOX. Tiada yuran penyertaan. Tiada had yang ditetapkan apabila ingin berkongsi dengan orang lain. Mesti didaftarkan pada pengedar yang sah sahaja.

13. Pendaftaran murah

Kini anda boleh bertukar ke ONEXOX dengan hanya RM10 sahaja. Anda akan mendapat simkad bersama kredit RM5 di dalam.


Jadi tunggu apa lagi? Jom bertukar kepada ONEXOX sekarang juga!

Wednesday, 12 April 2017

Jiwa Seorang Guru


Seorang guru berkata,

" Jadi cikgu ni senang. Datang awal pagi, punch kad. Buat RPH, kelas jangan miss, handle program elok-elok, tak lama dapat APC. Buat aje kerja sendiri, jangan hirau yang lain. Hujung bulan dapat gaji, ada rezeki, naik pangkat. Itulah cikgu. "

Katanya sambil tersenyum kepada aku. Aku hanya mengangguk tanda faham. Ingatkan habis disitu sahaja, rupanya ada lagi yang guru ini ingin bicara. Selepas menghirup sesisip kopi panas, dia menyambung,

" Tapi, kalau kau nak jadi cikgu yang sebenar berjiwa guru, bukan itu jalannya. Itu hanya asas sahaja. Guru yang berjiwa guru ni, dia cakna segala perkara. Terserempak dengan anak murid berhingus kat kantin pun dia berhenti tolong lap.

Murid rebah, murid luka dia dahulu berlari pergi dapatkan. Sedang itu diluar tugas beliau. Sedang itu tiada markah dicatat untuk APC atau kenaikan pangkat. Tapi bila dia ada JIWA SEORANG GURU, setiap langkahnya adalah untuk mendidik.

Guru biasa, masuk kelas hanya mengajar untuk habiskan silibus sahaja. Murid dapat ke tak, itu dia tak hirau. Nak cepat pandai, dia suruh masuk kelas tambahan yang dia buat. Kenakan bayaran, dapat imbuhan tambahan. Sentuh budak jauh sekali, bahaya pada kerjaya padanya. Nanti didenda, nanti didakwa. Nanti payah nak naik pangkat, dapat APC dan sebagainya. Kerana dia hanya bekerja sedang jiwa tiada. "

Aku diam membungkam. Tiada menggeleng, tiada mengangguk lagi. Hanya mahu dia meneruskan bicara. Kata-katanya sangat terkesan di hati. Mutiara kata ini bukan selalu didendangkan. Jarang-jarang kelihatan.

Guru itu menyisip lagi kopi pahitnya. Direnung dalam mata, dia sambung bercerita.

" Guru yang berjiwa guru, laluannya sukar. Halangannya tidak sedikit. Tapi bila ada jiwa, tiada gentar dihati. Murid yang degil, yang malas, yang nakal dikejar tanpa henti. Padahal bukan ada upah tambahan. Baik duduk diam sahaja.

Murid yang lalai dan leka didenda, dihukum agar mereka sedar. Agar mereka merubah diri. Padahal surat saman bakal menanti, silap-silap makan diri. Tapi dia tidak boleh menahan diri, bila dalam diri ada jiwa, dia takkan biarkan sahaja anak didiknya terus hanyut begitu sahaja.

Dan biasanya, guru yang berjiwa guru ini payah nak naik ke atas. Sebab dalam failnya penuh aduan. Tapi percayalah, di mata Yang Maha Kuasa, pangkat dia telah lama dinaikkan. Saat dia menghayun rotan penuh ikhlas untuk mendidik, saat itu taraf beliau jauh di atas sana berbanding guru biasa. Yang hanya tahu menjaga periuk nasi dan pentingkan kerjaya sahaja."

Guru itu menghabiskan sisa air kopinya. Ditinggal duit di atas meja dan dia berlalu pergi. Meninggalkan aku termangu sendirian memikirkan kata-kata yang dia tinggalkan sendirian.

Dalam diam aku bertanya pada diri sendiri,

" Apa aku sebenarnya? Hanya guru biasa atau guru yang mempunyai jiwa? "

Monday, 10 April 2017

26 Sifat Orang Sombong


*Nauzubillahi Min Zalik!! Inilah 26 Sifat Sombong Yang Kita Sering Amalkan Tanpa Kita Sedari. Baca dan sama-sama muhasabah diri...*

Ada 26 tanda-tanda sifat sombong yang adakalanya tanpa kita sedari selalu kita amalkan.
Ingatlah, jangan kita bersifat sombong terhadap orang lain kerana orang sombong tidak akan masuk ke dalam syurga.

1. Orang sombong payah menerima pandangan orang lain sekalipun hatinya merasakan pandangan orang lain itu lebih baik daripadanya.
2. Orang sombong mudah marah bila berlaku perbincangan dua hala. Cepat naik darah kalau ada kesilapan.
3. Orang sombong memilih kawan dan suka berkawan dengan orang yang sama taraf dengannya saja.
4. Bahkan dengan orang yang sama taraf dengannya pun masih dipilih-pilih lagi, yakni dia suka orang yang mahu mendengar kata-katanya sahaja.
5. Orang sombong memandang hina kepada orang bawahan.
6. Orang sombong ketika dalam perbincangan, suka meninggikan suara atau menguatkan suara lebih daripada yang diperlukan.
7. Orang sombong ketika dalam perbincangan, dia suka kata-katanya didengari, diambil perhatian dan dituruti. Sebaliknya, dia sendiri sukar hendak mendengar pendapat orang lain.
8. Orang sombong di dalam pergaulannya, dia sahaja yang bercakap. Kalau ada orang lain bercakap, dia suka memotong percakapan orang lain.
9. Orang sombong kalau menjadi pemimpin, dia memimpin dengan kasar dan keras terhadap pengikut dan orang bawahannya.
10. Orang sombong sukar memberikan kemaafan kepada orang lain yang tersilap dengannya.
11. Orang sombong kalau dia bersalah sukar hendak meminta maaf.
12. Orang sombong suka dihormati.
13. Orang sombong suka menzalimi samada secara halus ataupun kasar.
14. Orang sombong kurang mesra dengan orang lain kecuali terpaksa kerana memerlukan orang itu.
15. Orang sombong suka memperkatakan keburukan orang dengan mengumpat, memfitnah serta membenci orang lain.
16. Orang sombong kurang menghormati pemberian orang lain.
17. Orang sombong suka menceritakan kelebihan diri sendiri.
18. Orang sombong suka menghina dan menjatuhkan air muka seseorang di hadapan orang lain.
19. Orang sombong kurang mensyukuri nikmat Allah SWT. Kalau ada pun, dibazirkan.
20. Orang sombong kalau berdiri lebih suka bercekak pinggang. Kalau bercakap menepuk-nepuk meja.
21. Orang sombong kurang memberi simpati kepada orang lain kecuali dengan tujuan sebaliknya.
22. Orang sombong tidak suka menerima tetamu atau tidak suka menjadi tetamu orang lain.
23. Orang sombong tidak suka menyebut kelebihan orang lain kerana takut mencabar dirinya.
24. Orang sombong suka membesar-besarkan kesalahan orang lain sedangkan kesalahan diri sendiri didiamkan.
25. Orang sombong tidak senang dengan kejayaan orang lain.
26. Orang sombong sangat tersinggung jika disebut kelebihan orang lain di depannya tetapi jika dipuji, dia sangat gembira.

Sabda Rasulullah SAW, "Tidak akan masuk syurga seseorang yang di dalam hatinya mempunyai sifat sombong walaupun sebesar biji sawi." Hadis riwayat Muslim

Semoga memberi manfaat.

*Untuk dlihat pada diri sendiri, bukan untuk dinilai pada orang lain*

Friday, 7 April 2017

Menjadi penaja dua giveaway


Assalamualaikum. Pada bulan lepas abam kie ada menyiarkan entri tentang hajat untuk menaja GA rakan2 blogger. Sekali-sekali nak juga taja GA orang sebab nak menyokong rakan2 blogger. Alhamdulillah, ada dua org rakan blogger yang sudi menjemput abam kie menjadi salah seorang penaja GA mereka. Yang pertama sekali ialah Sis Awa. GA dia ni memang gempak sebab dia ni pandai edit template. Hadiah2 pun memang menarik, tertarik kau memang debomb! Jadi abam kie menyeru kawan2 yg belum join GA sis awa agar cepat2 berbuat demikian kerana tarikh tutupnya ialah pada 16 April ini. Kalau terlewat nanti terlepas la peluang nak dapatkan hadiah2 yg agak lumayan tu. Cakap banyak tak guna. Jom copy n paste pautan GA beliau di bawah ini sekarang juga!  

http://sishawa.blogspot.my/2017/03/i-love-blogging-with-sis-hawa-her.html



Rakan blogger kedua yang mempelawa abam kie menjadi penaja GA beliau ialah sdri Farah Wahidah. Dia ni hebat tau! Biarpun baru berusia 16 tahun namun telah ada kedai maya sendiri di Instagram. Hadiah2 yg dia tawarkan pun mengancam gak! Jadi abam kie menyeru agar kawan2 blogger join gak GA sdri Farah Wahidah ni. Biarpun tarikh tutupnya lambat lagi iaitu 1 Mei 2017, namun baik la join skrg sebab takut nanti terlupa pulak! Jangan kata Abam Kie tak payung tau!
Jadi sila copy n paste link di bawah ini utk join GA sdri Farah, ok?

http://fws00blog.blogspot.my/2017/04/1st-giveway-by-fws.html


Wednesday, 5 April 2017

Bertukar ke prabayar Digi Live

digi prepaid live

Assalamualaikum.

Dahulu Abe Kie guna talian pascabayar Celcom tetapi sejak gangguan perkhidmatan terjadi, abam kie berkira2 untuk beralih ke telco lain.  Siapa yg x bengang jika bila call org dia kata x boleh dengar apa yg abam kie ucapkan. Jika balik ke kampung di Machang dan Pasir Mas pulak cuma dpt isyarat EDGE je. Sebelum guna Celcom memang abam kie guna line Maxis. Maka apa kata kalau abam kie beralih ke Digi pula? Lalu pada cuti sekolah yang lalu abam kie berkunjung ke kedai telefon yg terdekat di Tanah Merah ni untuk membuat mobile number port in (MNP). Mula2 tu nak guna plan pascabayar Digi tetapi bila pohon x layak pulak! Cuma boleh pindah ke prbayar aje. Heran betul! Maka salesgirl tu menawarkan abam kie memilih plan prabayar Digi LiVe. Tak apalah...janji dapat beralih ke rangkaian Digi. 

Lalu salesgiril tu ceritakan kebaikan plan prabayar Digi Live ni. Meh baca apa yg best tentang Digi LiVe! 

1. 10GB PERCUMA Video dan Muzik penstriman kuota setiap bulan dimana abam kie akan mendapat 2.5GB Internet mingguan untuk menikmati YouTube, iflix, Spotify, Joox dan banyak aplikasi video dan muzik lain setiap hari, bila-bila masa. Faedah ini akan dinikmati sepanjang hayat!

2.  Percuma storan awan sebanyak 100GB untuk menyimpan segala foto dan video berharga di dalam hidup abam kie di Capture App. Yang bagusnya, tiada caj data untuk muat naik / muat turun.
 

3. Panggilan dan SMS kepada 6 orang rakan atau Buddyz secara PERCUMA. Rakan ini hendaklah pengguna Digi juga. Untuk Non-Buddyz ™, panggilan ditetapkan pada 30 sen / 60 saat.

4. Dapatkan diskaun sehingga 20% ke atas faedah eksklusif dan gaya hidup.

Kepada kawan2 yg nak beralih ke Digi boleh la mendapatkan pek permulaan Digi Prepaid LiVe dengan harga RM12.00 (termasuk GST). Pek ini dilengkapi dengan nilai pramuat RM8, Internet asas percuma sebanyak 500MB dan 300MB data internet pantas yang sah untuk 7 hari. Jika kawan2 muatturun app MyDigi, kita akan dapat kuota internet sebanyak 3GB yg diberikan untuk 3 bulan pertama iaitu 1GB sebulan.

Cuma yg x bestnya bab kadar panggilan yg mahal tu seperti di bawah:

 
30 sen / 60 saat
 
20 sen / SMS
 
50 sen / MMS

 Jadi apa lagi kawan2? Beralih ke Digi sekarang!

Monday, 3 April 2017

10 Tegahan dan Suruhan Semasa Menggunakan Media Sosial


Assalamualaikum! Memang kita tidak boleh lari dari menggunakan media sosial seperti Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram, Wechat, Telegram dan sebagainya. Tapi adakah selama ini kita menggunakan mereka untuk jalan kebaikan? Atau tanpa sedar kita menambah dosa sendiri kerana menggunakan mereka ke jalan keburukan? Sesi tazkirah ringkas kali ini bakal menyenaraikan 10 Tip Tegahan dan Suruhan Semasa Menggunakan Media Sosial. Hayatilah senarai suruhan dan tegahan yang telah Abam Kie kutip dari sekeping 'leaflet' Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan. Semoga ianya bermanfaat buat kita semua. In Shaa Allah!

SURUHAN ✅
Like/Share/Comment

1. Hadis dan riwayat sahih.
2. Cerita betul dan bermanfaat.
3. Zikir, nasihat dan amalan yang baik.
4. Menceritakan kebaikan pasangan, ahli keluarga dan saudara Islam.
5. Laman web/blog/page Islamik dan artikel/ceramah/ soal jawab Islam.
6. Gambar grafik berunsur dakwah.
7. Komen positif menyeru persaudaraan dan perdamaian.
8. Memetik ayat Al-Quran, hadis, mutiara kata dan sebagainya.
9. Promosi majlis ilmu, sumbangan, wakaf dan derma.
10. Mengeratkan silaturahim.

TEGAHAN 🗷
Like/Share/Comment

1. Hadis dan riwayat palsu.
2. Cerita betul tetapi tidak bermanfaat.
3. Cerita karut, salah dan fitnah.
4. Memburukkan pasangan, ahli keluarga dan saudara seislam.
5. Laman web/blog/page lucah, tidak Islamik, ajaran sesat dan berkaitan maksiat.
6. Tag gambar lama yang mendedahkan aurat.
7. Komen negatif seperti perpecahan, adu domba, fitnah dan maki hamun.
8. Menyunting gambar individu tertentu dan mereka dialog yang mendatangkan fitnah.
9. Promosi maksiat dan buka aib sendiri.
10. Perhubungan lelaki dan wanita tanpa batasan.
;