Monday, 29 February 2016

Permainan duit haram di Internet


Sekarang ni ada macam2 cara orang tipu orang untuk mendapatkan duit. Skim cepat kaya dan piramid seperi Pak Man Telo, Penternakan ikan keli di Kelantan dan sebagainya sudah lama memungut deposit secara haram daripada orang-ramai. Mereka yg mula2 join tu memanglah boleh jadi kaya tetapi yang baru join akan ditipu. Jadi janganlah terpedaya dengan skim cepat kaya internet sekarang. Baik kawan2 laburkan duit yg lebih tu ke dalam Tabung Haji, ASB atau unit saham amanah CWA seperti abam kie baik. Biar sedikit keuntungannya tapi selamat! 

Di bawah adalah senarai syarikat business yang beroperasi tanpa lesen yang dibenarkan sedang bergiat aktif di facebook dan group whatsapp sekarang. Mereka juga membuat kegiatan MONEY GAME rolling money bersembunyi di sebalik forex produk, syarikat hartanah pemaju, MLM dan macam-macam. Mereka menawarkan bermacam-macam faedah. Mereka beroperasi tidak lama hanya kurang setahun target mereka cukup mereka lari dan duit semua dibawa lari. Separuh company tidak dapat dicari dalam website, cuba menyembunyikan kegiatan mereka. Ini bukan judi tapi rolling money. Senarai company di bawah:

1. Wadiah trading.
2. Rainbow fx.
3. Highway Group.
4. Bitcoin aviafx.
5. Qaisar solution gemcoin.
6. Raja kereta azza auto.
7. Imavel.
8. Unico.
9. Mym1.
10. Unascos dulu ufun.
11. Bkg group naim corp unascos.
12. Baiduri4u.
13. MX3.
14. Premiumgalaxy fx.
15. CPO Trading.
16. Altero club.
17. Komuniti RM50.
18.1WHP

SEBARKAN semua orang supaya jangan terpedaya. Sudah ramai orang yang join sekarang, di dalam facebook bergiat aktif mencari mangsa begitu juga di group WhatsApp, wechat. Waallahu a'lam.

Friday, 26 February 2016

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 2)


Bagaimana kawan2 blogger yg dihormati? Sudah hafal ke pelajaran bahasa Thai yang lepas? Harap2 dah khatam lah ye? OKlah, kita teruskan pelajaran kedua kita pada hari ini. Sila baca dan hafal baik2 ye?

Saya = Phom,Kra'phom,Chan,Di'chan
Awak = Ther, Khun
adik perempuan = Norng Saw
Dia = Khao
Nama = Che
Encik = Khun, Naai
Kita = Rao
Cik = Khun, Narng Saw
Bapa Saudara = Lung,Naa', Aa
Tuan = Than
Emak Saudara = Paa , Naa
Puan = Narng
Suami = Saami
Mereka = Khao Thang Lai
isteri = Phanraya
Aku = Ku
isteri muda = Mia Noi
Kamu = Meng
isteri tua = Mia Luang
Ayah (Bapa) = Bi'da (phao)
Anak = Look
Bonda (ibu) = Manda (mae)
Anak Saudara = Larn
Abang/kakak = Phee
Anak Dara = Look Saw
Adik = Norng
Anak tiri = Look Liang
Abang ( L) = Phee Cha
anak kunci = Look kunchae
Kakak (P) = Phee Saw
anak menantu (L) = Look kheghey
Adik (L) = Norng Chai
anak menantu (P) = look Sa'phaii
Bapa Mertua = Pho kheghey
ibu mertua = Ma kheghey
Abang ipar = Phee kheghey
kakak ipar = Phee Sa'phaii
Adik ipar = Norng kheghey
Bapa tiri = Pho Liang
Ibu tiri = Mae Liang
Pondan = Kra'theghey
Anak lelaki = Look chai
anak perempuan = Look Saw
Anak yatim = Look Kampraa Look liang
Waris = jart
adik beradik = Phee norng
Orang = khon
Orang Muda (L) = Khon nun
Orang tua = Khon kae
Orang lain = Khon een
Gadis/perawan = Saw
Orang ini = Khon nee'
Tiap Tiap orang = thuk thuk khon
Orang itu = khon nant

Wednesday, 24 February 2016

Mari Belajar Bahasa Thai (Bahagian 1)


Kawan2 nak belajar bahasa Thai ke? Jom kita masuk kelas dengan abam kie. Mula2 sekali kena praktik dulu yg ni pelan2

satu = neng
dua = song
tiga = saam
empat = si
lima = ha
enam = houk
tujuh = chet
lapan = ped
sembilan = kaw
sepuluh = sib

sawaddi krab/kha = selamat sejahtera ( "krab/khab" ditutur oleh boy dan "kha" ditutur oleh girl)
Selamat Pagi = Arun Sawad
Selamat Malam = Ratree Sawad
Selamat Tinggal = La korn
Apa Khabar? = Sabai di Mai?
Khabar Baik = Sabai di
Terima Kasih = Khob Khun
Terima Kasih (diucap oleh lelaki) = Khob Khun Krab (ada kalanya disebut Khob Khun Khab)
Terima Kasih (diucap oleh perempuan = Khob Khun Kha
Awak tinggal di mana? = Khun ju thi nai
Awak dari mana? = Khun ma chak nai
Bolehkah awak cakap bahasa Thai? = Khun phud phasa Thai dai mai?
Ya (diucap oleh lelaki) = Krab/Khab
Ya (diucap oleh perempuan = Kha
Ya = Chai
Boleh = Dai
Tidak = Mai
Tidak boleh = Mai Dai
pergi = Peai/pai
mari = Ma
Makan = Kin
Minum = Deum
Beritahu = Bouk/Bok
Tahu = Roou (lalau bahasa bm disebut 'ru')
Tidak Tahu = Mai Roou
Tidak Pandai = Mai Pen
Mahu = Aw/Ao
Tidak Mahu = Mai Aw
Di mana? = Thi nai?
Bila = Mea rai
Siapa = Khrai
Apa = Arai
kedai = Rarn
Jalan = Thanon
Rumah = Ban
Wang = ngen
Market = Talat
Ini Berapa? = Ni thau rai?
Itu Berapa? = Nan thau rai?
Mahal = Pheng
Murah = Thook
Banyak = Mak Mak (kalau nak ucap terima kasih byk2, ucap la "Khob Khun Mak Mak")
Sikit = Nid Noi
Senyum = Jim (kalau nak suruh awek senyum sikit, korang cakap la "Jim Noi")
saya (ditutur oleh girl) = chan
saya (ditutur oleh boy) = phom
cinta = rak
Suka = chob
kamu = ther
saya cintakan kamu/awak = chan/phom rak ther
saya suka awak = chan/phom chob ther
cik/awak = Khun
Dia = Khau

Sekian sahaja pelajaran kita pada hari ini. Nanti abam kie sambung di bahagian 2 pula. Tunggu ye....

Monday, 22 February 2016

FEB - MAC GIVEAWAY


Jika nak join giveaway yang mengancam ini, sila KLIK banner di atas!

Assalamualaikum. Semalam semasa blogwalking ke blog2 terpilih, abam kie terserempak dengan satu giveaway yang menarik dimana penganjurnya menawarkan 34 hadiah! Jadi abam kie terbuka hati untuk join giveaway ini. Mana tahu kalau ada rezeki, abam kie akan menjadi salah seorang daripada pemenang itu. Berikut SENARAI HADIAH yang disediakan:

Cash RM20 by Sho Fi Yan (5 pemenang)
Cash RM10 by Kimchaa (2 pemenang)
Topup RM10 dan RM5 by Nurrul Najihah (2 pemenang)
Topup RM5 by Syaza Raihanah (2 pemenang)
Topup RM10 by Amirah Azman (1 pemenang)
Topup RM5 by Hanis Zulaikha (4 pemenang)
Topup RM10 by Wan Syahirah (1 pemenang)
Topup RM5 by Azwar Syuhada (1 pemenang)
Illustration by Nur Masitah (1 pemenang)
Header by Nuraini Nabihah (3 pemenang)
Watermark by Ruqaiyah Amanina (2 pemenang)
2 pcs bookmark by me (7 pemenang)
2 pcs mask muka by me (3 pemenang)

Penganjur giveaway ini iaitu Cik Nad telah berpesan agar semua syarat yg ditetapkan mesti dipatuhi. Memang la banyak blog kena follow dan FB/IG kena like tapi Cik Nad kata boleh buat pelan2 sehingga selesai dilaksanakan sebelum tarikh tutup giveaway ini. Mesti jujur tau!

Hurry up because this giveaway starts from 15 February until 15 March!!!

"Giveaway ini dianjurkan oleh Nadratul Syazwana dengan kerjasama Sho Fi Yan, Kimchaa, Nurrul Najiha, Syaza Raihanah, Hanis Zulaikha, Nur Masitah, Nuraini Nabihah, Ruqaiyah Amanina, Amirah Azman, Wan Syahirah dan Azwar Syuhada ".


Friday, 19 February 2016

Things You Should Never Buy Cheap



Scoring a bargain and being able to save money is great but there are certain areas in life that you should not be skimping on. Check out the list below to find out what are the things you should never buy cheap!

Before we start listing out the items, here are a few of the criteria that we’ve used to help you determine why you should never buy these things for cheap:

If it is something that you use daily or regularly
If it is something that you consume
If it is something that involves your health
If it is something that you plan to use for a long time

Mattress and Bed

We spend 1/3 of our lives sleeping so you should never settle for cheap bedding materials. Invest in a good mattress to make sure it can support your spine properly which will then also allow you to sleep soundly and wake up feeling refreshed. So don’t wait until you develop a back problem before you look into getting a new mattress. By that time, you would have wished you’d spent a little bit more on your mattress and avoided the painful and sleepless nights.

Shoes

It may be tempting to keep up with the latest trends, but you should make sure that you have a few pairs of high quality shoes. This is especially relevant for your work shoes or those that you use on a daily basis. For example, a pair of well-crafted leather shoes will last longer than a few pairs of cheap shoes. You can mix things up in your closet but be sure to invest in good shoes; your feet will also thank you!

Ladies undergarments

This tip is especially for the ladies, do not buy cheap bras! Invest in bras that are the right size and will fit you properly. If you’re wondering why you should spend a bit more money on your bras, it’s mainly because a good bra will give you the proper support. Always remember, undergarments that are made out of better quality materials will feel and fit you better and in return they will also last longer.

Car parts

Don’t try to cut corners when it comes to your car and make sure you always get original parts for your vehicle. Pay more for essential items like your car tires and the brake pads which are important safety features of every vehicle. When you purchase good tires you will also ensure a better ride quality, so think of it as a long-term investment!

Food

Supermarkets usually have a clearance section where you can get food items expiring soon for up to half its original price. But before you clean house in the clearance shelves, hold up! You should pass on items like vegetables and fruits that are on clearance and instead pay a little bit more to actually get it fresh. When it’s something that has to do with what you put inside your body and involves your health, you really shouldn’t be so stingy.

Contact Lenses

If you use contact lenses because you have weak eyesight and prefer them over spectacles or for aesthetic reasons, always get high quality contact lenses. Even if there are cheaper options available, it’s better not to take the risk as if anything goes wrong, it can lead to severe eye problems in the future. So even if it costs you more money now, don’t be a cheapskate about it. This is your eyesight we’re talking about here.

Kitchen Utensils

Think along the lines of kitchen knives as well as your pots and pans. For your cookware, spending a little bit more will ensure that your food cooks quickly and evenly, and on top of that you will also have pots and pans that will last longer so you won’t have to replace it every few months!

For knives, you don’t have to go all out and get knives like the professional chefs. Invest in a few good knives that will stay sharper for longer and make your time in the kitchen a whole lot easier. Spending a bit more can also help you to avoid injuries and frustration in the kitchen, because no one likes getting cut by a blunt knife!

WorkTech Gadgets

Constantly trying to keep up with the latest gadgets is not a smart lifestyle move and can even land you into a never ending hole of debt. However, investing and getting a good gadget that lasts is a smart move. There are plenty of counterfeit products in the market from fake printer cartridges, mobile phones to gadget accessories and more which will most likely stop working or start to break apart after using it a few times. Save yourself from the hassle of having to make new purchases every time your gadget breaks.

Education

The cost of education in Malaysia is said to be amongst the most expensive in the world but as uttered by Derek Bok of Harvard University “If you think education is expensive, try ignorance”. Education is something you should not take lightly. Think of it as an investment for yourself or your children. We’re not saying you have to go to the most expensive or prestigious schools or higher education, but education is an area where you should try to get the best that your money situation allows you because it will empower you and it is among the most powerful investment for your future.

As the saying goes, don’t be penny wise and pound foolish. With the items listed above, we hope you now know which items you should not buy for cheap. And always remember, you get what you pay for!

Source: Fara Joifin

Wednesday, 17 February 2016

Belajar Memahami Fungsi Alexa Rank


My Alexa Rank As Of 12 February 2016

Assalamualaikum. Apa itu Alexa Rank? Apa fungsi alexa rank? Bagaimana mengecilkan atau meningkatkan alexa rank blog? Bagaimana cara daftar alexa untuk blog atau website? Apakah penting alexa rank untuk blog atau website? Nah mungkin itulah sekelumit pertanyaan yang akan muncul ketika pertama kali belajar blog kerana abam kie juga sempat mengalami dan timbul pertanyaan itu semua diawal abam menceburi dunia blogging dulu. Nah, pada kesempatan kali ini, izinkan abam kie berkongsi pengetahuan tentang alexa rank.

Apa itu alexa rank?

Rank atau alexa rank adalah sebuah ranking atau peringkat yang diberikan kepada blog atau website. Peringkat ini dihitung berdasarkan banyaknya traffic atau pengunjung yang diberikan oleh laman www.alexa.com, sehingga disebutkan alexa rank.

Seperti zaman kita bersekolah dulu, peringkat kelas yang baik adalah 1, 2, 3 dan seterusnya. Begitu juga di alexa, semakin kecil nilai peringkat blog di dalam alexa, maka akan semakin bagus kualiti blog atau web tersebut di search engine.

Selain berdasarkan banyaknya pengunjung, backlink juga sangat mempengaruhi nilai peringkat blog di dalam alexa rank.

Bagaimana cara kerja Alexa di dalam blog?

Setelah blog kita didaftarkan pada di www.alexa.com, maka untuk mengetahui kedudukan blog atau web kita harus memasang meta tag yang diberikan oleh alexa dan juga memasang alexa toolbar di browser kita. Dan kemudian meta tag dan toolbar inilah yang akan memberikan maklumat pengunjung atau traffic dan backlink blog kita nantinya kepada laman alexa.

Bagaimana Alexa memberikan nilai peringkat kepada blog?

Seperti yang telah abam nyatakan di atas, nilai akan diberikan dari yang terkecil sampai yang paling besar. Semakin banyak pengunjung yang datang, akan membantu menurunkan nilai angka blog kita di alexa. Semakin kecil nilainya, maka akan semakin baik.

Dan bukan hanya banyak pengunjung saja yang akan mempengaruhi nilai blog di alexa, tapi juga banyak baclink yang masuk ke dalam blog atau website kita juga. Semakin banyak baclink, sudah tentu semakin cepat angka blog kita akan mengecil.

Pentingkah Alexa bagi blog atau website?

Bagi abam kie, ini sangat penting kerana kedudukan alexa ini akan menjadikan nilai pengukur seberapa berkualitinya blog atau web kita di search engine. Terutama jika anda ingin menjadikan blog atau web yang sedang anda kelolakan sebagai mesin wang! Tentunya ini sangat mempengaruhi sekali bagi kemajuannya.

Tapi, jika anda hanya ingin membuat blog untuk media menulis saja, mungkin nilai ini tidaklah penting. Dan boleh saja anda abaikan untuk urusan alexa rank ini.

Nah, jika anda sudah faham dengan sedikit penjelasan saya diatas, dan jika blog anda sudah didaftarkan di laman alexa, maka tugas selanjutnya adalah mengecilkan angka nilai alexa blog anda.

Inilah hasil pemahaman abam dari fungsi alexa yang dapat abam sampaikan kali ini. Kedudukan alexa blog bukanlah jaminan bagi blog kita dapat muncul di laman pertama enjin pencarian internet. Yang menjaminkan blog anda akan selalu terpampang di enjin pencarian adalah kualiti isi kandungan dan bagaimana anda mengoptimumkan blog melalui page dan juga off-pagenya.

Dari hasil penelitian abam ini dapat abam simpulkan bahawa nilai ini hanya menjadi kayu pengukur bahawa blog kita memiliki peringkat yang baik di enjin carian. Sedangkan, untuk menjadikan entri blog kita muncul di halaman pertama adalah tergantung dari kualiti isi kandungan, reset keyword, entri log, SEO page dan juga off-page.

Selain itu, promosi juga sangat membantu untuk meningkatkan kualiti blog kita di enjin carian dan juga menurunkan nilai alexa blog anda. Oleh itu, penting sekali sebuah media sosial untuk berkongsi artikel anda. Namun, harus tetap perhatikan tatacaranya dan tidak membabi buta agar setiap kali artikel yang anda siarkan di media sosial tidak menjadikan spam dan akhirnya boleh membahayakan blog anda.

Semoga tulisan ini bermanfaat bagi anda yang membacanya. Sekian dan terima kasih dari abam kie.

Monday, 15 February 2016

Tawaran Menyertai Blog List Abam Kie!


Assalamualaikum. Apa khabar sahabat2 blogger sekalian? Selamat kembali bertugas setelah seminggu bercuti CNY. Pada musim CNY lalu blog abam kie kekurangan pelawat. Maklumlah kan bila cuti maka aktiviti blogwalking terhenti seketika. X apalah, abam faham kerana abam juga ada tanggungjawab lain. Bukan nak hadap blog 24 jam kan?

Baiklah, pada hari ini abam kie dengan sukacita ingin menjemput kawan2 untuk bertukar2 link (pautan) blog dgn abam. Dengan kata lain abam kie letakkan link blog kwn2 di blog list abam kie dan kawan2 meletakkan link blog abam kie di blog list kawan2. Mudah kan? Apa faedahnya bertukar2 blog list ni? Tak lain dan tak bukan ialah untuk menaikkan traffik di blog masing2. Selain drp itu dapat mempopularkan blog masing2 kpd bakal follower. Orang putih kata: I scratch your back, you scratch my back!

OK, jadi kawan2 nak sign MOU dgn abam kie tak? Sebelum tu baca syarat2 dan terma di bawah. X susah pun. Janji jujur dan ikhlas.

1. Mohon kawan2 follow blog dan Google+ abam kie. Kepada yg sudah follow sila abaikan syarat ini. Dalam masa 24 jam abam kie akan follow you back!

2. Letakkan link blog abam kie (www.zukidin.com) di blog list utama blog kawan2. Jangan letak kat blog yg dikhususkan utk blog list plak! Abam Kie akan lakukan perkara yang sama.

3. Pastikan blog kawan2 tu dikemaskini semalas2 pun 3 minggu sekali. Kalau kawan2 tengok di blog list abam kie, entri blog kawan2 dlm blog list yg terlama pun ialah pada 3 minggu lepas. Bila cecah je '4 weeks ago' maka abam kie akan buang link blog kawan tersebut. Jangan ragui kerajinan abam kie kemaskini blog kerana abam kie update 3 kali seminggi lagi!

Sekiranya kawan2 setuju dengan syarat2 di atas sila tinggalkan link blog di ruangan komen dan laksanakan syarat2 yang telah dinyatakan. Jika ada persoalan sila emel je terus ke zukidin@gmail.com.

Terima kasih dan selamat bekerjasama.

Friday, 12 February 2016

Jemputan Kenduri Kahwin Semasa Cuti Tahun Baru Cina


Assalamualaikum. Seperti lazimnya bila menjelang musim perayaan maka ramailah pasangan pengantin akan mendirikan rumahtangga. Abam kie pun tidak terkecuali. Oppss! Tidak terkecuali daripada menerima kad jemputan kenduri kahwin la.. nak mampus kalau cuba cari satu lagi? hehehehe.. Kalau orang masih menjemput kita tu tandanya mereka masih mengingati kita. Kalau tak, mereput ajelah di rumah waktu cuti tahun baru cina ni..

Jemputan pertama pada pada Sabtu lepas di rumah Cikgu Nubli. Anaknya yang sulung kahwin. Kebetulan anak2nya yg no 2, 3 dan 4 tu abam kie ajar semasa tingkatan 4 dan 5. Abam Kie gi seorang je sebab jalan ke rumahnya sempit dan becak.

Pada hari Ahad pula abam kie memenuhi jemputan kenduri kahwin di kampung sebelah isteri di Pasir Mas plak. Selepas tu pi kenduri aqiqah anak perempuan rakan sejawat, Cikgu Najib di Kg Salor, Kota Bharu.

Hari Isnin pula sibuk sikit kerana ada 3 buah rumah yg perlu dikunjungi. Pertama sekali ke rumah biras abam kie kerana adik lelakinya membawa balik isteri bertempat di Kg Sat Hilir. Kemudian abam kie ke rumah bekas pelajar Mohd Ridzwan yg bertugas di SM Sains Banting kerana perkahwinannya dgn rakan sekolahnya dahulu. Akhir sekali abam kie bergerak ke rumah seoarang lagi bekas pelajar, Nur Amira yg bekerja di CIMB Kg Kerinchi kerana dia juga naik pelamin.

Jemputan kenduri kahwin disudahi dengan kunjungan ke rumah kakak abam kie di Dungun, Terengganu kerana anak saudara abam, Al-Zaim pun mendirikan rumahtangga tanggal 30 Januari lepas. Cuma majlis menyambut menantu diadakan lewat sedikit iaitu pada 13 Februari 2016.

Kepada semua pengantin baharu, abam kie ucapkan selamat menempuh alam rumahtangga yg penuh pancaroba dan semoga kekal bahagia hingga ke Jannah. Aamiin.. 

Wednesday, 10 February 2016

POLIGAMI MEMURAHKAN REZEKI?


This is something exciting especially to all men who are willing to practise polygamy. All the best and abam kie wishes you all the best!

Pada suatu hari Rasulullah s.a.w. didatangi oleh seorang lelaki. Lelaki ini mengaku dirinya seorang yang miskin. Kemudian ia meminta jalan keluar agar terlepas dari belenggu kemiskinan.

Rasulullah s.a.w tanpa banyak fikir lagi terus menyuruh lelaki itu berkahwin. Lelaki ini sangat senang dengan saranan yang diberikan Rasulullah. Dengan keyakinan yang mantap, akhirnya lelaki itu berkahwin. Setelah sekian lama berkahwin, lelaki itu datang lagi kepada Rasulullah dan mengadukan nasibnya, “Ya Rasulullah saya sudah berkahwin tetapi masih tetap miskin, bagaimana ya Rasulullah ?”. “Kahwin lagi,” jawab Rasulullah singkat.

Si lelaki tanpa banyak bertanya lagi. Beliau percayakan kepada Rasulullah. Sebab tidak mungkin Rasulullah mahu menipu ummatnya. Akhirnya lelaki itu berkahwin lagi dengan gadis lain. Namun beberapa waktu kemudian lelaki itu datang lagi kepada Rasulullah dan mengadukan masalahnya : “Ya Rasulullah, isteri saya sudah dua tapi saya masih miskin, bagaimana ya Rasulullah… ?” keluh lelaki itu. “Kahwin lagi,” jawab Rasulullah singkat.

Hati lelaki itu berasa senang apabila mendengar jawapan Rasulullah. Kemudian beliau berkahwin buat kali ketiga. Namun setelah beberapa lama keadaan tetap juga belum berubah. Mulanya ia malu mengadu kepada Rasulullah, tapi apakan daya ia masih tetap miskin. Dengan berat hati beliau mendatangi Rasulullah dan menyampaikan masalahnya. “Ya Rasulullah, engkau telah menyuruhku menikah untuk ketiga kalinya, tapi aku tetap miskin. Sekarang apa yang harus kulakukan?”, adu lelaki itu. “Berkahwinlah lagi,” kata Rasulullah.

Akhirnya si lelaki itu menikah buat kali keempat. Dan benarlah kata Rasulullah. Ternyata isteri keempatnya ini membawa kebahgiaan di dalam kehidupannya. Dengan kepandaiannya menenun, ia mengajar kemahiran tersebut kepada tiga madunya. Akhirnya usaha tersebut mendatangkan keuntungan dan kekayaan. Perusahaan industrinya maju dan mampu mencukupi keperluan rumah tangga lelaki itu serta isteri-isterinya.

Sabda Rasulullah bermaksud :
“Carilah rezeki dengan menikah” (Riwayat Ibnu Abbas)

Firman Allah Taala bermaksud :
“Dan kahwinilah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.”(surah an-Nur :32)

Dengan mengambill iktibar dan teladan dari kisah di atas, Insya-Allah jika niat kita ikhlas dan murni serta tujuan berkahwin itu kerana Allah, tidak mustahil segala gejala-gejala sosial dapat dihindarkan.

Mari kita amalkan.

Janji Allah Benar! Maka jika yakin dengan janji-janji Allah, bersabarlah dan taati perintahNYA dan RasulNYA.

☝jadi kan ini azam thn baru anda. Aamiin....

Monday, 8 February 2016

Melanggan Pek Nilai Astro


Assalamualaikum. Kawan2 ada melanggan Astro kan? Pakej apa yg kwn2 langgan? Abam Kie cuma melanggan Family Pack with HD sahaja. Tu je yg termampu sbb pakej HD tu pun dah RM26.50 termasuk GST! Kalau x langgan HD terasa tak berbaloi plak ada TV LED kan? Lagipun anak2 suka tengok ch329 dan 328 tu manakala abam suka ch721. 

Namun begitu pada 22 Januari lalu abam menerima panggilan dari Astro yg menawarkan pakej Nilai dengan harga RM97.50 sebulan. Selain daripada itu abam kie akan dapat menonton semua saluran secara percuma selama tempoh kontrak selama 6 bulan! Org Astro tu kata tawaran ni dibuka kpd pelanggan2 yg membayar bil on time. Saja nak bodek aku lah tu! Lepas tu dia kata selepas 6 bln aku boleh teruskan atau kembali ke pakej Family HD. 

Abam fikir la jugak..Nak terima atau tidak. Skrg ni pun bayar RM68.50. Tambah RM29 dapat tengok semua channels! Wah! Hebat tu.. x apalah... I give it a try. Lagipun 6 bln je bayar mahal. Pas abam downgrade la balik. Bila abam bagi persetujuan, x sampai 5 minit dah boleh tengok semua channel kecuali Astro First dan Best. Anak2 pun suka boleh tengok Cartoon Channels manakala isteri abam boleh tengok pakej Mustika. Abam plak buleh layan saluran Sukan. Alhamdulillah.

Moralnya, x apa sekali-sekala berhabis untuk Astro asalkan kita tak membazirkan masa di depan TV sampai melupakan tanggungjawab masing2. Wallahualam.

Saturday, 6 February 2016

Segmen Ucing Nak Url 3

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/02/segmen-ucing-nak-url-3.html


Segmen Ucing Nak Url 3

Hi, Blogger. Segmen Ucing Nak Url kembali lagi! "Ucing Nak Url Bahagian 3." Kepada yang ketinggalan Segmen Ucing Nak Url Bahagian 2, bolehlah menyertai segmen ini. 40 penyertaan akan menyaksikan artis popular dari Hollywood dalam bulatan merah. Siapakah artis tersebut .?

Syarat-syaratnya mudah :

1) Follow Blog Ucing Kadayan Dan Google +
2) Buat Tajuk Post " Segmen Ucing Nak Url 3 "
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan dalam box dan paste ke dalam ruangan HTML dan publish.
4) Tinggalkan URL post anda ke Ruangan Komen Di sini.

URL post anda akan saya jadikan Home Blog anda. Tarikh tutup segmen 17-2-2016. Jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan artis terkenal dan popular dari Hollywood..!!

Friday, 5 February 2016

Mengapa perlu bertukar kepada OneXOX?


Assalamualaikum. Abam Kie menggunakan talian pascabayar Celcom First namun begitu abam kie merasakan perlunya ada second phone untuk digunakan semasa kecemasan ataupun bila line Celcom down terutama sekali waktu musim perayaan. Jadi abam kie memilih Onexox sebagai talian kedua. Mengapa abam kie memilih OneXox? Nah! Ni dia KELEBIHAN PRABAYAR ONEXOX:

1) Harga Rm10 shj..
Semua orang mampu beli.. Dalam ade kredit Rm5.. Boleh Beli Simcard No Baru atau Simcard Kekalkan No Lama.. Menggunakan Coverage Celcom (Coverage Terbaik dan Terluas)..

2) Rate call Murah
5 sen -  Untuk 10 saat Pertama/Termasuk Voice Mail..
9 sen -  Untuk setiap 30 saat(semua rangkaian)..
6 sen -  Ke Frend n family no(Semua Rangkaian) Setiap 30 saat..

Caj panggilan 30saat per block..

Telco lain call 1 saat pun dikira seminit..
Buat apa call dari sim yang rate callnya per minute?

Kalau ikut minit:
15 sen Seminit -  Sesama Rangkaian
18 Sen Seminit - Semua Rangkaian
12 Sen Seminit - Frend n Family Semua Rangkaian

3) 1800 sms Percuma XOX ke XOX.. Tiada tempoh luput..

4) Friend & Family ALL TELCO
Boleh Buat 10 No SEMUA RANGKAIAN sebagai Friend n Family no.. (Maxis, Celcom, Digi dll Semua boleh masuk). CALL 6 sen shj.. Satu2nya telco yg boleh masuk Semua Nombor, Semua Telco sebagai Friend n Family no.. SMS 2 sen shj...

5) 6% Credit Back!
GST yang anda bayar bila topup Dipulangkan semula / Ditambah 6% daripada jumlah Topup yang anda lakukan..

6) Validity Tarikh Expired dipanjangkan kepada 2 Tahun 4 Bulan!
Jimat.. Xperlu Topup setiap bulan.. Kalau x topup selama 2 tahun pun Masih Boleh Buat Call selagi ada kredit.. Tarikh Luput ini bertambah setiap kali kita topup, bukan ikut tarikh topup.. Tapi bertambah bermula Expired date..

7) Syarikat Milik Bumiputera Islam..
Berhijrahlah kepada telco yg CEO dan Company yang Bumiputera Islam.. Anda sendiri tentu sedia maklum kemana perginya sebahagian pengagihan keuntungan telco lama anda yang bukan bumiputera islam...
- Simcard Prepaid yang PATUH SYARIAH Tanpa Caj2 Tersembunyi..
- Tidak menyokong atau tidak boleh sms untuk Program Pembaziran..
- Mereka yang tak nak kredit mereka (atau keluarga) digunakan untuk undian program realiti tv (onexox tak provide service utk sms short code 5 digit).

8) Data INTERNET BERKELAJUAN TINGGI 3 - 8Mbps (Lain2 Telco kebanyakannya speed 1.5Mbps sahaja).
- Internet Murah.. Sebulan 1.5GB Data Hanya Rm28 (Lain2 Telco biasanya 1Gb shj).
- Dijamin Tiada Kehilangan Kredit Selepas Kuota Internet Habis.
- Tidak tolak kredit jika ter on data mobile pd hp tapi kita xlanggan Internet (Tiada Terma Pay Per Use ).

9) GANJARAN 6% daripada jumlah topup kawan yg anda perkenalkan.. Setiap Kali Mereka Topup, seumur hidup!

Jadi apa lagi? Belilah simpack OneXox sekarang juga! Abam Kie telah berubah, anda bila lagi? Hehehehehe.

Wednesday, 3 February 2016

Pesanan kepada anda yang berusia 50 tahun


PERTAMA: MASA MENGUMPUL HARTA SUDAH HABIS. FOKUS SEKARANG UNTUK GEMBIRAKAN ORANG LAIN.

Fokus pada nak menggembirakan orang lain. Sekarang bukan masa untuk cari harta lagi.

KEDUA: JANGAN TINGGALKAN APA-APA UNTUK ANAK-ANAK. MEREKA PERLU USAHA DAN CARI SENDIRI.

Rancang macamana nak belanjakan duit simpanan. Anda patut gembirakan hidup anda dan ganti apa yang tak dapat buat sebelum ini. Kalau mampu pergilah melancong.

Jangan tinggalkan apa-apa kepada anak-anak yang boleh buatkan anak-anak bergaduh. Dengan meninggalkan sesuatu akan bawa masalah bila anda sudah tiada nanti.

KETIGA: BUAT KERJA JANGAN BERTANGGUH.

Lakukan pada saat ini dan sekarang, bukan semalam dan esok. Hanya hari ini sahaja yang anda boleh kawal. Semalam telah pergi dan esok mungkin takkan berlaku.

KEEMPAT: DIDIKLAH ANAK CUCU DENGAN AGAMA

Bergembira dengan cucu-cucu (jika ada) tapi jangan jadi "full time baby sitter". Itu bukan tanggungjawab anda untuk jaga mereka. Jangan rasa bersalah tak jaga anak sesiapapun termasuk cucu sendiri.

Tanggungjawab anda adalah terhadap anak-anak anda. Selepas mereka dewasa dan menjadi ibubapa tugas awak telah tamat. Biarkan anak-anak anda sendiri yang jaga anak-anak mereka.

KELIMA: KALAU SAKIT BERSABARLAH.

Terimalah sakit dan lain-lain kelemahan fizikal. Ia adalah sebahagian daripada proses meningkatnya umur. Bersyukur dengan keupayaan kesihatan yang anda ada.

KEENAM: DUNIA NI BUKAN TEMPAT KAMU DAPAT APA YANG KAMU HENDAK.

Kenali siapa diri anda dan apa yang anda ada sekarang. Jika anda tak dapat apa yang anda nak, ketahuilah itu semua dah terlambat.

KETUJUH: BERSAMALAH DENGAN MEREKA YANG IKHLAS MENYAYANGI ANDA.

Berbahagialah dengan pasangan anda, anak-cucu dan rakan-rakan anda. Mereka yang betul-betul sayangkan anda, sayang anda seadanya.

KELAPAN: BERLAPANG DADALAH.

Memaafkan dan terima kemaafan. Maafkan diri sendiri dan orang lain. Lapangkan minda dan hati.

KESEMBILAN: SEGERALAH MEMBINA AKHIRAT ANDA. IA PASTI BERLAKU.

Berkawanlah dengan kematian. Ia kitaran semulajadi dalam kehidupan. Jangan takut akan ia. Kematian adalah permulaan hidup yang lebih baik.

Jadi bersedialah! Bukan untuk mati tetapi untuk bertemu Yang Maha Esa Allah Swt.

KESEPULUH: BAYANGKANLAH KEGEMBIRAAN HIDUP DI SYURGA YANG KEKAL. IA SANGAT HAMPIR.

Hiduplah dengan aman bersama Yang Maha Esa. Untuk Dialah yang anda ada setelah anda meninggalkan dunia ini.

Sumber: PROFESSOR DR. HARLINA SHIRAJ

Monday, 1 February 2016

15 unspoken rules of courtesy that everyone should adhere to



Times are changing. A lot of the rules in our society, that were once very rigid, are now something that we hardly pay heed to. But while some rules and regulations, on what might be considered as good behavior, are obsolete now; there still exists a bunch of unspoken ones that one needs to adhere to.

These are rules that have a lot to do with commitment, gratitude, privacy and general courtesy.

1. When you borrow someone's car, fill up the tank as a way of saying thank you.

2. Make sure that you don't forget to return that book you borrowed.

3. In case you miss a call, drop a message as soon as possible if you're unable to call.

4. When using someone's phone or computer, don't go through his stuff without permission.

5. Don't break up with someone over text messages.

6. Always leave the last piece for the person who bought it unless he insists he won't eat it.

7. Don't use speaker phone to have a two-person conversation unless your hands are unable to hold the phone.

8. Turn the volume down when you're watching a video or playing a game on your phone in a public place, or better yet, use headphones.

9. When someone else cooks for you, offer to help clean up the kitchen.

10. Don't let your arguments escalate in public, find someplace else to continue arguing where others won't feel uncomfortable.

11. If you stay the night at someone's house, make the bed or fold the blankets when you leave.

12. Pay back borrowed money as soon as possible no matter how little the amount is. Don't assume that they don't need it and never make them ask you for it.

13. If you ask your friends for help with some housework, feed them as payment.

14. When someone buys you food or drinks, try to return the favour within a week.

15. Don't smoke when someone around you is visibly uncomfortable.

Abam Kie hopes all the social courtesy mentioned will make us a better person.
;