Saturday, 30 July 2016

Fantastic 7 Giveaway by SpendaLusuh

Saturday, July 30, 2016 5

Assalamualaikum. Dah lama abam kie x join mana2 GA sbb kecewa x menang hadiah. Sekali tengok GA anjuran SpendaLusuh ni macam lumayan je hadiahnya terus abam kie nak join. Mana tahu ada rezeki kali ini. Kalau hadiah setakat tersenarai selama sebulan dalam blog list memang abam kie x nak join sebabnya semua follower abe kie akan dimasukkan ke dalam blog list abam kie FOC!

OKlah, membebel lama2 x de gunanya. Jadi apa lagi kawan2? Jom la join GA ini dengan 'mengelik' banner di atas. Sekian. Terima kasih.

Wish me luck, please...

Friday, 29 July 2016

Apabila Salam Dihulur Tidak Disambut....

Friday, July 29, 2016 14

Assalamualaikum.Mesti kawan2 terkejut apabila membaca tajuk di atas kan? Maaflah sebab kali ini abam kie nak buat entri sensasi sikit. Nak tahu apa cerita panas abam kie kali ini? Sila baca keluhan abam kie di bawah ini ya?

Seperti kebanyakan blogger yg lain abam kie akan rasa teruja bila dapat follower baru. Sejak mula kembali berblog pada Nov 2012 pengikut abam kie sudah berjumlah 950 orang. Ini hasil kerja keras abam kie mempromosi blog yg suam2 kuku ini melalui blogwalking, menyertai GA dan segmen dan kunjungan hormat. Salah satu cara yg mudah utk follow blog org ialah dgn menyertai GA atau segmen. Lepas tu abam kie follow la blog2 peserta segmen n GA berkenaan. Siap abam kie buat senarai dalam fail excel lagi. Biasanya abam kie akan tulis komen atau tinggalkan jejak di chatbox. Siap bagitahu abam kie folo blog mrka dan ajak mrka jenguk2 blog abam kie bila ada masa. X suruh pun mrka follow back. Tapi kalau mrka tu reti bahasa maka mrka sepatutnya follow back la blog abam kie tu. Bukannya luak pun. Dunia blog Malaysia ni sempit aje. Jadi x perlu sombong n perasan bagus! Sedangkan blogger retis Mia Liana dan Hasrul Hassan pun sudi follow blog abam kie. Ini kan pula blogger baru nak up!

Tapi yg buat abam kie bengang ni daripada 100 blog yg difollow cuma 10 aje yg follow back! Abam Kie bagi masa 1 bulan untuk mrka folo back. Jika tak folo gak maka abam kie akan unfollow mrka! Baru adil! Kalau kwn2 tgok dlm pic kat atas tu kalau bertanda 'X' tu ialah blogger yg x reti2 nak menyambut salam perkenalan dari abam kie. 

Nampaknya hasrat abam kie nak mencari follower ke 1000 sebelum 31 Dis 2016 makin sukar digapai. Namun abam kie bersyukur krna masih ada lagi kwn blogger yg sudi komen entri abam kie n klik iklan adsense dan nuffnang tu. Jasa kalian amatlah abam kie hargai. Teruskan berkunjung ke blog abam kie ini. In Shaa Allah, ukhwah yg terjalin di alam maya akan terus berkekalan jika kita saling menyapa biar pun belum pernah bersua. In Shaa Allah.

Sekian. Terima kasih.

Wednesday, 27 July 2016

Membuka akaun simpanan Bestari-i di Public Bank

Wednesday, July 27, 2016 7

Assalamualaikum. Anak sulung abam kie, Nur Anis Dalilah sudah pun mencecah 13 tahun. Terasa sekejap je masa berlalu. Lalu abam kie terfikir untuk membuka akaun bank di atas namanya sendiri. Sebelum ni dia memang pun ada akaun Tabung Haji dan Maybank tapi atas nama abam kie aje. Setelah google akaun remaja yg sesuai abam kie tertarik untuk memilih akaun simpanan BESTARI-i di Public Bank. Jadi pada awal Ramadhan lalu kami berkunjung ke cawangan PB Tanah Merah, Kelantan. Proses nak buka akaun pun cukup mudah. Cuma bawa kad pengenalan! Staff di situ juga mesra pengguna dan kami tidak perlu menunggu. Terus dapat giliran! Antara ciri-ciri akaun Bestari-i ialah:

1.Kemudahan untuk membuka akaun bagi individu di bawah umur 18 tahun dengan deposit serendah  RM20.00 sahaja. Baki minima RM20 ini hendaklah dikekalkan di dalam akaun pada setiap masa.

2. Hibah (jika ada) akan dikreditkan ke dalam akaun penyimpan pada setiap 1 hb.

3. Kad ATM disediakan kepada remaja di atas 12 tahun. Tapi kena caj RM8 setahun la...

4. Buku simpanan disediakan.

5. Pengeluaran wang tanpa had.

6. Penukaran automatik kepada akaun simpanan Wadiah apabila penyimpan mencapai usia 18 tahun.

7. Kemudahan ATM dan perbankan internet [Pbe].

Jadi kepada ibubapa di luar sana yg berhajat untuk membuka akaun simpanan Islamik untuk anak2 remaja mereka bolehlah berbuat demikian di cawangan Public Bank yang berhampiran.

Sekian. Terima kasih.

Monday, 25 July 2016

Elektrik terputus pada malam 30 Ramadhan dan 1 Syawal

Monday, July 25, 2016 2
Elektrik terputus pada malam 30 Ramadhan dan 1 Syawal

Assalamualaikum. Kisah benar ini sudah lama berlaku cuma pada kali ini baru abam kie berkesempatan untuk menulis dan berkongsi pengalaman perit ini dengan rakan2 blogger sekalian. Mohon baca dan hayati... Terima kasih.

Pada malam 30 Ramadhan 1437H abam kie baru saja nak melelapkan mata apabila lampu tiba2 terpadam pada jam 12.10 tengah malam. Cepat2 la abam kie bangkit dan mencari lampu suluh dan lilin. Mujurlah ada baki lilin yang tersimpan di dalam laci kabinet. Bila abam kie tengok rumah2 jiran nampak terang-benderang aje! Hairan tul kenapa rumah abam kie je bergelap? Bil api memang bayar on time sokmo! Tengok lampu jalan di depan rumah jiran pun menyala. Lalu abam kie gi check kotak suis utama. Cuba tolak suis tu ke atas kot2 tadi kena tendang ke apa. Tapi ternyata memang x de api. Lalu abam telefon TNB. Mujurlah staff dia belum tidur. Dia berjanji akan memulihkan elektrik dalam masa 1 ke 2 jam. Sabor je la. Alhamdulillah. Dalam jam 12.40 am bekalan sudah pulih. Kalau tak memang abam kie sukar nak sahur pada pagi tu.

Pada malam raya plak keadaan sama berlaku. Yang peliknya berlaku pada masa yg hampir sama gak! Kali pertama call TNB tak dapat. Mungkin mrka balik kampung kot? Kita dah la panas dan bergelap ni. Pintu dan tingkap rumah kena buka sikit bagi kemasukan udara. Tapi bila buka tingkap, nyamuk plak masuk! Adoiii... Sejam kemudian baru la buleh call TNB. Janji mcm biasa la... dalam 1 ke 2 jam. Tapi tunggu punya tunggu dalam jam 4.40 am baru la lektrik kembali pulih. Abam Kie meme x leh tdo kalu panas dan banyak nyamuk. Rasanya kul 5am baru la terlena. Dekat jam 7 baru sedar. 

Rasa malas tul nak gi solat raya sebab mengantuk tp abam kie kuatkan semangat sebab setahun sekali je kan solat raya aidil fitri? Balik dari masjid abam kie nak tdo jap tp org rumah n anak2 nak gi beraya gak. Geram tul! Maka kul 11am kami keluar beraya. Tu pun bawa kereta mcm org mabuk sbb line pun nampak dua. Sempat la beraya di dua buah rumah di Pasir Mas tu, kg isteri. Pas tu gi berehat di umah mentua jap. Selesai solat Zuhur abam kie n anak2 terus tdo jap. Asar baru bangun. Kalau tak buat mcm tu meme x larat nak memandu n beraya la jawabnya. Hari Raya pertama tu kami beraya sampai Maghrib di Pasir Mas. Akhirnya kami selamat tiba di rumah di Tanah Merah pada jam 8.05pm. 

Begitulah pengalaman pahit abam kie terputus bekalan elektrik pada malam terakhir Ramadhan dan malam raya. Semoga ianya tak akan terjadi lagi pada masa hadapan. Aamiin...

Friday, 22 July 2016

Beza jawapan pemimpin Malaysia dengan pemimpin negara luar

Friday, July 22, 2016 9

Beza jawapan pemimpin kita dn pemimpin negara luar. Sila baca sampai habis. Terima kasih.

Pemimpin kita:

1. Taknak jem?", Jalan kaki.
2. Nak jimat minyak?", Kayuh basikal.
3. Harga lauk/kueh mahal?", Sila buat sendiri.
4. Harga daging/seafood/sayur/barang naik?", Jgn makan.
5. Tol naik harga?", Takyah lalu ikut tol, gi ikut jln lama tu.

Pemimpin luar:

1. Taknak jem?", Takpa, kita besarkan jln, kita bina yg bertingkat.
2. Nak jimat minyak?", Kita trunkan hrga myk dn kita sediakan kmudahan awam yg selesa dn murah.
3. Harga lauk/kueh mahal?", Takpa kita akan naikkan subsidi, kita tak tarik!".
4. Harga daging/seafood/sayur/barang naik?",  Takpa kita naikkan subsidi, kita tak tarik!".
5. Tol naik harga?", Takpa kita jamin jln yg bertol tu tkkan jem dn rosak, byrlh demi klancaran dn keselesaan anda!".

Tak takut rosak ekonomi?",

Pemimpin kita:

Ohh, bankrap negara ni kalau beri camtu.

Pemimpin luar:

Usah risau weh, maju mundur negara terletak pada pemimpin yg bijak urus tadbir harta dn hak negara!".

Sokongan rakyat:

Akan naik mencacak pda pemimpin yg menyenang dn mengenyangkan mereka. Wlau badan terbelah dua, namun sokongan tkkan brganjak!". Tak gitu?".

Soalan:

Nak tukar pemimpin ke nak kna tukar negara?".

Sumber: (Dato' Syed Mohammad Faiz Azemmant)

Wednesday, 20 July 2016

Adab balik beraya di kampung

Wednesday, July 20, 2016 7

Hari Raya Aidil Fitri sudah berlalu dan ramai perantau pulang ke kampung masing2 untuk beraya. Mereka kini sudah kembali ke ibu kota. Untuk mudahkan urusan ketika balik raya di rumah mak ayah di kampung pada hari raya Aidil Adha nanti, sila ikuti 15 langkah berikut:
1. Bawa balik seterika sendiri. Supaya x berebut. Kalau muat boot, angkut iron board sekali. Berus & ubat gigi. Kalau beli tinggalkan bila kita blk rumah kita. Ibubapa mampu xpo mereka dah sediakan utk anak cucu blk.
2. Rumah di kampung kadang x ada aircond, kipas terhad, bawa balik 1 kipas sendiri.

3. Jgn tidur homestay@hotel kecuali terdesak. Rumah kpg mgkin kurang selesa skit. Jgn merungut panas @ asyik berkipas mentang2 rmah kita berecon kerja dlm econ. Hayati kesusahan ibubapa besarkan kita dlu hingga kita blh berkerjaya bagus. Kita pun bkn besar dlm econ. Tok sah dok mengada2.

4. Bawa blk toto selimut & bantal pun blh. Extension cable. Bila ramai2 blk x cukup smua tu

5. Hadir solat raya dimasjid @ surau kampung kita. Salam dgn org2 kpg yg kita jumpa. Senyum angguk dr jauh pun ok jgk.

6. Jgn merokok dlm rumah. Hormat ipar duai yg x merokok.

7. Elakkan anak-anak 24 jam dengan talipon, mak ayah  kena elak dlu. Kepimpinan melalui tauladan. Masa di kpg mak ayah adik beradik kita nk sembang dgn kita.

8. Jaga aurat,jgn bertuala @ tanpa baju bg yg lelaki.

9. Santuni adik beradik yang sedikit 'kurang' dari kita. Jangan sembang bab benda2 mahal @ melancong sana sini Kalau ditanya, boleh dijawab ringkas. Fokus pada silaturrahim.

10. Siap duit raya pada mak ayah,adik2 yg masih belajar ikut kemampuan. Jika mak ayah tolak Alhamdulillah.Sikit atau banyak, kena bagi.  'Keberadaan' kita bersama mereka lebih disyukuri.

11. Jangan terperap dalam bilik. Ringan-ringankan tulang bantu apa yg patut @ ziarahi sedara mara. Menantu perempuan jgn tarik muka keriput muncung panjang kena ingat syurga suami kita bawah tapak kaki ibunya syurga kita bawah tapak kaki suami. Melukai hati orgtua,anak menantu kita bakal melukai kita plk. Tu janji Allah.

12. Kalau ada lebihan rezeki, beli barang-barang dapur ibu skit. Blh ringankan beban org tua yg kurang mampu bila anak cucu sebuah bas blk.

13. Jangan mudah terasa tutur kata adik beradik ipar duai yg mulut "laser" Berlapang dada. Kita dah jd org tua.Jangan cemari kemaafan syawal dengan kemarahan kita.

14. Beraya di rumah mertua, cuba enjoy dan menerima seadanya. Mungkin tak sama dengan raya kat rumah sendiri. Tapi nasiblah, sapa suruh kahwin!

15. Balik kampung bukan kerana budaya. Tp tempat kita dilahirkan, besarkan, sekolah dan kerana mak ayah tanggungjawab kita. Kalau mereka tiada, kubur dan memori bersama mereka ada di sana. Nikmati,hargai dan syukuri sebelum org tua pergi.

Sila tambah kalau ada tertinggal! Pandai2 lah bg giliran raya bg yg masih ada orgtua. Salam Syawal

Taqabbalallahu Minna Waminkum...

Monday, 18 July 2016

Menebus mata ganjaran Astro Circle

Monday, July 18, 2016 6
Abam Kie x sedar yg pelanggan Astro akan mendapat mata ganjaran astro circle dan boleh ditebus dgn hadiah2 yg menarik sehinggalah abam kie menerima bil bulan Mei lalu. Dalam bil tu ada dekat 1800 mata dan ASTRO meminta abam kie menebus hadiah dengan segera sebelum mata ganjaran itu luput. Rupa2nya mata ganjaran diberikan mengikut tempoh kesetiaan pelanggan terhadap Astro. Macam abam kie yg sudah melanggan Astro sejak 2005 maka mendapat 70 mata setiap bulan.

Lalu abam kie menebus 4 item seperti yg kwn2 lihat di atas. Alhamdulillah brg2 yg abam kie tebus itu sampai dalam masa 10 hari pd bln Ramadhan lps melalui courier Gdex. Yg mahal sekali alat kawalan jauh PVR tu. Jadi kwn2 boleh la semak mata ganjaran astro circle di dalam bil terkini. In Shaa Allah, kalau dah cukup mata boleh tebus dgn brg2 idaman di laman web astro tu.

Sekian. Terima kasih.

Friday, 15 July 2016

Kedai Eco RM2 Menipu Pengguna

Friday, July 15, 2016 11

Pada awal Ramadhan yang lalu abam kie ada membeli sedikit barangan di kedai Eco RM2 di Tanah Merah, Kelantan. Kedai tersebut baru saja dibuka jadi ramailah orang yg dtg. Abam Kie membeli pinggan, mangkuk dan talam melamine berharga RM26. Kalau namanya kedai 2 rial maka brg2nya harga rm2 seunit. Brg2 di sini juga kurang berkualiti. Padan la dengan harganya.

Bila isteri abam kie balik pejabat hari tu dia kata pinggan2 tu x perlu guna sebab masih ada byk lg kat dlm kabinet. Menyesal plak beli. Lalu abam kie bercadang nak tukar brg2 tu dgn barang lain spt makanan. Lalu esoknya abam kie pergi ke kedai 2 rial tu. Mula2 seorang staff dia kata boleh tukar jd abam masuk la dan pilih brg2 makanan yg bersesuaian. Lepas tu kena berbaris panjang giler. Tup2 bila tiba di counter siap cashier tu kata brg2 di kedai tu x leh tukar dgn brg2 lain. Kalau nak tukar pun brg2 yg sama. Tu pun sbb rosak atau kecacatan kilang. Hmm...bengong tul dia ni. Setahu aku boleh je tukar apa2 brg asalkan jgn minta kembali duit. Abam malas bertekak lalu abah terus beredar dgn marah n geramnya!

Sampai di rumah, abam terus google no telefon ibu pejabat kedai tu. Rupa2nya ia berpusat di Segamat, Johor. Lalu abam call no yg dijumpai. Staff yg jawab kata mereka akan bagi jawapan sekejap lagi. Dekat sejam menunggu tiada panggilan balas pun! Lalau abam call kembali. Hanya 30 minit kemudian barulah seorang staff perempuan Melayu menelefon n memberikan penjelasan kpd abam kie.

Huh! Mmg polisi sykt mrka x bagi tukar brg dgn alasan brg2 di situ sudah murah. Heran tul aku! Satu lagi hak pengguna diragut. Tambah pompuan tu lagi kalau tukar brg yg berlainan jenis akan menyebabkan susah kpd mrka nak check brg2 keluar masuk. Satu lagi alasan bodoh. Lalu abam cakap kat dia sy nak hebohkan kisah benar ini di media aliran perdana. Baru mrka sedar!

Mulai detik itu abam kie haramkan kaki ini menjejak kaki ke kedai RM2. Sekian. Terima kasih.


Wednesday, 13 July 2016

Fakta Sebenar Tentang Hari Raya Idul Fitri

Wednesday, July 13, 2016 2
Fakta Sebenar Tentang Hari Raya Idul Fitri

Beberapa fakta yang benar tentang Hari Raya Idil Fitri yang ramai tidak tahu, atau lupa, atau tak kisah.

1) Yang dikatakan hari raya Idil Fitri itu ialah satu hari saja, iaitu pada 1 Syawal.... Dalam Islam, tidak ada istilah hari raya kedua, atau ketiga, atau keempat, sampai ke hari raya ke-30.

2) Idil Fitri ialah hari umat Islam bergembira, bukannya hari untuk bersedih, bahkan diharamkan berpuasa pada hari raya.

3) Ziarah kubur tidak ada kena-mengena dengan amalan di hari raya.

4) Pada pagi Idil Fitri, apabila Nabi SAW berjumpa sahabat, atau kaum muslimin berjumpa sesama mereka, masing-masing akan mengucapkan 'taqabbalallahu minna wa minkum'..... Maksudnya, 'semoga diterima Allah, amalan dari kami dan dari kamu'...... bukannya ucap 'Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin'.

5) Pakai baju Melayu atau jubah pada pagi raya sebelum solat sunat Idil Fitri bukanlah ada fadhilat apa, dan bukan sunat pun.... tetapi tidaklah haram.

6) Kita digalakkan bersedekah pada bulan Ramadhan, bukannya tukar duit baru di bank, kemudian tunggu hari raya baru nak bagi ke anak saudara; atau buat rumah terbuka dalam bulan Syawal.

7) Menurut mazhab Syafie, orang Islam wajib membayar zakat fitrah dengan beras atau gandum atau apa-apa yang menjadi makanan ruji kepada penduduk negeri itu.... tetapi Imam Abu Hanifah (mazhab Hanafi) yang mengatakan boleh digantikan nilai beras itu dengan duit.

8) Solat Sunat Idil Fitri lebih afdhal dilakukan di kawasan lapang daripada dalam bangunan surau atau masjid.

TAQABBALALLAHU MINNA WA MINKUM.

Monday, 11 July 2016

Beraya sendirian di Papar, Sabah pada 1998

Monday, July 11, 2016 6
Rehlah raya dengan kawan2 di Jeram Kalatuan, Papar

Selesai berbuka puasa pada hari terakhir Ramadhan tahun 1998 Abam Kie menunaikan solat Maghrib dan membuka TV sambil mendengar takbir raya yang lantang berkumandang sehingga menusuk ke kalbu ini. Rasa sedih membuak2 kerana keseorangan di rumah sewa kerajaan pada malam raya. Nak telefon kakak2 pun tak boleh kerana mereka sedang berbuka puasa. Selesai menunaikan solat Isyak abam kie terus menelefon mereka untuk bertanya khabar dan mengucapkan selamat hari raya. Kakak2 abam kie menetap di Kelantan, Terengganu dan KL. Nak telefon ke rumah x boleh sebab di kampung tiada talian tetap lagi.

Sedang abam kie melayan kesedihan n kerinduan yg melampau tu, tetiba kawan sekerja, Ferdinand datang ke rumah. Dia berketurunan Kadazan tetapi dalam proses mempelajari agama Islam. Dia mengajak saya berkunjung ke rumah tunangnya, Mahani, yg juga rakan satu sekolah kami. Apa lagi, abam kie ikut je dia atau nama Islamnya skrg, Farid Abdullah. Rumah Mahani terletak di Kampung Benoni, iaitu penempatan orang Melayu Brunei di Papar.

Setibanya di sana, suasana sangat meriah kerana Mahani dan keluarganya sedang membuat persiapan raya. Adik2nya sdg asyik bermain bunga api dan mercun di laman rumah manakala bapanya pergi bertakbir di masjid. Ibu dia pula menyiapkan juadah raya seperti kuih lambam (ketupat yg dibungkus dgn daun pisang), rendang daging kerbau dan kuih2 tradisional masyarakat Brunei Sabah. Kami berbual2 di bawah rumahnya yang bertiang tinggi itu. Hampir jam 11 mlm abam kie meminta diri untuk pulang ke rumah kerana esoknya kena bangun awal utk solat raya. Ibu Mahani sempat memberikan sedikit juadah raya sbg bekalan untuk dimakan keesokannya.

Pada hari raya pertama kami guru-guru dari Semenanjung mengadakan rumah terbuka bagi meraikan hari raya. Biasanya guru2 yg dah kahwin dan guru perempuan yg buat. Kami guru2 lelaki solo ini cuma menziarahi dari rumah ke rumah aje sepanjang hari tu. Tak perlu memasak. Jadi pandai2 la atur waktu lawatan. Kiranya lunch n dinner tu percuma la. Kenyang tul gi makan nasi kerabu, sate, ketupat, lemang,  rendang, nasi dagang dan lain2. Esoknya acara jalan2 n makan2 diteruskan lagi. Bestkan? Begitulah ukhwah dikalangan guru2 Semenanjung yg erat apabila berjauhan dari keluarga dan sedara-mara.

Sesungguhnya meraikan hari raya puasa buat kali pertama di Sabah meninggalkan kenangan manis yg x mungkin didapati lagi apabila pulang ke kampung halaman di Kelantan.  

Tuesday, 5 July 2016

Selamat Hari Raya Idul Fitri Dari Abam Kie

Tuesday, July 05, 2016 5

Tak Terasa bulan Ramadhan,1 Hari Lagi Dah Nak Habiss...
Akan menjelang Hari Raya Aidilfitri

Buat Keluarga :
Kamulah Yang Terpenting Dalam Hidup Saya 

Buat Yang Tersayang :
Saya Minta Maaf Kalau Saya Ada Menyakitkan Hati Kamu 

Buat Kawan-Kawan :
Maaf Ya Kalau Saya Ada Silap & Salah, Tak Disengajakan 

Buat Sahabat :
Jangan Lupakan Saya, Bila Suatu Masa Nanti Kita Terpisah 

Buat Yang Tak Sependapat :
Maaf Bila Selama Ini Saya Selalu Salah Di mata Kamu 

Buat Yang Sayang Pada Saya :
Saya Juga Sayang Pada Kamu ..bahkan lebih lagi..

Buat Orang Yang Pernah Menyakiti Saya:
Terima Kasih Kerana anda Mengajar saya Bagaimana   Untuk Terus Bersabar... 

Buat Yang Tak Kenal Dengan saya:
Terima Kasih Sebab Setia Save Saya  Dekat Contact anda... 

Terima Kasih Semua Sebab Sudah Ada Dalam Hidup Saya  

Sorry And Thanks For Everything... ☺. Love U All..

Sunday, 3 July 2016

Berpuasa sendirian di Papar, Sabah pada 1998

Sunday, July 03, 2016 5
Murid-murid datang berbuka puasa di rumah abam kie 

Bulan Januari 1998 ialah kali pertama abam kie berpuasa sendirian di seberang laut. Sebelum ini pun memang berpuasa jauh dari kampung halaman tetapi cuma di Lembah Pantai, Kuala Lumpur. Jika berpuasa di UM pun tak la mencabar mana kerana juadah berbuka dan bersahur disediakan di dewan makan kolej kediaman. Semasa menumpang di rumah kakak di AU3 Keramat pun akak yg masak. Abam cuma beli lauk-pauk tambahan.

Namun apabila mula bertugas di SMK Majakir, Papar, Sabah suasana menyambut Ramadhan amat berbeza dari tahun2 sebelumnya. Apa yang peliknya? Pertama sekali, abam kena tidur awal sikit kerana waktu imsak berakhir jam 4.30 pagi. Tak boleh berjaga malam nanti mengantuk waktu mengajar keesokan harinya. Waktu berbuka pula sekitar 6.20 petang. Awal la sedikit drp Semenanjung. Tapi tempoh berpuasa sama je.

Memandangkan abam kie tinggal seorang di sebuah rumah teres pada masa tu maka persediaan sahur dan berbuka pun mudah aje. Abam kie bersahur dengan 8 biji nugget dan air kopi. Manakala untuk berbuka pula abam kie membeli makanan di pasar ramadhan berdekatan stesen keretapi Papar. Namun tekak abam kie sukar sukar menerima makanan orang Sabah pada masa tu. Jadi yg mampu dibeli cuma ikan bakar dan kepak ayam panggang aje. Bab air tak jadi masalah sebab air kelapa di sana sangat murah. Kadang2 bila malas ke pasar ramadhan, abam kie memasak sup ayam, tomyam, singgang daging, gulai kuning ikan dan apa2 menu yg mudah.  Namun yg pasti setiap 2 hari abam kie akan menunggang motor ke Kem Lok Kawi yg terletak kira2 22km dari pekan Papar untuk membeli juadah Kelantan seperti ayam percik, nasi kerabu dan kuih akok. Baru la berselera nak berbuka kan? Kat situ isteri2 askar ada membuka gerai menjual lauk-pauk, kuih-muih dan minuman dari Semenanjung.

Begitulah pengalaman abam kie berpuasa sendirian di negeri orang. Alhamdulillah, segala cabaran dan dugaan sepanjang Ramadhan di sana berjaya abam tempuhi.

 

Friday, 1 July 2016

SATU KEMATIAN DALAM KEADAAN TERLEKA

Friday, July 01, 2016 4
SATU KEMATIAN DALAM KEADAAN TERLEKA

Rancanglah kematian kamu dgn penuh bekalan utk perjalanan yg jauh.
Tolong baca sampai habis... Credit utk penulis ... Tak tau siapa yg tulis.....tp sgt tersentuh...
sekadar perkongsian & peringatan utk diri sendiri jugak...

Assalamualaikum....
Sibuk kejar kehidupan dunia?
wang berguni pun x cukup!
Kerja sepenuh masa.
Rindu orang itu, orang ini.
Cemburu orang itu dengan orang ini. dengki hati jadi mainan
Lewat bangun solat subuh, tapi lebih risau lewat nak pergi keje. Tak risau sangat solat lambat. Balik rumah dah lewat, solat asar ke mana, solat maghrib ke mana.
Perut lapar, cari makanan. Duit takde, pergi bank. Rasa tak tenang, ada benda tak kena, pakai earphone, dengar lagu apa-apa. Duduk di kawasan lapang, tenangkan fikiran. Al Quran tak bersentuh, masjid tak jejak.
Benda sama lagi dibuat. Sambil online, tiba-tiba terbaca satu tweet,
"Buat apa pun, jangan lupa, Allah nampak semuanya. Malaikat mencatat."
Tanpa rasa tersentuh, hati mula kata, "Benda dah selalu diingatkan.
Aku tahulah Allah tu Maha Melihat. Malaikat tu sentiasa mencatat."
Teruskan dengar pula lagu Mr Saxobeat, online lagi. Main game.
Tanpa rasa diperhatikan, sebenarnya malaikat maut daripada pagi duk pandang kita.
Terbangun solat subuh lewat, Allah tahu. Malaikat kiri kanan tahu. Malaikat maut pun tahu.
Sambung dengar lagu Starships pula. Sibuk-sibuk dengar, mulut pun ikut sekali menyanyi.
Baca Al Quran? Ala nanti-nanti boleh.

Malaikat maut menjengah lagi.
Tiba-tiba terdengar azan. Tengah syok online ni. Tengok jam. Awal lagi. Teruskan online dulu, lagi sepuluh minit solatlah. !! sepuluh minit, tengok jam, cipta alasan lain pula. Sampai dah tinggal lima minit waktu nak habis, baru pulun lari pergi wudhuk, nak solat. Itu Alhamdulillah solat. Yang terus tak solat sebab alasannya dah terlewat? Guane tu?
Malaikat maut ziarah lagi.
Nasib tak nampak je malaikat maut tu. Kalau nampak, confirm masing-masing tak ada masa nak buat benda lagha. Setiap masa pun nak buat baik je.
Baru nak tutup mata, nak tidur. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ah sudah. Siapa pulak nak kacau aku ni.
"Nak apa?"
Kasar intonasi. Bengang kononnya ada orang kacau waktu mengantuk macam ni.
"Nak nyawa kamu. Masa kamu di dunia sudah tamat. Wahai anak adam, ini adalah waktu pertemuan kembali antara seorang hamba dengan Pencipta segala ciptaan"
Tergamam.

Ah Macam mana ni. Aku belum sempat baca Quran. Aku dah lama tak solat taubat. Solat aku yang lepas-lepas ni yang aku sengaja tinggal nak buat macam mana.
Mati mana boleh tangguh lagi. Aduh. *tepuk dahi*
Esok dah janji dengan kawan nak main futsal. Dah janji nak mesej awek. Esok kena hantar paper work, deadline. Macam mana ni.
Lalu malaikat maut pun masuk ke dalam bilik.
Dengan muka cuak, cuba merayu mohon ditangguhkan waktu mati. Kita lupa, malaikat maut itu sentiasa memerhati. Tunggu masa nak ambil nyawa.
Selama ni leka dengan dunia. Bila tiba hari kematian, baru yakin yang mati tu bila-bila. Tapi.... semuanya dah terlambat.

Jadi, mulai dari sekarang.
Rancanglah kematian sebaik-baiknya. Nak mati dalam keadaan sudah bertaubat, atau nak mati dalam keadaan sibuk buat maksiat?
Jga aurat wahai shabat2ku...  Tepuk dada, tanya iman.
share kt grup, mgkin ada manfaatnya

 Bleh share kat grup anak2 murid, ank2 muda, org2 tua, anak2 sedara, kawan2 ...
Sbg peringatan utk kita yg sering terleka dgn hal dunia..