Showing posts from 2016Show All
Cikgu Dulu Cikgu Sekarang

Terlalu byk beza cikgu dulu dan cikgu sekarang; 1) Cikgu dulu dihormati tapi cikgu sekarang ditakuti oleh anak murid. 2) Cikgu dulu panggil anak murid dgn murid 2 semua tapi cikgu sekarang panggil anak murid awak s…

Cara kencing yang betul di dalam Islam

Membuang air kecil atau kencing adalah satu keperluan bagi setiap manusia. Kencing merupakan salah satu nikmat yang dikurniakan Allah SWT yang patut kita syukuri. Bayangkan kalau kita menahan kencing? Pasti rasa kurang menyen…

Pre ESL Night 1993 - Down Memory Lane

I played the role of TESL Man in the sketch entitled 'The Superhero Gallery' Pre-ESL Night is a show which consists of plays, sketches, songs, dance musicals and poem recitation. The show was organized and pr…

Melanggan Saluran Astro Boo

Baru-baru ini Astro memperkenalkan ‘Boo’, Destinasi Seram Asia, yang bakal menyaksikan perkara-perkara yang paling mengerikan, menakutkan dan cukup memualkan serta luar dari imaginasi ke skrin televisyen rumah kita! Jika k…

New Year Giveaway by MF

Tidak lama lagi sudah hendak masuk tahun 2017. Mya nak launch New Year Giveaway yang akan bermula hari ini, 14 Disember 2016 - 11 Januari 2017. Jadi Abam Kie join la juga. Mana tahu dapat hadiah yang menarik tu! Jika x d…

Cuti-Cuti Malaysia Ke Dungun

Bercanda di Pantai Sura, Dungun, Terengganu Pada cuti Maulidurrasul tempohari, abam kie dan keluarga bercuti ke Dungun, Terengganu. Tujuan utama kami ke sana ialah untuk menziarahi cucu saudara yang baru lahir. Anak saudara…

Update Your Blogger and Google+ Profiles Now!

Assalamualaikum. Kadang-kala kita mendapat follower baharu yang tidak meninggalkan jejak sama ada di kotak komen atau cbox. Mereka ni macam pelawat touch n go aje. Memang sukar nak follow back namun abam kie ada beberapa tips…

Menyertai perniagaan OG1Asean

Assalamualaikum. Entri pada hari ini berkaitan dengan OG1Asean. Bisnes ini abam kie cuma menjadi ahli saja. Dan secara separuh masa saja dan bukanlah terlampau serius. Ini kerana banyak lagi komitmen yang lain yang lebih tert…

Lima entri paling popular sepanjang zaman

Assalamualaikum. Setelah melibatkan diri secara serius di dalam dunia blog sejak Nov 2012, maka pada hari ini abam kie ingin mengumumkan 5 entri yang menduduki carta paling popular di blog ini. Kebetulan pula hanya 5 entri in…

Cuti-Cuti Malaysia ke Pulau Pinang

Perjalanan cuti-cuti Malaysia diteruskan ke Pulau Pinang pula. Kami bergerak dari Tapah pada jam 11.30 am 2 Dis 2016 melalui Lebuhraya Utara Selatan sehinggalah kami berhenti rehat untuk makan dan solat di R n R Seman…

Cuti-Cuti Malaysia ke Perak

Cuti sekolah yang cuma 5 minggu perlu dimanfaatkan sebaik mungkin. Pada tahun ini abam kie dan kak ton bercadang membawa anak2 bercuti ke Perak dan Pulau Pinang. Kami memulakan perjalanan pada 30 Nov lepas dari Tanah Mera…

#MyTravelokaEscapade: Menangi Percutian Percuma ke London

Abam Kie memang bercita-cita untuk melancong ke London sekiranya diberikan peluang oleh Traveloka. Traveloka ialah perancang percutian yang paling cekap, pantas dan hebat di Malaysia kerana kita boleh menempah hotel dan tik…

Cara mengesan kamera tersembunyi di dalam hotel

Hati2 dgn hotel2 skrng ni. Kamera pun dah canggih. Jenis kamera muncung jarum adalah kamera yg digunakan oleh sindiket yg suka ambik keuntungan dari org yg sengaja dizalimi terhadap penghormatan mangsa. Pesan pada sahabat …

Ulangtahun Nur Imtinan 'Afiiyah Yang Pertama

Assalamualaikum. Sedar tak sedar, anak kelima abam kie, Nur Imtinan 'Afiiyah sudah menjangkau 1 tahun usianya tanggal 1 Disember lalu. Imtinan ialah anak yang mudah dijaga dan jarang meragam kecuali apabila dia lapar, dem…

Maybank Islamic Ikhwan MasterCard Platinum Card-i

INTRODUCTION This is a must have card as it earns you 5% cash back for Petrol and Groceries every Friday and Saturday. When this card was first launched in 2014, only the Principal card was entitled to the 5% cash ba…

TUJUH JENIS PERSAHABATAN

ADA TUJUH JENIS PERSAHABATAN TETAPI HANYA SATU SAMPAI KE AKHIRAT 1. TA'ARUFFAN Persahabatan yang terjalin secara kebetulan, seperti pernah bertemu di lapangan terbang, hotel, hospital, pejabat pos, ATM dan lainnya.…

An ungrateful politician

Read this.... It is very interesting ☺ One day a florist went to a barber for a haircut. After the cut, he asked about his bill, and the barber replied, 'I cannot accept money from you, I'm doing community service …

Pengorbanan ibu-bapa yang kita tidak sedar

Assalamualaikum. Abam Kie ingin berkongsi satu puisi menarik yang mungkin menyedarkan kita anak2 tentang pengorbanan ibubapa kita dahulu dan apakah yang perlu kita lakukan untuk membuatkan mereka pada usia emas mereka. Teri…

Seloka Kumpulan Whatsapp

Ini adalah satu seloka yang paling menarik untuk dibaca dan dijadikan pengajaran. Hayatilah ia. Terima kasih, kawan2 abam kie yg dihormati sekalian. Kumpulan whatsapp berbelas-belas, Rakan sekerja dan rakan sekelas, Bert…

Review buku cerita Tolong Jangan Sentap

Saya mengenali saudara Izman Pauzi sejak 2008 lagi. Semasa itu kami adalah antara blogger lelaki yang aktif menghasilkan entri blog saban minggu. Biarpun cuma mengenali di alam maya hubungan kami memang akrab kerana kami adal…

Teaser 1 of End Year Mini Giveaway by Mellya & Friends

Assalammualaikum. Teaser Round 1. Pada 1 December 2016 nanti End Year Mini Giveaway by Mellya & Friends bakal dilancarkan tak lama lagi. Tajaan khas lagi glamour gitu dari AbamKie , Iola , Shikin , JM ,   SNM …

Rumah jiran yang usang dan terbiar

Ini adalah rumah jiran abam kie di belakang. Sudah 8 tahun rumah ini terbiar dan tidak dihuni oleh manusia. Kalau tengok pada waktu malam memang seram. Tengok dah jadi rumah dalam hutan pulak. Sampaikan pokok menjalir di bata…

Dapat Blog Header Baharu

Assalammualaikum. Suatu hari tu abam kie BW ke blog SayidahNapisahdotmy dan terpesona dengan header blog beliau yang simple tapi menawan. Rupa2nya header blog Cik Sayidah dihasilkan oleh Cik Mellya. Lalu pada 9 November lal…

Love Your Own Beautiful Wives

To all loving husbands...!!! Please *Love Your 'Own Beautiful Wives!* *●Don’t shout* at your wife when you are talking. It really hurts her. *●Never compare* your wife to another woman. If the other woman was good…

Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel

Assalamualaikum wbt.... Pada hari Isnin minggu terakhir kalendar persekolahan 2016 ini Abam Kie berkenan untuk menyertai Shanghai Fridge Magnet Giveaway By Jari Manis & Scdha Sein Travel. Terlebih dahulu abam kie ingin …