Wednesday, 25 February 2015

Kaki Alis Terseliuh Dan Dia Separuh Lumpuh

Wednesday, February 25, 2015 8

Pada petang Ahad lalu, anak kedua Abe Kie iaitu Alis telah terjatuh dan terseliuh kaki kanannya semasa bermain-main di rumah jiran. Dia balik dan mengadu kepada abe kie bahawa dia tidak boleh berjalan lagi. Risau sungguh abe kie. Dia hanya mampu mengesot dan merangkak untuk bergerak di dalam rumah. Begitu sukar untuk abe kie mengangkat Alis kerana beratnya sudah mencecah 64kg.



Pada keesokan harinya abe kie dan mami membawa Alis ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Terpaksalah abe kie mengambil cuti pada hari tersebut. Adik kepada Alis iaitu Alin pun turut sama. Apabila tiba di hospital, Alis dibawa ke unit kecemasan untuk pemeriksaan. Kemudian kakinya di x-ray sebelum dibalut dengan bandage. Menjelang tengahari barulah semua urusan selesai.

Doktor memberikan cuti sakit selama 15 hari kepada Alis. Sementara itu dia akan tinggal bersama mami manakala Alin dan kakaknya, Anis akan dijaga oleh abe kie dan ummi. Kami bercadang mahu membawa Alis berjumpa dengan tukang urut untuk memulihkan kakinya yang terseliuh itu. Doakan yang terbaik untuk Alis, ya? Terima kasih. 

Monday, 23 February 2015

Penamatan talian Telekom dan Streamyx

Monday, February 23, 2015 5

Selepas banjir kuning akhir tahun lepas talian telefon rumah dan Streamyx tergendala kerana masalah teknikal. Kekadang tu ia okay kejap..pas tu rosak balik. Jadi abe kie kena buat panggilan ke talian 100. Selepas pulih kejap, ia rosak balik. Tension la mcm ni sebab kena telefon ke 100 selalu untuk buat aduan. 

Akhirnya pada minggu lepas, abe kie pergi ke kedai telekom untuk menamatkan perkhidmatan telefon dan streamyx. Sehari kemudian line streamyx telah diputuskan namun perkhidmatan telefon masih ada tetapi  no tel rumah abe kie tu telah berubah! Pelik tul. Entah no siapa yg abe kie guna ni? 

Anak2 pula mengeluh kerana x boleh berinternet. Abe kie kata itu patut agar mereka boleh menumpukan perhatian kpd akademik. Sementara mendaftar talian streamyx baharu abe kie beli pass broadband kat anak2. abe kie plak beli pas internet di telefon bimbit. hmm....dapatlah check msg di whatsapp, wechat dan fb tu. Kalau nak update blog kena guna line wifi di sek gak.

In Shaa Allah, pada minggu ini abe kie akan daftar talian baharu streamyx. x tahan rasanya bila x leh bertenet dan BW ke blog kwn2 ni. Apa2 pun bila line streamyx pulih abe kie akan maklumkan kpd kwn2 sekalian. Sehingga itu abe kie nak tidur dulu... zzzzzz

Thursday, 19 February 2015

Majlis bertandang di kampung Abe Kie

Thursday, February 19, 2015 3

Sahabat blogger, Shaiful Zaidi sanggup turun dari Sungai Petani, Kedah bagi memenuhi jemputan Abe Kie. Terima kasih banyak2, Epul. (http://lagunamerbok.blogspot.com)

Alhamdulillah, setelah hampir dua bulan diijabkabulkan dengan isteri tersayang maka pada 14 Februari lalu majlis bertandang atau menyambut menantu telah selamat diadakan di rumah kakak Abe Kie di Machang, Kelantan. Majlis yang sepatutnya dilangsungkan tidak berapa lama selepas kenduri di pihak perempuan terpaksa ditangguhkan kerana banjir kuning. Tapi syukurlah setelah segala keadaan pulih sedia kala majlis bertandang ini berjaya dilaksanakan.



Kenduri di sebelah abe kie dibuat secara kecil2an saja. Buat pun setakat mencukupkan syarat aje. Cuma jemput keluarga dan waris terdekat, kawan2 sekolah dan rakan sejawat aje. Tidak ketinggalan bekas2 pelajar abe kie yg masih mengingati guru mereka yang biasa2 ini.



Sempat posing dengan kawan2 satu sekolah di SM Sains Machang, Kelantan, batch 1990.


Suasana tempat hidangan sebelum tetamu datang.



Monday, 16 February 2015

Operasi menyelamat album gambar yang ditenggelami banjir

Monday, February 16, 2015 10
Pada musim banjir besar hujung tahun lepas sebahagian daripada barang2 abe kie telah ditenggelami air sedalam paras lutut di dalam rumah. Antara barang2 yg rosak ialah album gambar semasa zaman kanak2, remaja dan universiti. Abe Kie cuba menyelamatkan mana2 gambar yg masih elok. Proses menyelamat amat sukar dan mengambil masa dua bulan.


1. Abe Kie menjemur album gambar itu bagi mengeringkan air yang memasuki foto2 kenangan terindah abe kie.



2. Mana2 foto yang masih boleh diselamatkan akan dipotong 'margin' atau birai tepi. Biasanya bahagian tengah foto masih elok.


3. Foto2 yg telah dipotong itu akan dibiarkan kering selama seminggu. Itulah lantai tempat memandikan jenazah abe kie nanti...



4. Kemudian foto2 tersebut akan diasingkan mengikut tahun..



5. Akhir sekali foto2 berkenaan akan ditampalkan di dalam foto yg baharu. Taadaa.....dah siapkan tutorial abe kie dalam bab menyelamatkan album gambar yang ditenggelami banjir. 

SELAMAT MENCUBA!

Friday, 13 February 2015

Perkhidmatan Keretapi Ke Kelantan Dibatalkan Kerana Banjir

Friday, February 13, 2015 3

Perkhidmatan tren KTM Intercity di laluan Pantai Timur masih mengalami gangguan perkhidmatan akibat daripada banjir besar yang melanda kawasan Pantai Timur.
Semua perkhidmatan tren di Pantai Timur terpaksa DIBATALKAN ekoran daripada banjir yang menyebabkan landasan keretapi dan kemudahan berkaitan ditenggelami air. Sebahagian infrastruktur asas seperti landasan, jambatan, platform dan setesen kereta api diantara Gua Musang ke Tumpat telah mengalami kerosakkan dan ianya dijangka mengambil masa yang agak lama untuk pulih.
Sebarang maklumat terkini akan dimaklumkan dari masa ke masa.
Para penumpang boleh menukar semula tarikh perjalanan atau mendapatkan pemulangan tambang penuh untuk perjalanan yang dibatalkan.
KTM Berhad memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul. Untuk sebarang maklumat lanjut, sila hubungi talian khidmat pelanggan KTMB di 1-300-88KTMB(5862) atau 03-22671200.

Gembiranya hati abe kie bila perkhidmatan keretapi diberhentikan sekejap. Bukannya apa... laluan keretapi selalu aje mengakibatkan traffic jam di bandar Tanah Merah ni. Bila keretapi nak lalu maka lintasan keretapi terpaksa ditutup kepada kenderaan lain. Paling cepat pun 5 minit baru dibuka kembali. Keretapi ni pun satu. Masa waktu puncak la ia nak lalu. Ini mengakibatkan kesesakan jalanraya yang ketara. Hmm...bila keretapi tidak melalui bandar Tanah Merah ini maka perjalanan kenderaan lain tidak terganggu oleh keretapi melintas lagi...Tenang dan nyaman... 

Monday, 9 February 2015

Menerima bantuan banjir dari kawan-kawan SMACH90

Monday, February 09, 2015 15

Assalamualaikum kawan2 yg dirahmati Allah sekalian. Abe Kie juga antara mangsa banjir yang melanda Kelantan pada Disember lalu. Air memasuki rumah Abe Kie sehingga paras lutut. Sebahagian barang2 di dalam rumah seperti buku, pakaian, pinggan mangkuk, kasut dan sebagainya ditenggelami air. Penat juga abe kie dan isteri membersihkan rumah kami itu. Mujurlah kami dibantu oleh adik Abe Kie dan anak2 kami. Alhamdulillah selepas lebih sebulan, rumah abe kie hampir kembali pulih seperti biasa.

Kawan2 lelaki Alumni SMACH90 iaitu batch Sekolah Menengah Sains Machang, Kelantan SPM 1990 telah menganjurkan kempen mengutip derma kepada ahli2 yang dilanda musibah banjir. Pada malam minggu lepas, Presiden Alumni, Bob Sirajul Ahmad dan Bendahari Alumni, Zamahshaari Abdul Ghani telah berkunjung ke rumah Abe Kie bagi menyampaikan sumbangan derma daripada kawan2 yang lain. Alhamdulillah dan terima kasih kepada kawan2 zaman remaja abe kie yg sudi mengumpul dana kepada mangsa2 banjir dikalangan kami. Hari ini hari abe kie, mungkin hari depan abe kie pula akan membantu kalian. 

Sesungguhnya persahabatan dan ukhwah sesama ahli Alumni SMACH90 akan berkekalan sehingga ke akhir hayat. Aamiin..

Friday, 6 February 2015

Kasut lelong selepas banjir

Friday, February 06, 2015 5

Pada minggu lepas abe kie pergi membeli kasut lelong di sebuah kedai kasut berhampiran di bandar Tanah Merah, Kelantan. Kali ini abe kie membeli kasut kasual berjenama Edwin yg abe kie akan pakai bila berjalan2 nanti dgn isteri dan anak2. Jurujual tu kata harga asal kasut di atas RM239 tapi dia jual dgn harga RM100 je pada hari itu sebab nak habiskan stok. Apa2 la janji kasut tu masih elok dan boleh digunakan.

OK, jom kita pakat shopping lagi...Harapnya masih ada duit dalam ATM tu.

Wednesday, 4 February 2015

Kekangan masa untuk menjejak blog dan membalas komen kawan-kawan

Wednesday, February 04, 2015 4

Assalamualaikum. Pertama sekali abe kie ingin mengucapkan rasa terima kasih yang teramat kpd rakan2 blogger yg sudi meninggalkan komen di blog abe kie yg suam2 kuku ni. Namun begitu abe kie juga ingin memohon jutaan maaf kerana tidak sempat membuat kunjungan balas dan menulis komen di blog kwn2 sekalian. Ada beberapa sebab kenapa abe kie gagal berbuat demikian.

Pertama sekali abe kie baru sahaja berkahwin buat kali ke (sila isi sendiri).... jadi banyak masa dihabiskan untuk berbulan madu dengan isteri tersayang. Faham2 je la kan apa yg pengantin baharu lakukan...!!!! hehehehehehehehe. Lagipun abe kie seboleh2nya tak nak buka PC bila kak wan ada di rumah. Bukan takut kat dia cuma nak menghabiskan masa berkualiti dengannya.

Pas tu dalam rumah abe kie dinaiki air sehingga paras lutut semasa banjir lepas. Jadi abe kie dan kak wan kena membersihkan dan mengemaskan rumah terutama sekali pada hujung minggu. Dah lebih sebulan banjir berakhir namun kerja2 mengemas n membersih masih juga belum berakhir.

Tapi jangan bimbang, bila keadaan mengizinkan nanti abe kie pasti akan menjejak blog kwn2 dan menulis komen yang bernas. Sabar lah ye. I love you all .................!!!!!


Monday, 2 February 2015

Hadiah perkahwinan dari rakan blogger

Monday, February 02, 2015 3

Assalamualaikum, Pada minggu lepas abe kie menerima hadiah perkahwinan berupa sehelai kemeja berjenama John Master dari kawan blogger Nor Ariffin Hamzah atau Cikpinz yang menetap di Sungai Petani, Kedah. Dia bekerja di Majlis Perbandaran Sungai Petani. Kami sudah bersahabat sejak 3 tahun lepas. Kawan-kawan boleh melawat blog Cikpinz di http://www.cikpinz.com/. Cikpinz berusia 37 tahun dan masih bujang! Mana2 blogger perempuan yang masih solo bolehlah mengorat dia ye? Hehehehe...abe kie gurau aje.

Kepada Cikpinz, abe kie ingin mengucapkan jutaan terima kasih diatas kiriman hadiah tersebut dengan ucapan cepat2lah kahwin ye? Banyak faedah dan nikmat jika berkahwin ni. Kalau tak caya, cubalah!