Monday, 30 September 2013

Membuat Korban di Kemboja

Monday, September 30, 2013 1

Assalamualaikum. Abe Kie sudah menggunakan perkhidmatan korban dan aqiqah di Kemboja sejak 3 tahun dulu apabila abe kie nak buat aqiqah untuk anak ketiga tu. Setakat ini abe kie telah melaksanakan 2 kali aqiqah dan 2 kali korban dengan www.korbanaqiqah.com.my.

Ada beberapa sebab mengapa abe kie terpikat untuk melaksanakan ibadah korban di sana. Pertama, ianya cukup murah iaitu RM270 sebahagian lembu. Kedua, ia boleh diyakini kerana ada sijil pengesahan pelaksanaan ibadah korban atau aqiqah dari mufti Kemboja. Ketiga, abe kie tak perlu bersusah payah nak menolong melapah lembu bila buat korban. Keempat, syarikat ini ada beri hadiah kepada para peserta iaitu buku cerita dan seminar pendidikan awal kanak-kanak yang berharga RM350. Kalau tak nak pergi seminar, boleh juga pindahkan hadiah itu kepada kawan yang tinggal di sekitar Lembah Kelang.

Jadi apa lagi? Sila dapatkan borang penyertaan dari syarikat itu sekarang juga!

Friday, 27 September 2013

Tulang Rusuk......mencari yang sempurna

Friday, September 27, 2013 2
Tulang Rusuk......mencari yang sempurna


Untuk renungan bersama...
Kisah yang penuh iktibar, semoga kita dapat mengambil pengajaran daripadanya.

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa? 
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) 
Kamu, tulang rusukku!
Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian.
Saat Adam sedang lena tidur,
Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa.

Semua LELAKI mencari  tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita  untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya....

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk  sementara.

Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada.

Hidup mereka menjadi membosankan. Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain.
Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas.

Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah.

Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak 'Kamu tidak cintakan saya lagi!!!'.

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak 'Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!'

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa  saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali.

Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil 
barang-barangnya, bertekad untuk berpisah.

'Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing' .

Lima tahun berlalu.
LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA.

WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA. 
  
Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut.
Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz 'Selamat tinggal..' 

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit di hatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat... 
Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... 

Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? 

Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima?? 

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak se sempurna RASULULLAH S.A.W

Wednesday, 25 September 2013

JIKA WANITA UMPAMA IKAN

Wednesday, September 25, 2013 1
Jika Wanita diumpamakan Ikan, kategori ikan apakah yang jadi favorite anda?


IKAN SALMON

Bentuknya OK, indah, dagingnya pink muda dan enak dimakan.
Tapi sayangnya mahal, soalnya masih boleh diimport. Sesuai… ada nilai, ada kualiti….
INI WANITA BERKERJAYA.....


IKAN AROWANA

Kalo yang ini kalau di aquarium memperlihatkan kesombongan dan keangkuhan kerana tau tubuhnya indah, langkahnya lemah gemalai dan memancing mata.. nakal melihatnya di manapun dia bergaya.....
So pasti harganya mahal kalau ingin memilikinya....
INI PERAGAWATI, CELEBRITY or keatas........



IKAN MAS KOKI

ini jenis ikan lumayan mahal, indah bentuknya, warnanya, dan lenggak- lenggoknya.
Sayangnya hanya boleh dilihat, dikagumi, tak boleh dimakan, kerana termasuk kategori ikan hiasan.....
INI BINI ORANG.......



IKAN BANDARAYA

Jenis ini murah dan selalu menempel di kaca aquarium.
Kalo sudah menempel, susah sgt nk lepaskannya.... mcm gam...
INI AWEK ALIM, ANAK USTAD nii.......


IKAN KELI

Kalo yang ini harganya murah, bisa dimakan dimana saja.
Banyak dijual di tepi jalan, harus hati-hati
INI AWEK TEPI JALAN........



IKAN BILIS

Bentuk dan rasanya gitu- gituuu... saja.
Selalu sedap dimakan kalau tidak ada sayur atau tidak ada lauk yang lain....
INI BINI SENDIRI....


Monday, 23 September 2013

Hadiah Telefon Pintar Kepada Anak

Monday, September 23, 2013 0
Hadiah Telefon Pintar Kepada Anak


Pada cuti Hari Malaysia yang lalu aku membawa anak-anak ke Tesco Kota Bharu untuk membeli sedikit barangan. Kebetulan aku telah menebus mata ganjaran kad kredit Maybank dengan baucer Tesco bernilai RM100. Jadi aku bercadang untuk membelikan sebuah telefon pintar kepada anak sulungku dengan menggunakan baucer tersebut.
Anakku itu selalu mendesak agar dibelikan sebuah HP untuknya. Pada mulanya aku keberatan untuk  mengikut kehendaknya kerana dia baru berusia 10 tahun.  Tetapi bila dia sanggup menggunakan duit simpanannya sendiri untuk tujuan itu maka aku mengalah. Tambahan pula dia selalu curi-curi guna HP Samsung aku yang sudah buruk itu.  Selain dari itu dia sudah pandai menggunakan twitter, instagram, FB, wechat, whatsapp dan sebagainya maka aku terpaksa mebelikannya satu telefon pintar jenama Acer Liquid Z2 Dual berharga RM299. Maka dia membayar 2/3 dari harga HP itu manakala selebihnya aku bayar menggunakan baucer Tesco.
Maka gembira betul hati anakku dan dua adiknya kerana mendapat telefon sendiri. Siang dan malam mereka leka menggunakan HP itu. Tugas mereka untuk melayari internet menjadi lebih mudah kerana di rumah aku ada Portafi Maxis. Kadang-kala kita terpaksa mengikut kehendak anak-anak agar mereka tidak mengganggu privacy kita.  Tetapi janganlah dibelikan gajet yang mahal. Cukuplah alat yang asas agar mereka boleh menikmati teknologi mudah alih terkini. Apa kata kawan2 sekalian? Komen jangan tak komen. Thanks.

Friday, 20 September 2013

Wanita yang tidak tahu memandu kereta

Friday, September 20, 2013 0

Kemahiran memandu kereta adalah syarat wajib bagi semua lelaki dan wanita berkerjaya pada hari ini. Tetapi saya perhatikan masih ada segelintir kawan-kawan wanita yang masih tidak tahu memandu kereta dan masih mengharapkan suami untuk menghantar mereka ke mana-mana. Ini tentu menyusahkan suami mereka kerana suami mereka juga ada hal dan destinasi masing-masing yang ingin ditujui. Tetapi ada juga suami yang tak kisah asalkan isteri mereka selamat. 

Saya ambil contoh rakan di tempat saya kerja. Dia berulang dari rumahnya ke sekolah sejauh 30km. Anak-anaknya juga bersekolah di sini. Isteri dia tak tahu memandu. Ada suatu hari tu dia diserang gout dan terlantar di rumah selama 3 hari. Maka 3 hari jugalah anak-anaknya tidak ke sekolah. Kesian dengan mereka. Mujurlah waktu itu bukan musim peperiksaan. Kalaulah anak2nya bersekolah berdekatan atau isterinya pandai memandu maka dalam siatuasi kecemasan sebegini isterinya dapat menghantar anak2nya ke sekolah. Namun ada juga kawan saya yang x nak memandu kereta kerana faktor penglihatan dan trauma dengan kemalangan dulu. Jadi suami merekalah yang menghantar mereka ke sekolah. 

Teringat kes bekas ibu mentua saya. Semasa hayat bapa mentua, ibu mentua ini dihantar ke sana ke mari sekiranya dia hendak ke mana-mana. Tetapi apabila bapa mentua meninggal 6 thn lps, ibu mentua ini terpaksa belajar memandu kerana dia x mahu menyusahkan anak2nya untuk ke masjid atau ke kedai. Pada usia itu usianya 58 tahun. Jadi saya rasa sekiranya faktor terpaksa maka kaum wanita akan belajar memandu dan mampu ke mana2 tanpa menyusahkan kaum lelaki. Apa pendapat kwn2 tentang perempuan yang x tahu memandu dan mengharapkan suami menghantar mereka ke mana2? Jawab jangan tak jawab!

Wednesday, 18 September 2013

Storan di awan oleh www.copy.com

Wednesday, September 18, 2013 0
Storan di awan oleh www.copy.com

Pernah dengar COPY.COM??? Itulah aplikasi Free storage yang terkini pada masa sekarang. Simpan fail-fail penting anda secara selamat dan boleh akses di mana-mana pada bila-bila masa selagi ada capaian internet. Walaupun komputer rosak, komputer hilang, fail-fail penting yg anda simpan di copy.com masih ada. Apa sahaja dalam copy.com anda akan kekal terkini merentasi semua komputer dan peranti mudah alih anda. Maklumat anda sentiasa ada di mana anda memerlukannya. Jadi tak perlu risau pasal fail hilang. Yang istimewa fail juga mudah diakses melalui telefon anda . Kalau rasa nak kongsi dgn rakan lain fail tu juga boleh. Cukup senang nak melakukannya. Rugi tak tak guna. Orang lain ramai dah guna copy.com. Anda bila lagi? Tak kena bayar pun. Malahan anda akan diberikan simpanan sebanyak 15Gb! Kalau simpan di dropbox cuma dapat 2Gb je! Untuk mendapatkan bonus simpanan 5Gb lagi, anda dikendaki memasang applikasi copy.com di komputer atau telefon mudah alih. Dengan adanya applikasi ini maka anda boleh menyeragamkan atau synchronize semua fail di dalam PC, telefon dan web! Jadi mudah bagi anda untuk akses di mana2.  

KLIK URL DI BAWAH UNTUK DOWNLOAD APLIKASI COPY DAN SIGN UP. FREE AJE!!!

https://copy.com?r=41EeW1

Monday, 16 September 2013

Asyik dengan gajet, tiada masa untuk bersosialisasi

Monday, September 16, 2013 0

Pernahkah anda berada di dalam situasi dimana kawan anda tidak menghiraukan anda kerana terlalu asyik dengan telefon pintar atau gajet elektronik yang lain seperti tablet PC, Ipad dan sebagainya? Memang kita akan rasa terhina jika kawan kita itu asyik melayan gajetnya dari berbual dengan kita yang berada di sebelahnya kan? 

Saya pernah mengalami situasi ini semasa memandu jarak jauh ke Cameron Highlands baru-baru ini. Sudahlah di kiri-kanan cuma hutan tebal tanpa rumah penduduk, kawan di sebelah yang sepatutnya menjadi co-pilot asyik mengemaskini status FBnya sambil membalas komen rakan-rakannya. Huh! Rasa nak buang saja gajetnya itu ke dalam hutan belantara itu. Dah la saya mengantuk dan penat memandu dia buat tak layan saja. 

Berbalik kepada gambar di atas, kita dapati keluarga ini keluar makan dan duduk semeja tetapi masing-masing sibuk melayan gajet. Tak ada faedahnya kalau nak keluar makan bersama tapi tak berbual dengan ahli keluarga tersebut. Saya rasa patutu buat peraturan di mana semua gajet perlu diletakkan di dalam bakul di atas meja makan semasa menikmati makanan. Sesiapa yang melanggar perintah ini akan dihukum membayar kos makanan dan minuman pada hari itu. Adilkan? 

Jadi apa pendapat kawan-kawanku yang baik hati sekalian?

Friday, 13 September 2013

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM

Friday, September 13, 2013 1
30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM
 
Assalamualaikum, Abe Kie dapat artikel ini dari group Whatsapp sekolah. Jadi izinkan Abe Kie berkongsi artikel yang baik ini dengan rakan2 blogger sekalian... 
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.
3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.
4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.
6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.
10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.
11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.
12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.
14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.
16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.
17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.
19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.
21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.
24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.
25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.
26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.
27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.
28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.
29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.

✔ Rugilah x SHARE sebab ianya 1 peluang dakwah yg MUDAH. . .jOm share !!! sebarkan. . .ni pOn ilmu jgk. . .

Wednesday, 11 September 2013

Soalan Percubaan Bahasa Inggeris SPM 2013 Kelantan

Wednesday, September 11, 2013 0

Salam.  Bermula 2 September lalu calon-calon SPM di negeri Kelantan mula menduduki Peperiksaan Percubaan yang dijangka berakhir pada 15 September ini. Pada kesempatan ini Abe Kie ingin berkongsi soalan Bahasa Inggeris dengan rakan-rakan blogger sekalian. Sekiranya ada dikalangan kawan-kawan yang ingin bertukar-tukar soalan percubaan SPM, maka Abe Kie mengalu-alukan hasrat kawan-kawan tersebut. Sharing is caring, right?




Wednesday, 4 September 2013

Nak balik awal untuk solat

Wednesday, September 04, 2013 0
Nak balik awal untuk solat

Seorang Boss entah macam mana mood dia memang baik sungguh pada suatu hari tu. Sesiapa yang nak minta balik 5 jam lebih awal hari ni dia bagi. Tapi alasannya hanya satu jer boleh guna. Haaaa!! Alasannya mestilah pasal sembahyang SAHAJA! 

Tau-tau macam tu ader 4 orang pekerja bawahan datang berjumpa dengan Boss ni. Mula-mula seorang kerani biasa.

Kerani : Boss, buleh saya pulang awal? Saya balik nak solat kat rumah boss, leh tak?
Boss : Tak boleh!!! Kat sini kan ader surau, sembahyang jemaah lagi lagi banyak pahalanya!

Kemudian, datang pula seorang supervisor;

Supervisor : Saya bulih balik awai kut Boss?
Boss : Hang apa pasai??
Supervisor : Saya nak balik tengok anak saya sembahyang Zohor ke tak? Ntah - ntah dia ponteng...
Boss : Tak boleh balik, hang telefon saja bini hang suruh dia tengok!

Pengurus syarikat pula mencuba nasib.

Pengurus : Boss!
Boss : Ha, pasal pulak ni?! Nak balik awal gak ker?
Pengurus : Errrrr!! Yer boss! Boss baik!! He!He!He!
Boss : Alasan apa lak ngko nie?
Pengurus : Saya nak balik sembahyang orang mati...Ada orang kampung saya ninggal pagi tadi, nak sembahyang jenazah...! Boleh kut boss yer pulang awal?
Boss : Tak bolehhh!!! Itu Fardhu Kifayah jer! Orang kampung lain yang ramai tu boleh sembahyangkan. Doa kat sini pun boleh!! Dah! Pergi buat kerja!

Tiba pula giliran Mat Peon;

Mat Peon : Boss! Saya nak balik awal boleh tak?
Boss : Naper?
Mat Peon : Isteri saya telefon, dia kater dia dah boleh sembahyang!
Boss : Yer ker??? Ha! Kalu gitu awak baliklah...Kesian awak dah seminggu nunggu!!!
Mat Peon : Ima Acih Boss!!!

Tuesday, 3 September 2013

Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com

Tuesday, September 03, 2013 0

Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com bermula dari hari ini, 2/9/2013, jam 5.00 petang SEHINGGA 9/9/2013, jam 5.00 petang... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tak, retis atau tak dijemput untuk memeriahkan segmen ni... Tujuan? Nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow dan juga review entri2 terbaik dari blogger2 yang menyertai segmen ini yang dipilih oleh Pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com
2. Buat entri bertajuk Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ini, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan ke ruang HTML seperti di bawah:

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini.

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2. Pemenang akan diumumkan pada 10/9/2013.
3. Para pemenang akan diminta untuk memberikan link satu entri terbaik mereka untuk direview oleh Cik Puan Bubbly dalam tempoh 3 hari dari tarikh pengumuman pemenang. If not... Pakcik Random akan roll the dice once again... ^_^

Monday, 2 September 2013

Muatturun e-book Dilema Melayu

Monday, September 02, 2013 0
Muatturun e-book Dilema Melayu

Assalamualaikum!

Kali ini Abe Kie ingin berkongsi satu buku politik yang pernah diharamkan satu ketika dulu. Sila baca baik-baik ye, kawan-kawan. 

Dilema Melayu ("The Malay Dilemma") adalah sebuah buku yang dikarang oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad pada tahun 1970. Tun Dr. Mahathir menerbitkan "The Malay Dilemma" setelah beliau kalah dalam pemilihan 1969 dulu. Selepas itu dia telah menuduh Tunku Abdul Rahman Putra kerana kekalahan UMNO yang besar dalam pilihan raya itu. Salah satu alasannya menuduh Tunku ialah kerana terlalu memberi muka kepada kaum Cina. Almarhum Tunku yang menolak dan menafikan segala tuduhan Mahathir itu. Mahathir menyatakan bahawa Tunku telah cuai ketika menjadi wakil rakyat kerana terlalu sibuk berniaga dengan rakan Cina beliau sehingga mengabaikan kawasan parlimennya. [1]

Setelah diterbitkan, buku ini diharamkan oleh Tunku Abdul Rahman Al-Haj. Pemikiran Dr Mahathir tidak selari dengan Tunku Abdul Rahman.

Pada 1981, buku ini dibenarkan sewaktu Dr. Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Ia diterjemahkan ke Bahasa Melayu dengan tajuk Dilema Melayu oleh Ibrahim Saad pada 1982 dan diterbitkan oleh Federal Publication Sdn Bhd.

Sekiranya rakan-rakan blogger ingin memuatturun buku ini, sila klik pautan yang diberikan di bawah. Terima kasih.

Dilema Melayu