Wednesday, 27 March 2013

Pengumuman keputusan SPM 2012

Wednesday, March 27, 2013 6

Setelah berpanas di padang selama 3 hari saya pergi ke PPD TM pada 21 Mac 2013 untuk mengambil keputusan SPM 2012. Sebagai Setiausaha SPM inilah rutin tahunan saya yang perlu dilaksanakan. Saya pergi ke sana dengan dua orang lagi guru, Penolong Kanan Pentadbiran dan Pengetua.

Sampul slip keputusan SPM telah diserahkan oleh Pegawai PPD kepada pengetua sekolah dan apabila dibuka kami semua terkejut kerana sekolah kami jatuh ke tempat kelima di dalam PPD. Pada tahun lepas kami jadi johan! Kami dapati 23 orang gagal Bahasa Melayu dan 61 orang gagal Bahasa Inggeris. Berbeza pada tahun 2011 cuma 6 orang gagal BM. Cuma 27 orang mendapat A untuk BM berbanding 93 pada tahun 2011. Peratus lulus untuk BI cuma 69% berbanding 74% pada tahun sebelumnya.

Pelajar terbaik ialah Alia yang memperolehi 7A, 2B dan 1D. Kasihan sungguh sebab yang D itu ialah subjek Bahasa Inggeris! Aku rasa dia telah mencuba sehabis baik cuma nasib tidak menyebelahinya. Lagi menyedihkan aku ialah cuma 3 orang mendapat A untuk subjek BI. Nampaknya ramalanku jauh tersasar.

Antara faktor kegagalan yang tinggi dalam subjek BM dan BI ialah ketidakhadiran berpanjangan murid-murid di kelas akhir. Apabila mereka ponteng sekolah maka banyak benda yang mereka tidak tahu. Ada juga murid-murid yang buta huruf. Jadi subjek-subjek yang memerlukan pembacaan dan penghafalan seperti Pendidikan Islam, Tassawur Islam, Sejarah dan Sastera Melayu mencatat peratus gagal yang tinggi.

Para guru telah mencuba yang terbaik dalam mendidik calon-calon SPM 2012 tapi kami tidak memiliki kuasa ajaib untuk memastikan semua calon lulus dengan cemerlang kerana murid-murid kami datang dari pelbagai latar belakang dan kemampuan kognitif. Apa-apa pun kami berdoa agar calon-calon SPM 2013 akan mengangkat kembali martabat DMPR2 ke tahap tertinggi. InsyaAllah.

Sunday, 24 March 2013

Kejohanan Padang dan Balapan Daerah 2013

Sunday, March 24, 2013 2

 
Pada 18 hingga 20 Mac 2013 telah berlangsung Kejohanan Padang dan Balapan Daerah Tanah Merah Kali Kelima di SMK Alor Pasir. Pada kali ini sekolah saya telah menghantar 41 orang atlit dan 8 orang guru. Pasukan olahraga sekolah sudah berlatih sejak pertengahan Januari lagi kerana kami ingin memperbaiki pencapaian 12 emas pada tahun lepas.

Pada hari pertama pasukan kami telah memenangi lima pingat emas menerusi Shafika (Rejam Lembing dan Lontar Peluru 15P), Syahrizal (Lempar Cakera 18L), Anis Nurliana (200M Lari Berpagar 15P) dan Zafirah (400M 15P).

Keesokan harinya 3 lagi pingat emas berjaya diraih iaitu menerusi Hakimi (Rejam Lembing 15L), Razlie (Rejam Lembing 18L) dan Intan (1500M 18P).

Pada hari terakhir Anis Nurliana berjaya menewaskan lawan yang lebih dewasa dalam acara 100M Lari Berpagar. Seterusnya pasukan 4 X 400M 15P telah memenangi pingat emas sekaligus memecahkan rekod MSSD. Akhir sekali pasukan 4 X 400M 18P telah membuat kejutan dengan meraih pingat emas buat julung kalinya. Sejak sekolah saya dibuka pada 2004 quartet perempuan belum pernah memenangi acara lari berganti-ganti. Ini sudah dikira sebagai anjakan paradigma kepada pasukan olahraga kami.

Secara keseluruhannya pasukan DMPR2 telah meraih 11 emas, 10 perak dan 5 gangsa. Shafika juga dipilih sebagai atlit terbaik kategori 15P setelah memecahkan rekod MSSD acara rejam lembing. Sekolah kami menduduki tangga ketiga keseluruhan iaitu mengulangi pencapaian tahun lepas. Biarpun gagal mencapai sasaran 13 pingat emas namun kami berpuas hati kerana kami cuma mengambil bahagian dalam 70% acara yang dipertandingkan.

Thursday, 21 March 2013

PESANAN UNTUK PENUNGGANG MOTOSIKAL

Thursday, March 21, 2013 3

Salam kepada semua kawan blogger. Di sini Daddy Zuki ingin memberikan sedikit pesanan kepada semua penunggang motosikal sama ada yang ada lesen atau pun tidak tentang etika ketika menunggang motor masing2. Sila baca dengan teliti dan amalkan. OK? I love U all!

1. Jangan ber SMS semasa menunggang - membahayakan anda dan menyusahkan orang lain. 

2. Jangan merokok semasa menunggang - habuk rokok ko pernah masuk mata aku, pedih woooo... 

3. Jangan berteduh daripada hujan didalam terowong laluan sikal - selalu kacau aku nak konar baring 

4. Jangan berhenti kencing ikut suka ati ko jer - peliharalah malu anda 

5. Jika memboncengkan awek, jangan raba meraba atas motor - ni pesan khas utk geng yg selalu pakai jaket terbalik tu. jika awek anda duduk dibelakang, pastikan tangan beliau di parking dengan betul. Perbuatan anda ini boleh menyebabkan orang dibelakang tidak memotong dan seterusnya jadik jem giler.. 

6. Jika sedang memakai kain pelekat dan menunggang RXZ, pastikan kain tersebut telah ditindih secukupnya sebelum memulas minyak - pernah sekali tu sorang pakcik ni buat show, biru adik beliau nampaknya 

7. Jika berhenti dibawah jambatan kerana hujan, tinggal motor anda di tepi jalan dan bawalah diri anda sahaja berteduh, jangan duduk atas motor. - bahaya woo, dah 2 orang kawan aku takdan raya kerana dirempuh kereta lain yang tak perasan 

8. Jangan membuat wheeli semasa jalan jem - free jer kena sumpah 

9. Jangan parking motor betul-betul kat depan pintu masuk masjid pada hari jumaat - pikirkan orang lain sama la wooiii... lepas sembahyang jumaat tu, berasak-asak orang nak keluar, apahal lak ko gi parking motor ko menghalang jalan. Nak kena toreh tayar ker? 

10. Sentiasa bawak duit sekurang-kurangnya rm25, tarak kalu, tayar pancit kalu sendiri mahu ingat 

11. Jika anda aweks, jangan la pakai seksi sangat semasa menunggang motosikal - kasihani mereka yang belum mampu tu.. aku pun kekadang tak sampai hati nak potong awek-awek seksi ni... biar la aku ikut jer kat belakang mereka 

12. Jangan cilok sana, cilok sini - shukcaya marah krana menyusahkan orang bawak keta, aku tambah - sedar diri, awak tu motor, kena himpit karang, kalu keta, calar jer, kalu motor ...haaa boleh jadik arwah oooo... 

13. Lalu dekat kawasan rumah orang malam2 jangan perah minyak korang macam orang lain pekak...ada yang kena baling ngan botol atau tong sampah..please take note. aku tambah, jangan ingat ko jer gengster tau... 

14. kalo bwk motor tu dan ada space kt tepi jln tu sila-silalah memandu di tepi tu yer. jgn nak bwk slow2 tgh2 lane. anda kecik je dimata pemandu kenderaan lain dari kete kancil smpi la ke lori treler 18 tayar. cakap nanti kene lenyek kang marah. dan berpada2 la bawak motor tu. Aku tambah - sayangilah motor anda kalau pun anda tak sayangkan diri anda.. kalu kebetulan aku lalu situ, sapa susah? aku gak susah nak kena tolong angkat.. 

15. jangan dok belah ekjos, asyik memekakkkkkkkkkkkkk jerlah , aku tambah - ko ingat best sangat bunyi ekjos ko yang memekak tu, kalu time sakit gigi, memang aku kasi lastik ko ?? 

16. Pastikan semua lampu depan dan belakang sumer nyaler - aku tambah - kita tak langgar orang, orang pulak langgar kita.. jadi pastikan kita sentiasa boleh dilihat.. 

17. Jgn la langgar lecak..nnti kena aku kt sebelah tgk bwk moto ni..busuk n kotor tau x... aku tambah - korang tak tahu berapa dalam lubang dalam lecak tu, jadik cubalah elakkan SELEPAS tengok kiri kanan dan belakang, bukan cilok terus masuk jer.. 

18. Jangan meludah semasa bawak motor terutama kalau dok mengunyah sirih. Aku penah kena..abis baju aku ngan motor aku . aku tambah - brengsek luu mamat.. 

19. Pakai jaket yang berwarna terang, jangan lupa kasi signal sebelum membelok atau berhenti, hormat-menghormati sesama pengguna jalanraya yang lain... aku tambah - kita semua bayar roadtax tauuuu.... 

20. Jangan mengasapkan ekzos, peliharalah alam sekitar, muka dan lubang hidung orang lain. aku tambah - ko nak banyak asap, gi la keja dengan jabatan kesihatan, hari-hari buleh buat fogging.. 

21. Sentiasa check spocket, rantai dan brek anda, pastikan tensi nye okey. - aku tambah, jangan sampai ko kena brek pakai kaki plak 

22. Pakaila helmet yang berkualiti skt..jgnla pakai helmet cap ayam, aku tambah -jangan lupa ikat talinya. kita pakai helmet untuk keselamatan diri sendiri BUKANNYA sebab takut polis atau JPJ 

23. Parking d tempat yg sepatutnye. Janganlah parking kat tempat keta pulak ye - aku tambah - sedor la diri ko tu yop.. 

24. kalo bw moto, esspecially berdua (sorg satu moto), jgn la dok bersembang tgh2 jln....kalo korg nk brborak, benti la kat kedai kopi...g borak2 sapai runtuh kedai kopi tu...da la block jln aku, pastu g bw moto bersaing...ape? ?ko ingt ko ade share ke wat jln tu...kang aku sodok dr blkg br taw (xpsl2 tuduh sodomi plak)...wakakaka 

25. kepada penunggang2 motor (utk jarak jauh), pastikan korang bwk tiub spare, pump, spanar serta pembuka tayar utk mengelakkan anda ditemani mak lampir ketika tiub anda bocor diatas highway.... 

26. jangan bawak slow di line paling kanan sewaktu jammed sebab penunggang moto blkg nak potong susah.. Guna line kiri... Contoh di jalan kucing tiap2 pagi.. 

27. pastikan anda memasang disk brek dpn..kalo xde gi kedai motor suh dia pasang....kalo ko pakai brek drum tu, alamatnya sekilo baru la motor ko berhenti @ motor ko dihentikan oleh kenderaan lain ketika emergency break berlaku 

28. Kalo nak nyelit antara kete masa tgh jem tu, bwk la slow2.... nt x psl2 jd cam aku langgar side mirror org smp terkulai - aku tambah - pastu pandai plak buat muka tak bersalah 

29. jgn polish seat, nt brek tercampak kedepan.. pgg kuat2 kat handle tu..oki punyer.. - aku tambah - pastikan kedua-dua tangan berada di handle ketika membrek 

30. kalau ade orang macam nak melintas, cepat2 slowkan motor, boleh jadi orang tu gila dan selamba melintas walau dah nampak kita laju.. - aku tambah - walapun dia tu guru silat yang ada ilmu kebal 

31. lagi satu jangan suka tail-gating especially atas highway 

32. jangan tekan "horn" betul2 sebelah orang, especially "horn" yg dah dimodified supaya jadi kuat. kalau terperanjat boleh jatuh tu, tak pun mati heart attack terus kalau ade sakit jantung. - aku tambah - nanti tak pepasal jer ko dituduh membunuh tanpa niat 

33. kepada penunggang dan juga pembonceng tolonglah, tolong jgn berbual2 sesama sendiri semasa anda di jln raya..kalau penting sgt nak kena ckp gak ni, tlg berhenti kat tepi jalan...bila anda berbual sambil memandu fokus anda lari..jadi bl fokus anda dah lari anda xkan sedar anda dimana..huhu - aku tambah - penting sangat ke ko ni sampai ko kena berbual sambil naik motor. 

34. kalo masa jalan jem tolong laa bawa motor di sebelah laluan kiri (untuk yg kurang konfiden) sebab anda akan menyebabkan motor2 lain jem sama kalo ikut lorong kanan - aku tambah - sedor lah diri kita weh 

35. sentiasa pasang side mirror kiri dan kanan (supaya anda tak perlu menoleh ke belakang untuk menukar lorong dan juga untuk memastikan jarak motosikal anda selamat dr kenderaan laju di belakang -aku tambah - side mirror tu bukan untuk kegunaan bersikat rambut atau bergincu 

36. belilah baju hujan..paling cikai pun givi punya....nt xde la korang dok bermesyuarat kat bwh jambatan time hujan.... 

p/s: jgn beli yg baju hujan kuning tu.....kang x psl2 ada org offer ko berlakon cite dark water 4.....

Tuesday, 19 March 2013

Saving For My Daughters' Future Education

Tuesday, March 19, 2013 4


Parents should start saving for their children’s future since they were born. The Chinese and Jewish parents are known to have started planning for their newborns’ education even before they have yet to see the world. Bringing up children is not an easy task nowadays because we, parents, have to ensure our children are given the best education ever so that they will be equipped with the sufficient academic and religious knowledge.

I also save some money for my children’s education. This is compulsory as I don’t want to borrow money from other people when I need to send out my girls to colleges later. I started by keeping some money in ‘Lembaga Tabung Haji’ as this statutory body has the salary deduction service. This means I don’t have to go to any of its branch to deposit money.

In addition, I also open savings accounts at Maybank for them. But saving money in the local bank is not a practical way to invest your money. So, I also open Amanah Saham Wawasan 2020 accounts with the hope that it will generate more bonuses for them. On top of that, my girls also have the SSPN (Sijil Simpnan Pendidikan Nasional) accounts each and the money will be withdrawn once they enroll at any public local universities.

Lastly, I also buy Takaful Malaysia certificates for them with the initial contribution of RM20. Small it may be, but it will come in handy when they need the money to further their studies.

In conclusion, I strongly encourage all parents out there to start saving some money for your children’s education. Don’t rely too much on the PTPTN as the cost of higher education is getting more expensive year by year.

Sunday, 17 March 2013

"SEGMEN:RAMAIKAN FOLLOWER BLOG 2013 BY NurulFHMT!"

Sunday, March 17, 2013 15

Assalamualaikum wahai sahabat sekalian... 

Sekian lama bilangan follower Daddy Zuki statik aje dek kerana jarang menyertai segmen atau peraduan. Dulu hampir setiap hari ada follower baru tapi kini nak dapatkan seorang dalam seminggu pun susah. Jadi Daddy mengambil kepurusan untuk join segmen 'Ramaikan Follower Blog 2013' yang dianjurkan oleh Cik Nuru. Moga dengan inisiatif ini bilangan follower akan bertambah. Jadi kepada kawan-kawan yang nak sertai segmen ini sudi-sudikanlah klik banner di atas. OK? Terima kasih kawan2ku yang baik hati.

Saturday, 16 March 2013

Adab Meminjam

Saturday, March 16, 2013 3

Adab meminjam,, pulangkan semula barang yg dipinjam dgn keadaan yang sama atau lebih baik daripada asalnya.. ^^,

Kalau dulu pernah 'pinjam' hati seseorang & sekarang rasa dah tak berbaloi disimpan,, pulangkanlah juga dgn cara yg baik.

Kalau dah bercouple, bertunang hatta berkahwin pun & tpaksa putuskan,, sebagaimana awal2 dulu dpt dgn cara baik, tamatkan juga dgn cara terbaik.

Kalau awal2 bcintan cintun dulu "bersayang2",, jgn la bila dah putus jadi "berbangang2"..

Kalau dulu mulut xlekang kata "I ♥ u baby" janganla bila putus jadi "pegi mati la babi"..

Adab meminjam,, bila pulangkan barang, ucaplah "terima kasih". Doakan dgn perkataan yg baik2,, bukan dgn sumpah seranah..

Usah dikeji sang pemberi tu,, sbb barang yg diberi tu pun bukan dia yg punya, bukan juga Ahmad Albab yg punya.. Mcm lagu Rabbani: "Mana milik kita..Tidak ada milik kita..Semua yang ada..Allah yang punya" :)

(sekadar renungan bersama)

Thursday, 14 March 2013

A Few Interesting Characteristics of My Students

Thursday, March 14, 2013 6


I have been teaching at SMK Majakir for almost 3 years. But in this short period, I have come across many types of students in the course of my teaching. Some of them are obedient, respectful, kind and diligent. However, I need to mention that there are also quite a number of them I do not fancy to meet again in my entire life. As Papar is only a small town, there is a high probability that I will bump into them once in a while. Below are descriptions of several of the students who have come into my life and whose lives I would like to make a difference.

Irfan is a funny, happy-go-lucky, kind and friendly boy. I first met him in January 1998 when he was in a class I taught. At first, he hesitated to approach me because of his shyness and lack of self-confidence. But as time passed by, he found me quite fun to be with. This boy is unique among his family members, as he remains slim no matter how much he eats. Almost all of his other siblings are stout and fat. In class, he is famous for making the class lively. If he is absent during my lesson, then I cannot teach the class well as he always cracks jokes and seems to be ready to answer any questions posed to him.

I also know his family well, especially his father, who is now confined to his house as he is so obese that he can no longer get down to the ground. I sometimes visit his house just to chat with his father and borrow some collections of old magazines compiled by his father. Irfan also comes to my house with his friend Atizan for lunch and surfing the Internet. Frequent visits will definitely strengthen our bond.

The second student that I would like to describe here is Melanie. This girl is quite tall and cute. No wonder she won the first runner-up in a beauty contest held in a nearby district when she was 17. Apart from being blessed with good looks, Melan (as she is popularly known among her friends), also excels in her studies. She got straight A’s in her PMR examination and she also proved that she was capable of making her parents proud by emerging as the second best student in the SPM exam last year. I taught her for just for two years but I could easily notice her good proficiency in English language. Her command of the language is almost perfect. This is clearly shown in her flawless essays and conversation with me. However, she is a procrastinator and seldom hands in her work on time. I think she is good enough in this subject that she takes things easy when it comes to homework. Her close friends are Norliliana, Afflicia and Zuraina and they have been to my house to sample my tom yam soup. Luck was on my side, as they liked my cooking.

Another special girl student that I want to mention here is Azlina who is also good in English. She has been at the top of the MUET score list for two semesters, beating 105 students. Having born of Chinese and Kadazan parentage, she is very good looking although slender in my eyes. She is a responsible, diligent and perseverant young woman who has had to face a few family problems in her teenage life. Her parents always quarrel over financial problems. She has cried when she told me about this situation in her family. She has successfully hidden her family problems by showing a joyful and smiling face almost all the time. But deep down inside her heart, she has to bear this entire predicament alone. Her will power is strong for a girl of her age. Since her only brother suffers from a psychomotor deficiency, she has to keep an eye on him at school, although he seems to be able to fend for himself. Azlina always comes to see me to chat in the staff room, much to the chagrin of the other teachers. I am happy to speak to her, as it will help her practise her spoken English outside the classroom. I also purposely spend some time talking to her in class. I can say she is also a caring person as she makes it a point to give me cards for my birthday and on Teachers’ Day. In return, she asks for my moral support before she takes any difficult exams.

Amisah is a friend of Azlina. She and Azlina help me to carry out all the activities organised by The English Language Society. As with Azlina, I can always count on them to get all their work done. She is so efficient in her work that I only have to give her instructions once. She is quite outgoing and outspoken compared to her other classmates. Thus, she always tries to make herself stand out from them by asking me questions and engaging in friendly conversation. She is also tall, beautiful, friendly, respectful and happy go lucky.

The next interesting person whom I want to describe here is Elias, popularly known as Boy by his family and close friends. But I address him as Boboi, which sounds more boyish. He is of mixed parentage, having some Pakistani, Chinese and Malay blood, so it is no wonder he is quite good looking and charming even though he seems to be slightly dark and short. This boy is quite well known among local chatters on MIRC and has even met with some of his cyberpals in real life. Judging from his looks, I think he could have as many girlfriends as he wishes to, but he just treats all of them in the same way as he treats his male pals.

Being the eldest in a family of seven, he is quite responsible and caring towards his younger siblings. When I first knew him, I got the shock of my life when I learned that his mother gave birth to five children in five years, with him being the first! I later was also informed that he is the only child from his mother’s first husband. Again, I was shocked as he took his stepfather’s surname on his birth certificate. I have noticed that his family is poor as he and his siblings have to work part-time at a food stall at night in order to ease their mother’s burden. They work as waiters and earn RM10 per night for their service. It might not be that lucrative, but they seem to be happy to earn money for themselves. In addition, they also know how to appreciate money, as it does not come easily.

I can say that he is friendly, talkative, obedient, polite, respectful and funny. However, one thing about him that annoys me is that he does not know how to project a good image as one of the handsome boys in school. As a senior, he should look presentable in every way possible. It is disheartening to see him not wearing his socks, badge, or tie. Moreover, he always forgets to tuck his shirt into his pants. His hair is straight but is not too well kept. Once, I almost cut his hair but he managed to run away. I think he might feel uneasy to have me always interfere in his life. But I treat him as my own brother as I find him still looking for an adult male figure that he can look up to. He might not realize this but after visiting his house several times, I become aware that his father is not always around when the children really need him in their growing-up process.

Elias’ younger brother, Iskandar, is another interesting character for me to point out. He is as handsome as his elder brother, but much taller than his older brother. Sometimes, people might think he is the older one, not Boboi. I always tell him that he resembles the well-built, muscular Bollywood actor Salman Khan. From my observations, this boy is less mature than his brother as the topic of his conversation centers on female friends, studies, music and movies. He needs some time to develop his mind to become a better person.

I was disappointed to discover his slow progress in English. He has never passed his English paper since he was in Standard One. If only I had known him earlier, I would have been able to prepare him sufficiently for the SPM examination. However, with only three months left, I will do my best to help him pass this subject, as English language is a ticket for those seeking entry placements at local colleges and universities. He seems willing to learn despite his difficulty in understanding even some easy words. It is quite pathetic to see him looking up meanings for words like “difficult” and “expensive” in his dictionary. During personal tuition, I normally guide him through a reading comprehension passage while holding a rattan in one hand, ready to hit him when he makes a mistake in pronunciation or in giving the meanings of words.

According to his mother, Iskandar always quarrels with his elder brother and abuses his younger one. There was a time when Iskandar and Elias didn’t speak to each other for weeks. Both of them are stubborn and egoistic and will never give in. It is normal to for sibling rivalry to exist in this family as the children are close to each other in age. I realize that Iskandar is the apple of his father’s eye. When his father comes back home once in a while, he will give him some money and this obedient son saves the money until it is sufficient enough for him to spend it for himself and doesn’t share it with his other siblings. He might be economical in his spending but sometimes he can be considered as stingy as well. His dad bought him a mountain bike so he could come to my house for night revision and weekly tuition. He even keeps his parents’ passport-sized photos in his wallet to show that he always remembers them wherever he goes. In all, Iskandar is an interesting character.

To conclude my article, I can say that these students have come into my life and have added some colours to it. They come and go but the memories of them will remain. I feel grateful if they turn out to be better persons when they finish their studies and show me that the knowledge I have imparted has been put to good use. I also hope they will always remember me and show their appreciation for what I have done to them inside and outside the classrooms.

12 August 2000

Tuesday, 12 March 2013

Alasan Yang Tidak Munasabah...

Tuesday, March 12, 2013 8

Korang pernah tak pikirkan aper alasan nak diberikan biler nak cover up sesuatu situasi?

Berikut aderlah contoh contoh alasan yg boleh korang try......

1. Korang dtg lambat ke pejabat dan supervisor bertanyer kenaper lambat? Korang jawab..

(a)Sorry encik, saya punyer jamban tetiber meletop, so terpakser pinjam jamban jiran
(b)Saya ingat encik cuti...tu pasal lah saya lambat
(c)Maaf encik, saya ternaik kretapi SMRT instead of kretapi KTMB
(d)Oh lambat ye? tah eh...tak prasan plak, (lepas tu dudok buat kerjer jgn toleh2)

2. Korang malas nak kejer so pi jumper dokter nak mintak MC, korang cakap....

(a)Uhuk Uhuk Uhuk Uhuk arghhhh..arghhhh (sambil jari tunjuk kat tinger)
(b)Dokter, semlm saya termakan kucing saya, sekarang nie diarhoea ah
(c)Semalam saya takbleh tido pasal tertengok EPL, sekarang nie macam nak terMC, leh terkasi?
(d)Dokter idong saya bleh dengar...saya saket kan dokter?

3. Anda terkentot kuat, bau dia sampai kat tekak, sumer org tengok anda, anda pun.....

(a) Bangun dari tempat duduk dan eksen kener fits, mulot kasi kuar buih siket, nampak realistik
(b)Dgn pantas menoleh ke org yg duduk sebelah anda sambil menutop idong, kalao bleh try muntah
(c)Anda senyum lalu berkater "Ye sedare demikianlah tadi demonstrasi saya yg terunggul, diharap anda telahpun terhibur dgn demonstarsi tersebut..terimakasih"
(d)Buat muker sarden

4. Anda ditahan polis trefik keraner memandu terlalu laju, utk menyelamatkan diri dari disaman anda cakap....

(a) Saya nyer tapak kaki nie tetiber je cramp, jadik saya takleh naik kan pedal accelerator tu
(b) Maaf encik, saya ingat encik kejar saya pasal saya pandu takder lesen, sebabtu lah saya pecut, ruper rupernyer pasal saya speeding eh?
(c) Ok ok i speeding u catch lah...but u speeding to catch me who will catch you??
(d) Alamak sori ah ader urgent ah..nak terberak nie...dah kat ujung...anytime je nie

5. Anda makan mlm dgn seorang wanita yg baru dikenali, time nak baya anda baru prasan yg anda takder duit...anda pon cakap pader dia....

(a)"Eh?...alamak!.....maner pegi beg duit i?....shit!.." pastu buat muker penik, but make sure jgn tunjuk wallet yg terselet kat poket tu.
(b)"I nie bukan aper...i nie baru teringat tadi i dah dermerkan duit i kat budak kutip derma tu, sian tengok muker dia, tak sampai hati i tengok org susah macam tu, u bleh bayakan dulu? besok i ganti...pomis"
(c)"Hey! c'mone..u nie cute ahh...nak bergurao dgn I ye? cepatlah pulangkan beg duit i...i nak baya nie"
(d)Jgn cakap aper aper...angkat kaki teros lari, jgn toleh belakang lagik.

6.Kawan anda tetiber dtg nak pinjam duit...anda memang takmu kasi pinjam..anda cakap....

(a) " Aku tengah kumpul duit buat naik haji tahun depan ah"
(b) " Alerrrrrrr....aku baru nak pinjam duit dari kao"
(c)" Maaf..hari nie mesen cap duit aku rosak lah" kalao dia tanyer biler tak rosak? Anda jawab "Biler kao taknak pinjam duit baru dia tak rosak"
(d) " Siaper kao?"

" Kalao korang nak ikot tektik yg diatas tadi harus ingat ia memerlukan keyakinan diri yg menebal disertakan memek muker yg sangat berkesan..selamat mencuber"

Sunday, 10 March 2013

Kelantanese Food (Part 4)

Sunday, March 10, 2013 7
Buah Tanjung



It is sweet as well as its name. This food is also known as a Royal Kelantan food.

Puteri Mandi



This sweet ‘ kuih’ is made from rice powder and taken with sweet flesh coconut.

Akok



It is known as ‘ Akok Kelantan ’ because of its sweet aroma. The ingredient are eggs and ‘ gula melaka ’

Nasi Berlauk



This is the most Kelantanese favourite food. Simple and tasty. It is served with white rice and fish curry and it is traditionally cooked.

Tahi Itik



Although it is quite sweet, it is delicious to eat. The ingredients are eggs, coconut milk and sugar. It has varieties of shapes according to the chef.

Friday, 8 March 2013

Kelantanese Food (Part 3)

Friday, March 08, 2013 5
Ketupat Sotong



This tasty food is made by putting glutinous rice into the cuttlefish and it is cooked with brown sugar or known as ‘gula melaka’ as its sauce. It is eaten with other traditional ‘ kuih ’.

Dodol


It has a variety of colors and taste. It also has different names from one another based on the ingredients used. It is easy to get this food in Kelantan.

Lempok


The ingredients are durian flesh and sugar. It takes a few hours to make the food well cooked.

Pulut Manis



This sweet dish is served as dessert. The main ingredient is glutinous rice which is cooked with brown sugar.

Pulut Bakar



The shape is round and it is wrapped in banana leaf. The taste is delicious and it has sweet aroma.

Pulut Panggang



The shape is oblong and it is wrapped in banana leaf. The cooked glutinous rice is saltless but the filling which is coconut flesh and fish fillet makes this ‘ kuih ’ the most favourite one.

Tuesday, 5 March 2013

Kenangan Terindah di Papar, Sabah (1997 - 2001)

Tuesday, March 05, 2013 7

Menaiki feri dengan rakan-rakan sejawat menuju ke Pulau Gayana. Kami ke sana sebulan sebelum aku berangkat pulang ke Kelantan. Yang berbaju putih tu Cikgu Adli. Yang sebelah aku tu Cikgu Norlin org JB.
 
Melawat Taman Burung Labuan pada tahun 2000 bersama rakanku, Cikgu Azrul yang mirip Norman Hakim. Dia masih mengajar di Papar dengan isterinya.


Mendaki  Gunung Kinabalu bersama rombongan sekolah semasa SUKOM 98. Syukurlah aku berjaya sampai ke Low's Peak dan memperolehi sijil.
 
Hari Sukan Sekolah pada tahun 2000. Kelihatan Cikgu Din Idris yang kacak dan berkepala botak itu. Dia berkahwin dengan orang Sabah dan terus menetap di sana.


Aku ditempatkan di SMK Majakir, Papar, Sabah bermula 16 September 1997 dan berakhir pada 31 Mei 2001.Sepanjang aku berada di Sabah pelbagai pengalaman dan pengetahuan yang aku perolehi terutama sekali tentang adat istiadat, budaya, kaum, agama dan cara hidup penduduk tempatan. Ternyata pengalaman mengajar di sana adalah saat terindah di dalam hidupku dan akan tetap ku pahat di dalam memori ini. Terasa ingin kembali ke sana lagi untuk melawat kawan-kawan yang sudah lama tidak ku jumpa. Di sini saya paparkan empat foto semasa di sana buat tatapan kawan-kawan sekalian. Biarlah foto-foto itu menceritakan segalanya tentang nostalgia di Papar, Sabah.

Sunday, 3 March 2013

Kelantanese Food (Part 2)

Sunday, March 03, 2013 6
Gulai Darat


This original spicy curry is prepared using meat as its main ingredient.

Budu


This food is based on fish and then made into sauce. It is taken with grilled fish or meat.


Ayam Percik



Grilled chicken with coconut milk sauce is traditionally cooked using original ingredients as heritage. It is served as a special dish for the family members or special guests.

Jala Mas


This is a very popular cake or ' kuih ' in Kelantan. It is based on eggs and sugar and it is known as a Royal Cake. It can only be found in this state.

Lompat Tikam


It can be prepared for daily dish or served during special occasion. This tasty food is not only attractive to the locals but also to the outsiders.


Tepung Pelita


This food is based on flour, coconut milk and sugar. It has two layers. The first layer is coconut milk and for the second layer is flour and sugar. It is put into banana leaf which has been made as its cup.

Friday, 1 March 2013

Kelantanese Food (Part 1)

Friday, March 01, 2013 11
Kelantan Darul Naim is not only known with its variety of cultures but also famous with its unique food. For centuries, the originality of the taste made by the ancestors is not changed. For those who come to visit here must try this traditional food. You will not forget the taste and for sure you will dream to have it again.

Nasi Kerabu




It comes in three colours which are black, yellow and white. It is eaten with raw vegetables as well as special ' sambal ikan '. It is often taken as breakfast and also for dinner.

Nasi Dagang




If you are in Kelantan, don't forget to try and enjoy eating ' Nasi Dagang '. It is based on red glutinous rice and served with fish curry and raw pickles.

Nasi Tumpang



This special dish is a combination of various rice and curry which is arranged in the layer of triangular banana leaf wrapper.

Laksam




This type of food is based on rice powder and is served with white coconut milk curry. This traditional recipe is rich of fish and coconut milk. When serving, it is added with leaves eaten raw or ' ulam '.

Solok Lada




The uniqueness of this type of food is where the filling is placed inside the chilly. The filling is made from flesh coconut, fish fillet and coconut milk. This tasty food is suitable to be taken with ‘Nasi Kerabu’ which is also Kelantan traditional food.

Sambal Daging (Meat Floss)




The meat is cut into small pieces and cooked using special spice until it is truly dried. It is delicious to be taken by itself or served with rice.